FÅR KRITIKK: Lillestrøm kommer svært dårlig ut av en rapport over talentarbeidet i norske toppklubber. Her er lagets trener Arne Erlandsen før en kamp i sommer. Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix

Fersk rapport: Lillestrøm verst i klassen på talentarbeid

Lillestrøm ble nylig norgesmestere i fotball. Men klubbens talentarbeid plasseres i motsatt ende av skalaen i en ny rapport.

Publisert:

En omfattende evaluering foretatt av Norsk Toppfotball, den såkalte «Akademiklassifiseringen», har vurdert norske toppklubber på ti kriterier (se faktaboks) i talentarbeidet og ut fra disse målt klubben etter stjerner og poengscore.

Se oversikt over hvor klubbene står i faktaboksen i bunnen av artikkelen!

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien direkte på Eurosport Player

750 spilte for U-landslag fra 2000-2012: Slik gikk det med dem

VG har fått tilgang på rapporten som presenteres onsdag. Lillestrøm kommer dårligst ut av landets 18 beste lag i 2017. Cupmesteren får bare én av fem stjerner.

– Vi erkjenner at strukturen og treningshverdagen ikke er så god som den skulle vært for en eliteserieklubb. Vi har bestemt oss umiddelbart for å gå for tre stjerner neste år, sier Robert Lauritzen, daglig leder i Lillestrøm.

Kun Ull/Kisa, Åsane og Jerv er bak av de 26 klubbene i rapporten.

– Vi har gjort mye bra over år, men uten en gul tråd. Hele klubben er med på den strategien vi har lagt nå. Vi har hatt tre årsverk i utviklingsavdelingen, det skal vi doble til seks, sier Lauritzen.

Fikk du med deg Lillestrøm-spillerens strippeshow?

Les også: 21 av bronseguttene har A-landskamp

Norsk Toppfotball har initiert arbeidet og alle klubbene i rapporten har selv vedtatt å bli vurdert. Jo bedre score i klassifiseringsrapporten, jo sterkere blir pengestøtten fra Norsk Toppfotball til videre spillerutvikling i klubbene (pengene tas fra mediepotten).

Men ingen klubber blir «straffet» for svak akademiklassifisering (i motsetning til NFFs krav om klubblisens).

Dette blir et slags bonussystem der de flinkeste i klassen får økonomisk påskjønnelse, og etter det VG forstår har Norsk Toppfotball hentet inspirasjon fra lignende vurderinger i Sverige og Danmark (og Fotball-Europa for øvrig).

Les mer: Så sjeldent tar noen "bakveien" til landslaget

Direktør Leif Øverland i NTF vil ikke kommentere rapporten – før tallene blir presentert onsdag.

Det er tidligere Lyn-trener Espen Olafsen, nå ansatt i Norsk Toppfotballsenter, som har vært faglig leder for rapportgruppen

En samlet vurdering av alle toppklubbene, «rikets tilstand», blir målt til 2,5 stjerner. Stabæk kommer best ut med 129,5 poeng og fire stjerner.

– Fotball i Europa utvikler seg mye raskere enn her fremdeles. Vi har gjort mye arbeid i teori som må over i god praksis. Vi utdanner ikke gode spillere på papiret, men med maks kvalitet på trening, sier Stabæk-sportssjef Inge André Olsen.

Panzer-Hagen slaktes: Drillo: – Det er helt på trynet

Stabæk la om sportsplanen etter at klubben nesten gikk konkurs i 2011. De satser tungt på utvikling og rekrutterer spillere i yngre alder enn mange andre klubber.

– Vi må rekruttere tøft. Vi vil ha mer av Stor-Oslo. Målet vårt er å ta medalje med 11 egenutviklede spillere innen tre til fem år, sier Olsen.

Sett denne? NTNU-forsker mener ungdom trener for mye

Branns sportslige leder, Rune Soltvedt, gleder seg over klubbens resultat, men er vel så opptatt av veien videre. Han sier rapporten må settes i kraft – ikke legges i skuffen.

– Vi har nå fått veldig gode rammer kan sikre kvalitet. Klubben kan legge til rette, men spilleren må også ha driven og selv bli så god som mulig. Vi har en stor jobb foran oss, men jeg opplever at vi har erkjent at jobben vi har gjort er for dårlig og ønske om å forbedre det, sier Soltvedt.

Kippe ikke overrasket av strippestunt:

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder