NORGES LAG: Her er det norske herrelandslaget fotografert foran privatlandskampen mot Frankrike i august. Den kampen gikk på TV 2 og ble sett av 702.000 nordmenn. I morgen kveld blir det ikke i nærheten av like mange seere. Kanskje bare 50.000, anslår Knut Kristian Hauger (t.h.). Foto: Scanpix

NORGES LAG: Her er det norske herrelandslaget fotografert foran privatlandskampen mot Frankrike i august. Den kampen gikk på TV 2 og ble sett av 702.000 nordmenn. I morgen kveld blir det ikke i nærheten av like mange seere. Kanskje bare 50.000, anslår Knut Kristian Hauger (t.h.). Foto: Scanpix

- Tidenes minst sette kvalik-landskamp

Island - Norge sendes kun på Canal+

(VG Nett) For første gang i historien sendes en viktig fotball-landskamp på en ren betalingskanal.

  • Morten Ulekleiv
  • Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
canalplus.noForside

- Hvis 50.000 ser denne kampen, så skal Canal+ være godt fornøyde, sier redaktør Knut Kristian Hauger i kampanje.com.

Når Norge klokken 21 fredag kveld sparker i gang kvalifiseringen til fotball-EM i 2012 borte mot Island, vil det sannsynligvis skje foran et rekordlavt antall tv-seere. For første gang i historien sendes en betydningsfull herrelandskamp på en tv-kanal som alle i Norge må betale for å få tilgang til.

Nekter å kommentere seertall

Mens TV 2 har tv-rettighetene til landslagets hjemmekamper, sendes høstens to bortekamper mot Island og Kypros på Canal+ Fotball. De nekter imidlertid å kommentere forventede seertall.

- Vi oppgir ikke abonnenttall. Jeg kan ikke si hvor mange som vil få tilgang til å se kampen på TV, sier sportsjef Kenneth Fredheim i Canal+ til VG Nett.

VG Nett-leser:Går kampen seriøst bare på Canal+?Diskuter Island-Norge her!

I 2008 og 2009 spilte landslaget VM-kvalifisering. Da var det TV 2 og Viasat som fordelte kampene seg i mellom. I snitt hadde hver kamp 634 000 seere - over ti ganger så mye som antallet Kampanje-redaktøren forventer vil få sett morgendagens åpningskamp fra tv-stua.

- Det er synd, men dette blir trolig tidenes minst sette viktige landskamp, sier Hauger.

Kulturministeren: - Utrolig synd

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) synes i likhet med Hauger at dette er trist for norske tv-seere.

KULTURMINISTEREN: Anniken Huitfeldt synes det er trist at så mange nordmenn går glipp av landslagets EM-kvalifisering borte mot Island fredag kveld. Her er hun fotografert på rød løper under filmfestivalen i Haugesund i sommer. Foto: Hugo Bergsaker

- Jeg synes det er utrolig synd at så få får muligheten til å se den første EM-kvalifiseringskampen i morgen kveld, sier Huitfeldt.

Da Trond Giske var kulturminister i 2009, laget de en liste over viktige sportsbegivenheter som skal gå på allment tilgjengelige TV-kanaler og sendte den ut på høring. Huitfeldt påpeker overfor VG Nett at det jobbes med en slik liste, men at det fortsatt bare er noe som vurderes.

- En slik liste ville antagelig uansett ikke kunne regulere landslagets bortekamper, sier hun.

Det har kulturministeren helt rett i. Norges Fotballforbund eier nemlig ikke rettighetene til landslagets bortekamper.

- De er dessverre helt utenfor vår kontroll, bekrefter informasjonssjef i NFF, Svein Graff.

Oljeberget reagerer

Lars Olav Karlsen er nestleder i Oljeberget, en supporterforening med cirka 600 medlemmer som støtter det norske herrelandslaget. Han er meget misfornøyd med tilgangen på morgendagens kamp.

- Jeg har fått mange spørsmål fra venner og bekjente som ikke vet hvor kampen sendes. Jeg synes dette er dumt. Det burde være en avveining mellom penger og tilgjengelighet. Hvis du vil gjøre noe populært, kan det være smart å gjøre det tilgjengelig, sier Karlsen.

Han tror veldig mange nordmenn i morgen kveld vil strømme til en av landets mange fotballpuber for å få med seg Island-Norge. Det er noe daglig leder Tommy Norvik på fotballpuben Scotsman i Oslo også håper på.

- Vi har forberedt oss på stinn brakke i alle etasjer. Det er mange som har forsøkt å reservere bord, men folk må bare møte opp tidlig, sier Norvik.

Dersom du ikke kommer til å kjøpe tilgang til Canal+ fotball, eller har mulighet til å besøke en av landets fotballpuber, har du likevel en mulighet til å få sett kampen. Canal+ sender også kampen på sine nettsider. Der kan du kjøpe tilgang til Island-Norge for 159 kroner.

Bortekampen mot Portugal 4.juni har Viasat kjøpt rettighetene til. Den vil sannsynligvis bli sendt på Viasat4. Den siste gruppespillkampen, borte mot Danmark 6. september, er ikke rettighetene solgt til ennå.

PS! VG Nett og Canal+ har et redaksjonelt og kommersielt samarbeid knyttet til visning av videoklipp og live-visning av utvalgte fotballkamper.

IRRITERT: Nestleder Lars Olav Karlsen i Oljeberget liker ikke at Norges to bortekamper i høst går på en ren betalingskanal. Foto: Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder