Sjekk skrekk-statistikken til Start: – Det er tungt

SARPSBORG (VG) (Sarpsborg 08 – Start 4-0) Knust av en glitrende Amin Askar og Sarpsborg. Ni kamper uten seier og jumboplass. Det er ingen nyhet at Start sliter i Eliteserien. Bunnlaget har vunnet bare syv av de 70 siste kampene på øverste nivå.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er tungt å sitte å se på. Jeg skulle gjerne hatt noe å glede meg over på sidelinjen. Vi sliter, sier den skadde keeperen Håkon Opdal til VG. Han som har vært i Start siden 2013 og har opplevd både to nedrykk og to opprykk.

Det gikk ikke mer enn to minutter før Sarpsborg-spiss Patrick Mortensen svevde høyt over alle i gult og svart. Dansken dunket inn dunket inn 1–0 på Joachim Thomassens corner.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

les også

Start har historien mot seg

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Amin Askar fulgte opp med omgangens høydepunkt. Kantspilleren bøyde praktfullt inn et frispark fra 23 meter. 2–0 i nærmeste kryss. Helt fortjent.

– Det var ordentlig moro. Man kjenner det så fort man treffer at den går i mål, sier Askar til VG. Egentlig var det Kristoffer Zachariassen som hadde ansvaret for direkte frisparkene.

– Men han syntes holdet var for langt, forklarer Askar.

Redaksjonelt samarbeid: Se Eliteserien på Eurosport Player

16. mai-festen var i gang for hjemmelaget og marerittstarten et faktum for bunnlaget. Start har hatt store problemer i Eliteserien helt siden opprykket i 2014.

Året etter berget de plassen – via kvalik – på rekordlave 22 poeng. I 2016 ble det et klokkeklart nedrykk med bare 16 poeng. I fjor kom nye investorer inn, til slutt ble det opprykk, ny sportssjef kom og nå er det Mark Dempsey som skal få skikk på klubben som tok seriesølv i 2005 og vant to seriegull i forrige århundre.

Med fire poeng etter 10 kamper ser det stygt, men ikke helt umulig ut. Den sportslige krisen følger altså bare opp tendensen fra de to forrige sesongen til Start i den øverste ligaen.

les også

Full fyr mellom Fagermo og Dempsey

Siden sesongstart i 2015 har Start nå spilt 70 kamper i eliteserien og bare vunnet syv av dem. 18 uavgjort er fulgt opp av 44 tap og en fryktelig målforskjell på 65–147.

Det gir et snitt 0,6 poeng pr. kamp over tre sesonger. Men denne sesongen har det altså sunket til 0,4. Slike tall lukter det alltid nedrykk av etter at en tredjedel av seriekampene er gjort unna.

– De sesongene var også tunge. Men vi har mange nye spillere. Vi jobber med å bygge opp et lag og finne oss selv, sier Opdal. Han mener at laget har mye kvalitet, men sliter blytungt med å få det frem. Selv blir han ikke spilleklar igjen før i juni.

DAGENS MANN: Amin Askar gratuleres med drømmefrisparket som ga 2–0 til Sarpsborg 08. Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Start-problemene fortsatte i 2. omgang. Amin Askars høyrefot var kampens største beholdning og snart fikk den sjansen på frispark igjen. Jonas Deumeland slo denne gangen ballen i stolpen, men var satt ut av spill på returen.

les også

Geir (63) pantsatte eiendommen sin for å redde Sarpsborg 08 fra konkurs

Matti Lund Nielsen satte inn 3–0. Det var «game, sett and match» på Sarpsborg stadion. Hjemmelaget eide både ballen, kampen og poengene allerede da det var en halvtime igjen å spille.

– Jeg er skuffet med måten vi startet andre omgang, når vi gir bort ballen tre-fire ganger på kort tid. Når vi slipper inn tredje mål, er kampen over og det fjerde målet er bare latterlig. Men det er ikke håpløst, det er lenge igjen, selv om vi er nede i myren, sier Start-sjefen Mark Dempsey til Eurosport.

Etter cupflausen mot HamKam har Geir Bakkes mannskap kommet solid tilbake på vinnersporet. En heldig seier over Strømsgodset ble fulgt opp av en bunnsolid forestilling 16. mai.

10 minutter før slutt var et igjen tid for Amin Askar. De svarte krøllene stormet inn i feltet etter å ha stjålet et feilpasning fra Start. Sarpsborg-helten dunket inn 4–0.

Og feiret som han skulle ha avgjort klubbens to tapte cupfinaler de siste årene. Sarpsborg avsluttet 16.mai-festen til trampeklapp.

Mens Start kjente på håpløsheten.

Igjen.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde25175357243356
2Bodø/Glimt25147454342049
3Odd2513663932745
4Rosenborg2511863931841
5Viking2511774334940
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder