SIKRET SOMMERPLANEN: Stephan El Shaarawy feirer sin 2-1-scoring med lagkameratene. Nå kan Italia trygt bestille flybilletter til Frankrike neste sommer. Foto: David Mdzinarishvili , REUTERS

Italia har ingenting å spille for mot Norge

Sikret EM-billetten i Baku

Stamsø Møller: – Kjent for å gjøre det de må, og ikke så mye mer

(Aserbajdsjan – Italia 1-3) Italia hadde få problemer med å ta tre poeng i Baku, og sikret med det sin plass i neste års EM – og et drømmescenario sett med norske øyne.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

For det betyr at Italia bare har æren å spille for når Norge kommer på besøk til Roma på tirsdag. Uansett resultat kan ikke Italia bli noe dårligere enn nummer to når alle kampene er ferdigspilt.

– Italia er kjent for å gjøre det de må, og ikke så mye mer. Derfor er det naturlig å tro at de vil være innstilt på at de ikke vinne kampen mot Norge. Det er naivt å tro at de kommer til å slappe helt av, men det er ikke en bare en klisjé at italienske fotballag er situasjonskyniske, sier TV 2-kommentator Simen Stamsø-Møller, som har fulgt italiensk fotball over flere år som kommentator i C More.

Dermed skal man ikke se bort fra at landslagstrener Antonio Conte lar noen av sine beste menn hvile for å dele ut litt spilletid til de som vanligvis sitter på benken. Og et heltent norsk lag mot rolige italienere kan være med på å balansere styrkeforholdet mellom de to. For i den første kampen mellom lagene, på Ullevaal stadion, var Italia overlegne.

Men Conte forventer full konsentrasjon selv om EM-billetten allerede er i boks.

– Vi skal respektere kvalifiseringen når vi møter Norge. Målet vårt er å gjøre en kjempekamp i Roma, sier han.

VG LIVE: Slik var kampen minutt for minutt

Spår reservepreget lag mot Norge

– Jeg tror at de kommer til å slippe inn andre spillere, som sannsynligvis ikke er like gode, for å gi dem erfaring. Conte viste i Juventus at han er en type som rullerer på laget når kampene ikke betyr så mye, og det er grunn til å tro at han vil bruke muligheten til å prøve ut nye spillere og kanskje nye formasjoner. De vil se på denne kampen litt som en treningskamp, sier han.

At reserver kan bli sluppet til, er ikke nødvendigvis positivt for Norge.

– Gutta som kommer inn, vil jo overbevise når de får sjansen, så de kommer til å være ekstra tente. Det er ingen tvil om at Norge fortsatt er soleklare underdogs.

Mot Aserbajdsjan var italienerne overbevisende, selv om den første omgangen var preget av litt forsvarsrot. Éder, Stephan El Shaarawy og Matteo Darmian scoret målene for de lyseblå.

Darmians første landslagsmål

Klokken hadde akkurat rukket å bikke ti minutter da Aserbajdsjans høyreback Maksim Medvedev opphevet en offside og lot Éder komme alene med keeper. Der gjorde den brasilianskfødte spissen ingen feil, og trillet inn kampens første scoring.

Tjue minutter senere var det Italia-forsvarets tur til å sove litt. En klønete heading av Giorgio Chiellini endte opp hos Dimitri Nazarov, som fikk avansere mot mål forbausende enkelt til tross for at han var omringet av tre italienere. Avslutningen var sikker som banken.

Men Italia hadde mer å by på. Den hårfagre egypteren Stephan El Shaarawy, som for tiden er utlånt til Monaco, misbrukte først to store sjanser, men på det tredje skulle det skje for «faraoen»: Antonio Candreva ble spilt igjennom i bakrom, og da han kom foran keeper, trillet han ballen til El Shaarawy, som kunne dytte ballen i det åpne målet – en scoring tatt rett ut av «FIFA 16»-læreboken.

Spikeren i kisten var det Manchester United-backen Matteo Darmian som banket inn, med et hardt skudd fra utenfor sekstenmeteren, forbi en sjanseløs og feilplassert Kamran Aghayev i Aserbajdsjan-buret. Scoringen fikk den italienske landslagstreneren Antonio Conte til å hoppe av glede.

Minuttet før full tid fikk Aserbajdsjan-forsvareren Badavi Huseynov rødt kort for å hindre Sebastian Giovinco en åpenbar scoringsmulighet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder