PÅ FARTEN: Tokmac Nguen har scoret fire mål på ti kamper for Ferencváros denne sesongen. Foto: Laszlo Szirtesi / Getty Images Europe

«Tokki» kan velge Kenya over Norge

BUDAPEST (VG) Tokmac Nguen (25) har tatt den ungarske ligaen med storm for seriemester Ferencváros, og oppfordrer flere til å prøve seg i utlandet. Det norske landslaget tenker han imidlertid lite på. Nå kan han være aktuell for Kenya.

For med fire mål på ti kamper har den tidligere Strømsgodset-spilleren funnet seg skikkelig til rette i den ungarske hovedstaden.

«Tokki» har dermed fortsatt fjorårets storspill i Eliteserien. Syv mål og seks målgivende pasninger brakte ham helt opp på tredjeplass på VG-børsen for et Godset-lag som slet.

Men til tross for at Nguen har prestert på et jevnt høyt nivå over tid, har han ikke tenkt til å plukke opp telefonen og ringe Lars Lagerbäck eller hans assistent Per Joar Hansen.

– Jeg vet ikke engang om de vet hvem jeg er. Da skal ikke jeg drive og ringe folk. Om hadde jeg hadde kommet med så er det fordi jeg fortjener å være der, sier Nguen.

les også

Strømsgodset-profil selges til Ungarn

Svaret kommer på direkte spørsmål om han kommer til å ta en prat med landslagsledelsen. Årsaken til dette spørsmålet er at han kan være aktuell for et annet land enn Norge.

– Jeg har også muligheten til å spille for Kenya, som også skal spille Afrikamesterskapet. Jeg har snakket med treneren deres og jeg er i tenkeboksen, sier Ferencváros-spilleren, som har sudansk far og etiopisk mor, men ble født i Kenya.

Selv tror Tokmac Nguen at den norske landslagsledelsens ønske om kontinuitet kan gjøre det vanskeligere å spille seg inn.

Landslagsassistent Per Joar Hansen sier at de har kontroll på «Tokki».

– Han har spilt mange aldersbestemte landskamper og gjort det bra i Strømsgodset før han dro til Ungarn. Så vi vet godt hvem han er, men han har ikke vært i diskusjonen til nå, sier «Perry».

Ber flere ta sjansen på et liv utenfor Norge

Tokmac Nguen stortrives i Sentral-Europa, kun en kort flytur på et par timer unna Norge. Selv om fokuset ligger på å ta nye steg for sin nye klubb, håper han at Ferencváros kan være et springbrett til enda større ligaer.

– Jeg visste hva målet deres var. Jeg visste at de hadde gode muligheter for å nå Champions League eller Europa League. De satser så tungt og har en trener som vet hva han driver med, sier «Tokki».

les også

Godset-«BP» etter stjernesalgene: - En vanskelig situasjon

Han ler litt når han må be kelneren om å bytte ut spisepinnene han har fått utdelt med en gaffel. Til tross for at han har vært på asian fusion-restauranten en rekke ganger tidligere, sitter ikke ferdighetene helt ennå.

Det gjør de imidlertid på fotballbanen, hvor han mener han hele tiden tar nye steg og utvikler seg som fotballspiller. Å komme seg ut av Norge var helt nødvendig.

– Det var en av grunnene til at jeg ville ut. Uansett hvem av de norske klubbene som ville ha meg, så tenkte jeg at «jeg vil ikke være her, jeg vil ut».

I LYSET: Tokmac Nguen har vist seg frem i ungarske Ferencváros denne sesongen. På restauranten Tokio forteller han om tilværelsen i vakre Budapest. Foto: Mats Arntzen

For det var interesse fra flere norske klubber, som også var i kontakt med «Tokki». Han var også svært nær en overgang til Partizan Beograd, men var aldri i tvil da Ferencváros kom på banen.

«Tokki» var veldig imponert over hvor hardt klubben satser og hvor seriøst opplegget er. Likevel var det noe som overrasket.

– På fotballbanen er jeg overrasket over hvor fysisk det er. Jeg er også overrasket over nivået. Det er mye bedre enn jeg trodde.

På treningsfeltet terpes det mye mer på detaljer enn han er vant til fra Norge. Under den ukrainske fotball-legenden Serhij Rebrovs ledelse var seriemesterskapet aldri truet for suverene Ferencváros, som sikter mot nye høyder.

– Treneren er seriøs. Han er veldig fokusert på Champions League og Europa League. Det vi gjør i ligaen gjør vi for å forberede oss på Europa, sier han.

Fikk supportersjokk i hett lokaloppgjør

Det er ikke bare fotballen som har overrasket ham. Nguen forteller om en rolig tilværelse i vakre Budapest, men at det fort kan gå hett for seg når det er snakk om fotball.

– Supporterne er noe helt annet enn i Norge. Har man én dårlig kamp så merker man det med en gang. De er gærne, men jeg liker det, sier han.

Det fikk Nguen spesielt merke i lokaloppgjøret mot Ujpest forrige helg. Hele åtte gule kort ble delt ut i kampen som Ferencváros til slutt vant 2–1.

– Uavgjort for oss der er katastrofe. Supporterne var der tre-fire timer før kampen, og det var helt kaos. Kampen ble stoppet i over ti minutter på grunn av røyk fra blussene. Jeg spilte den kampen og tenkte «det her er helt sykt, det er akkurat derfor jeg vil spille fotball»

– Fikk du sjokk?

– Jeg fikk sjokk, på en veldig positiv måte. Det er motiverende og gjør at jeg vil jobbe enda hardere.Jeg har sagt til kompisene mine som spiller i Eliteserien: Får du sjansen, prøv og se hva som skjer. Det kommer til å overraske deg, sier Nguen.

HETT: Det kokte godt før kampstart da Ferencváros og Ujpest møttes til lokaloppgjør på Ferenc Szusza Stadium forrige helg. Foto: Laszlo Szirtesi / Getty Images Europe

Tidligere har norske Liban Abdi fortalt om hvordan apelyder og banankasting forsuret tilværelsen i Ungarn, mens Harmeet Singh måtte forlate Polen på grunn av rasisme. Det har heldigivis ikke «Tokki» merket noe til.

– Ingenting. Det er en ting jeg tror de i Ungarn har tatt veldig tak i, sier han.

– Var du redd for det?

– Jeg tenkte mer at det kan skje, men hvis det skjer må jeg bare prøve å lukke ørene og ikke bry meg.

Lørdag spiller Ferencváros sin siste hjemmekamp for sesongen når Debrecen kommer på besøk, før sesongen avsluttes borte mot Puskás Akadémia neste helg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder