SLITER: Peter Ijeh takker publikum i Stavanger etter en kamp for Viking mot Fredrikstad i 2009. Nå er den tidligere spissen arbeidsledig og fortvilet. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Arbeidsløs Ijeh fortviler: – Jeg lever, men er også død

Peter Ijeh (40) banket inn mål i norsk og svensk fotball for Viking og Malmö, men nå fortviler den tidligere spissen over at ingen vil ha ham som trener.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Arbeidsledighet, økonomiske problemer og sykdom har preget livet til Ijeh etter at han la opp i 2012. Mannen som reddet Viking fra nedrykk i 2006 med fire scoringer mot Brann, har slitt tungt etter karrieren.

– Jeg lever, men jeg er også død. Jeg er som et dødt spøkelse som fortsetter å gå. Hver gang jeg er ute i byen sier folk «se på ham, der er han». Og det er ikke positivt ment, sier en fortvilet Ijeh til Göteborgs-Posten.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Har du husket å melde på Fantasy-laget ditt før Eliteserie-starten? Gjør det gratis her!

Mannen med én landskamp for Nigeria fylte 40 år for to dager siden. Han har tatt trenerutdannelse, men sliter voldsomt med å få jobb.

– Fotball er min passion – jeg vil hjelpe neste generasjon, sier han.

Han tror at skattetrøbbelet han fikk som spiller i IFK Göteborg er årsaken til mange av problemene. Han kom til Viking i 2006, og et år senere måtte han i svensk rett som følge av skatterotet i sin gamle klubb.

– Skatteproblemene ga meg virkelig problemer for resten av karrieren. Ingen klubb vil signere en spiller som har skatteproblemer. Ingen, sier Ijeh som bor like utenfor Göteborg.

Alle hans tre barn spiller i klubben.

– Fortsatt er klubber redde for mine fremstøt. Jeg forstår ikke hvorfor de ikke svarer, jeg ser ingen grunn til det. Jeg gjorde ingen feil. Jeg har betalt prisen, og det gjør jeg fortsatt. Det er patetisk, sier Ijeh.

Reddet Viking fra nedrykk

Han spilte i Viking fra 2006 til 2009. Da klubben virkelig sto i fare for å rykke ned i 2006-sesongen, så ble Ijeh en nøkkelmann. I hjemmekampen mot Brann satte han inn fire scoringer i 5-0-oppgjøret. Sesongen etter ble han Vikings toppscorer med 18 mål, og han ble værende i Stavanger til kontrakten gikk ut etter 2009-sesongen.

KJEMPEKAMPEN: Peter Ijeh og Tom Nordlie jubler etter 5-0-seieren mot Brann i november 2006. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Ijeh huskes også fra tiden i Viking for flere kontroversielle episoder. Han anklaget blant annet Kristofer Hæstad for rasisme i en kamp mot Start.

Han spilte til sammen tre sesonger i svenske Syrianska og GAIS før karrieren var over i 2012. Da fikk han store helseproblemer, og ble diagnostisert med astma. Han fikk store problemer med å puste og prate.

– Jeg kunne ikke gå ut, og måtte ta det veldig rolig. Jeg ville ikke risikere å gi familien min panikk. Nå kan jeg endelig gå fritt og gjøre ting igjen, det er bedre nå, sier Ijeh.

– Rolig fyr

Tom Nordlie var trener i Viking på slutten av 2006-sesongen, og fikk mye av æren for at plassen i toppdivisjonen ble reddet.

– Jeg hadde litt kontakt med ham året etterpå, men ble ikke sp godt kjent med ham i løpet av de åtte ukene vi var i Viking sammen. Da jeg kom til klubben var det mange som ikke hadde tro på ham, men så glimtet han til og scoret 11 mål på syv kamper. Han var eksplosiv og temperamentsfull på banen, men virket som en rolig fyr utenfor, sier Nordlie til VG.

Skeid-treneren er på generelt grunnlag ikke overrasket når han hører om spillere som sliter med å få seg jobb innen fotballen etter karrieren.

– Det er litt naiv å tro at hvis man har vært spiller, så får man jobb. Jeg tror mange hadde tjent på å trene lag mens de fortsatt spiller – for å få erfaring, og for å være bedre forberedt når blitzlampene er borte, sier Nordlie.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder