NØKKELSPILLER: Nadia Nadim (i rødt) i aksjon for Danmark mot Østerrike i semifinalen. Hun kom som flyktning til Danmark i 2000, og er søndag et av danskenes største håp i EM-finalen. Foto: Tobias Schwarz AFP

Faren ble drept av Taliban. Nå er flyktningen Nadia Danmarks EM-håp

Hun er flyktning, legestudent – og en av de store spillerne i fotball-EM. Møt Nadia Nadim (29), kvinnen som kan bli tungen på vektskålen i søndagens finale mot Nederland.

Historien hennes er som hentet ut av en Hollywood-film, noe som allerede har gitt overskrifter i internasjonale medier under EM. Danmarks noe overraskende suksess og finaleplass gjør at den allerede fortellerverdige historien om Nadim er enda bedre.

I Nederland har hun fått spørsmål om de første årene i Kabul og flukten flere ganger – og 29-åringen har fortalt med klar stemme det hun har opplevd og veien til å bli fotballstjerne i Danmark.

Leste du denne fredag kveld? Cruiset til VM-semifinale

General

TEMPERAMENTSFULL: Nadia Nadim. Foto: Daniel Mihailescu AFP

Hun ble født i Herat den 2. januar 1988, og familien flyttet til hovedstaden Kabul, der faren Rabani var general i den afghanske hæren og moren Hamida var skoleinspektør.

Les også: Neymar snakker ut: – Trengte noe større

Kommuniststyret brøt sammen i 1992 og ble etterfulgt av Taliban med streng sharia. Nadims far ble etter hvert henrettet av Taliban, og resten av familien – mor og søstrene Diana og Giti, foruten Nadia – måtte flykte. Flukten endte til slutt på et lasteplan i Randers på Jylland i 2000.

– Da vi kom til Danmark følte jeg ikke at det var hjemme, for jeg visste ikke om vi skulle bli der eller bli kastet ut, forteller Nadia Nadim ifølge Jyllands-Posten – og setter ord på usikkerheten ved å være flyktning.

Les også: Guardiola roser Lagerbäck

Asylmottak

– Det gikk mer enn tre år før jeg første gang følte meg hjemme i Danmark. Da gikk det opp for meg at vi fikk lov til å bli, sier hun til avisen.

På asylmottaket var det tid nok, og Nadia brukte mye av den til å sparken fotball. Slikt vet vi alle at det kan bli resultater av.

Fått med deg? Mats Dæhli forsvarer jentespillere på Instagram

– De kunne ting på banen som ikke jenter i den alderen kan, forteller hennes første trener, Brian Sørensen, om asylmottaksjentene til Danmarks Radio.

Hennes to søstre kuttet ut fotballen, mens fotballen allerede hadde blitt en besettelse for Nadim.

Les også: Norge har stupt på FIFA-rankingene etter at Semb ble toppfotballsjef

Sensasjon

Resten er, som det heter, historie. Da Danmark sensasjonelt slo ut Tyskland av EM i kvartfinalen, scoret Nadim det første målet. Da de gikk videre til finalen på bekostning av Østerrike, var hun en av straffescorerne i 0-0-kampen.

Nadim er en temperamentsfull dame. Noen ganger kan det for eksempel føre til noen uventede driblinger som gjør at motstanderen blir sittende på rumpa. Og hun skal ha blitt bedre til å styre temperamentet med årene.

– Når hun spiller godt og har det godt og trives, så er hun fantastisk. Hvis hun føler seg misforstått og urettferdig behandlet, så er det en helt annen historie, sier landslagstrener Nils Nielsen om Nadims to sider i Danmarks Radios dokumentar om henne.

Les også: RBK-topp ser ingen grunn til å starte med damefotball

Vil gi tilbake

Og utenom fotballen er hun altså legestudent. Den utdanningen hadde allerede vært ferdig om hun ikke hadde blitt fotballproff, for tiden i Portland Thorns. Det er ikke så mange semestre igjen på universitet i Århus.

Drømmen hennes er å jobbe med plastisk kirurgi.

– Jeg vil være i en situasjon der jeg kan hjelpe folk i deres liv. Det er mange som har hjulpet meg til å komme dit jeg er i dag, og som lege vil jeg kunne hjelpe mange, sier Nadim ifølge Jyllands-Posten.

Den dårlige nyheten for det danske finalelaget er at Line Sigvardsen Jensen ikke kan spille mot Nederland. Hun ble skadet og måtte kjøres på sykehus i semifinalekampen mot Østerrike.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder