0–3 i omkampen: Slik spilte VM-heltene 20 år etter

ULLEVAAL (VG) (Norge-Brasil 0–3) Ingen ting er som det var før. Norge ble overkjørt av Brasil på Ullevaal.

 • Jostein Overvik
 • Vegard Aulstad
 • Camilla Vesteng

Artikkelen er over ett år gammel

Etter 0–0 ved pause ble 2. omgangen et lite mareritt for oldboysutgaven av Drillo. Brasil lekte med Norge slik de gjerne skulle gjort på 90-tallet. 15.128 tilskuere fikk ikke den drømmereprisen de gjerne ville ha.

– Det viktigste var at det ble en fotballfest. Jeg lover at neste gang jeg kommer hit skal jeg spille, sa lagleder Ronaldo til NRK etter kampen.

Lars Lagerbäck: – Vi kunne klart oss godt i VM

Fortjent

Det var stemning i sola på Ullevaal. Spillerne takket publikum for rammen rundt kampen. Selv om alle kunne se at tempoet ikke var noe særlig, spesielt slet de norske heltene fra 1998.

For mens motstanderen knallet til og gikk på noe løp, så valgte hjemmelaget å ta det langt penere i varmen.

3–9 i sjanser ble til til 0–3 i mål og en svært fortjent seier til gamlekarene fra sambalandet. Selv om den største stjernen, Ronaldo, holdt seg på sidelinjen som lagleder. I motsetning til Mario Zagallo så beseiret han «Drillo» enkelt.

Hans første tap for Brasil.

– Brasil slo deg til slutt, hva synes du om det?

– De var bedre enn oss. Vi visste de var bedre enn oss med ballen, men når de i tillegg løper mer blir det tøft, sa Egil «Drillo» Olsen til VG etter kampen.

– Hva synes du om egne gutter?

– Det var som forventet, men litt skuffende kanskje. Det ryker på løpskapasitet og ork.

les også

Ronaldo om Flonaldo: – Han var fantastisk

Edmundo ordnet det første på straffe, Giovanni puttet inn den andre etter et Edmundo-skudd i stanga.

Da hevet Ronaldo armene mot himmelen og jublet stort fra benken.

Til slutt scoret Gabriel fra 50 meter på Frode Grodås. Brassene jublet som da de vant VM i 1994 og 2002. Norge var endelig beseiret.

Brasil bedre i alt

Brasil dominerte kampen. Egil «Drillo» Olsen ledet denne kampen som i 1998. Han visste at motstanderen kom til å være bedre med ballen.

- Nå fikk vi vel rettet det til sånn resultatet egentlig skulle vært da også, sa «Mini» til VG ute på Ullevaal-matta etter at sluttsignalet omsider gikk for slitne spillere.

Det er ingen tvil om at oldboysfotball er risikosport. Roar Strand måtte ut med et ribbensbrudd, Ståle Solbakken med en strekk, og Bebeto fryktet for benene sine i 1. omgang. Dan Eggen bestemte seg for å sette en knallhard takling på Bebeto. Brasilianeren slo oppgitt ut med armene.

– Man gjør ikke sånn i slike kamper, sa Bebeto til NRK i pausen.

Tore André Flo, som har slet voldsomt med skadeproblemer mot slutten av karrieren, ga også uttrykk for hvor tøft det var for kroppen da han møtte VGs reporter etter kampen.

– Nå har jeg så mye smerter at jeg bare må få satt meg ned og få hvile litt.

– Men det var veldig «kjekt» å spille med gjengen igjen. Det er ikke verst bare det, sa stryningen med et smil.

VM-spillere rundstjålet i Oslo: – Panama er selv ansvarlig

Og slik vurderer VG spillerne 20 år etter.

Frode Grodås

1998: 7

2018: 5

Slapp inn mål nesten fra midtbanen fra Gabriel. Er omtrent like sterk og veltrent som den gang. God redning da Bebebto slapp gjennom før pause. Showet med publikum.

Henning Berg

1998: 7

2018: 4

Det gode fotballhodet er fortsatt på plass. Sjelden feilplassert og fortsatt sterk i det kollektive forsvarsspillet. Men langt fra like god som i velmaktsdagene.

les også

Sykdom sendte Ronaldo opp i vekt: – Jeg kjemper en stor kamp

Dan Eggen

1998: 7

2018: 5

Norges mest aggressive.. Gikk til hardere mot Bebeto enn i 1998 og satte seg i god gammel respekt. Tydelig godt trent. Men også Eggen fikk trøbbel i 2. omgang.

Ronny Johnsen

1998: 8

2018: 5

Ikke like stor som i 1998, men fortsatt i god form. Har rutine fra oppvisningskamper for Manchester U. Hadde noen problemer med å følge Bebeto før pause. Rev ned Giovanni før straffesparket.

Stig Inge Bjørnebye

1998: 5

2018: 4

Best defensivt fortsatt. Hadde ingen Cafu å bryne seg på nå, men hadde trøbbel med gode Giovanni. Ikke mye med offensivt og Flo-pasningen så vi ingen ting til. Den var ikke forventet heller.

Håvard Flo

1998: 6

2018: 5

Fortsatt ofte med der det skjer. Åpnet med et hælspark av brasiliansk klasse og fortsatte positivt. Men forsvant helt etter hvert - som mesteparten av det norske laget.

les også

Ronaldo om Ødegaard: – Han får muligheten i Real Madrid

Roar Strand

1998: 6

2018: 6

Evighetsmaskinen har ikke sluknet Helt tydelig i god form og mer sentral nå enn i 1998. Godt skudd i 1. omgang. Utover i kampen så vi imidlertid lite til RBK-legenden.

Kjetil Rekdal

1998: 7

2018: 3

Scoret det viktigste målet i norsk fotballhistorie for 20 år siden. Ikke i nærheten nå. Aksjonsradiusen har minsket og Rekdal traff på noe av det vanskelige og bommet på det enkle.

Øyvind Leonhardsen

1998: 7

2018: -

Spilte hele kampen for 20 år siden, men gikk av etter fem minutter nå. Fikk ikke vist at løpskapasiteten fortsatt er der. Men best uten ball. For den hadde han ikke før han forsvant ut. Spilte for lite for poeng.

Vidar Riseth

1998: 5

2018: 4

Vekselvis på høyre og venstre midtbaneflanke. Tydelig i brukbar form. Kom til noen innlegg, men klarte ikke å sette Brasil under press.

Tore Andre Flo

1998: 9 (BB)

2018: 7

Banens beste for 20 år siden skiftet begge hofter for 20 år siden. Fortsatt meget god ballbehandling og gjorde nesten ikke pasningsfeil. Men var sjelden på plass i Brasil-feltet.

Erik Mykland

1998: 8

2018: 7

Kom inn i 2. omgang i Marseille og det tok halve 1. omgang før han byttet inn nå. Tilførte laget umiddelbart mer kreativitet og fine crosspasninger. Fortsatte som Norges mest kreative spiller.

Jostein Flo

1998: –

2018: 4

Kom inn de siste 12 minuttene for Riseth i 1998. Så snudde kampen. Startet friskt da han kom inn langt tidligere på Ullevaal. Kom til en sjanse før pause. Men blytungt etter hvert.

Jahn Ivar Jakobsen

1998: –

2018: 3

Ble sittende på benken i Marseille for 20 år siden. Kom inn som spiss før pause. Markerte seg mest ved å gå to ganger i offside. Herlig show mot assistentdommeren på linjen.

Gunnar Halle

1998: –

2018: 4

Kom ikke inn i 1998-kampen. Men fikk raskt sjansen i omkampen. Gråere i håret, men G 17-landslagets trener i god form. Løp mange meter, men skapte ikke mye. Bommet på Norges største sjanse.

Ståle Solbakken

1998: –

2018: 4

Kom ikke på banen i Marseille, men er berømt fordi han sørget for at Drillo byttet inn Jostein Flo på 1–0 til Brasil. Kom tidlig inn i omkampen med friske løp og både gode og dårlige pasninger.

Thomas Myhre

1998: –

2018: 4

Reservekeeper i 1998. Gledelig gjensyn i landsdrakten 11 år etter feilene i Frankfurt. Men sjanseløs på straffesparket til Edmundo. Byttet ut igjen med Grodås i 2. omgang.

Brasil 1998: Taffarel 6, Cafu 6, Junior Baiano 4, Goncalves 5, Roberto Carlos 7, Leonardo 7, Dunga 6, Rivaldo 7, Denilson 7, Ronaldo 5, Bebeto 6.

Brasil 2018: Dida 6, Aldair 6, Junior Baiano 5, Goncalves 7, Roberto Carlos 6, Emerson 7, Cesar Sampaio 7, Rivaldo 8, Ze Roberto 8, Bebeto 7 , Edmundo 7.

Innbyttere: Julio Cesar 6 , Gilberto Silva 7, Gabriel 7, Giovanni 8, Joao Antonio 6.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Henning Berg
 3. Ståle Solbakken
 4. Stig Inge Bjørnebye
 5. Frode Grodås
 6. Ronny Johnsen
 7. Mini Jakobsen

Flere artikler

 1. Ronaldo om Flonaldo: – Han var fantastisk

 2. «Omkampen» trenger en omkamp

 3. Århundrets fotballkamp! Bokanmeldelse: Marius Lien: «Mirakelet i Marseille. Da Norge slo Brasil»

 4. Den tidligere fotballstjernen (45) forklarer superkroppen etter yoga-bilde

 5. Scoringen jeg aldri så

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder