I TRØBBEL: Michel Platini sitter i skammekroken mens Frankrike forbereder seg til et nytt EM-sluttspill. Bildet til venstre er fra en pressekonferanse i mars. Til høyre løfter Platini EM-pokalen i Paris etter å ha storspilt for hjemlandet. Foto: Ronald Zak og ukjent , AP og AFP

Platini – legenden som havnet i skammekroken

Da Frankrike vant fotball-EM på hjemmebane i 1984, var det
hovedsakelig på grunn av én mann - kapteinen Michel Platini. 60-åringens status som spillerlegende hjelper ham lite nå som han er suspendert av FIFAs etiske komité.

 • Per Opsahl
 • Jonas Wikborg

Artikkelen er over fire år gammel

Det er litt over 31 siden Platini løftet EM-trofeet etter 2-0-seieren mot Spania i finalen på Parc des Princes i Paris. Det toppet en fotballkarriere som har gitt Platini legendestatus – ikke bare i Frankrike, men hele verden.

Åtte måneder før Frankrike igjen skal arrangere EM, er UEFA-president Platini suspendert som visepresident i FIFA i 90 dager. Også FIFA-president Sepp Blatter og generalsekretær Jerome Valcke har fått samme reaksjon.

GODE VENNER: Sepp Blatter (t.v.) og Michel Platini etter FIFA-valget i mai. Foto: Michael Buholzer , Afp

Det er omstendighetene rundt en TV-avtale tilbake i 2005 og mulige utbetalinger som skal ha gått til Platini som er årsaken til suspensjonen. Platini skal ha fått to millioner sveitserfranc - rundt 17 millioner norske kroner – for avtalen som omtales som en «illojal utbetaling».

Selv hevder Platini at han er utsatt for en svertekampanje.

«Jeg har alltid handlet og uttrykt meg med ærlighet, mot og oppriktighet. Jeg føler at det er min moralske plikt.» het det i en pressemelding fra Platini på UEFAs nettsider torsdag ettermiddag.

«Jeg vil gjøre det jeg kan for å sørge for at sannheten kommer frem. Ingen skal tvile på mitt ønske om det.» la han til.

Kaos i mai

FIFA har i mange år vært i hardt vær, og korrupsjonsanklagene har hagler fra flere hold. Det toppet seg da syv FIFA-topper ble pågrepet kort tid før presidentvalget i mai, og totalt ble 14 personer siktet for korrupsjon. Blatter, som har vært øverste leder siden 1998, ble først gjenvalgt som president. Deretter trakk han seg få dager senere. Det ble klart at han skulle fortsette i jobben frem til nyvalget i februar 2016.

Les også: Disse FIFA-toppene er arrestert

Platini har lansert seg selv som ny president, og mannen som kan få den mektige organisasjonen på bena igjen.

– Jeg er stadig fast bestemt på å være kandidat i presidentvalget i FIFA i februar. Da kan jeg innføre reformer. Det er nødvendig for å gjenskape orden og troverdighet i fotballverden, sa Platini nylig i intervju med AFP.

Men det er et faktum at Platini har samarbeidet tett med Blatter i mange år, og FIFA-presidenten var meget sentral da Platini ble valgt til UEFA-president i 2007.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TOPPTUNGT: Michel Platini (nederst til høyre) på tribunen under EM-finalen i fotball mellom Norge og Tyskland på Friends Arena i Stockholm i 2013. Fra venstre: generalsekretær i Norges Fotballforbund Kjetil Siem, tidligere norsk statsminister Jens Stoltenberg og president i Norges Fotballforbund Yngve Hallèn. Foto: Erik Mårtensson , NTB scanpix

Tror Platini er ferdig

Nå sitter de begge i skammekroken, og spørsmålet er om 60 år gamle Platini kan klare å komme seg ut derfra.

– Nå er det viktig å huske på at Platini ikke er dømt, og vi må se an utfallet etter disse 90 dagene. Platini kommer til å samle troppene etter den tid og forklare hvordan han ligger han. Jeg tror Platini kommer til å fortsette å kjempe, men hvem vi kommer til å stille oss bak er altfor tidlig å si noe om, sier NFFs generalsekretær Kjetil Siem til VG.

– Svertekampanje eller ikke, det er noe som har skjedd som gjør at FIFAs etiske komité har suspendert ham, legger Siem til.

Jon Døviken, tidligere FIFA-rådgiver, tror den siste utviklingen i saken har ødelagt Platinis mulighet til å bli FIFA-president.

– Nå er ingen dømt ennå, men jeg tror Platini er kjørt. Hovedsakelig fordi folk vil se på ham som «mer av det samme», sier Døviken til VG og etterlyser noen som tar et klarere standpunkt mot korrupsjon:

– Jeg mener Platini ikke har vært tydelig nok imot. Han er en utrolig hyggelig fyr, men jeg synes ikke han har tatt et klart nok standpunkt. Det FIFA er avhengig av nå, er en som tar det, sier Døviken.

VANT «ALT» MED JUVENTUS: Michel Plaitni løfter pokalen etter seieren i serievinnercupen mot Liverpool i 1985. Foto: Anonymous , Ap

Fantastisk karriere

Platini debuterte på Frankrike i 1976. Han spilte i VM for Frankrike både i 1978 og 1982, da han også var blitt kaptein. Laget overrasket med å komme seg til semifinalen, der det ble tap på straffespark mot Vest-Tyskland etter et av tidenes mest dramatiske VM-oppgjør.

I EM på hjemmebane to år senere var Platini og Frankrike ustoppelige. Fra sin offensive midtbaneposisjon scoret han ni av landets 14 mål, deriblant et frispark i finalen mot Spania.

Han siste store turnering på landslaget ble i Mexico-VM i 1986. En småskadet Platini måtte nøye seg med to scoringer – den siste i kvartfinalen mot Brasil. Frankrike tapte for Vest-Tyskland i semifinalen, men tok bronse etter å ha slått Belgia i bronsefinalen.

FANTASTISK SPILLER: Michel Platini i aksjon for Frankrike mot Danmark i EM i 1984. Foto: Carlo Fumagalli , Ap

På klubbnivå spilte Platini for Nancy Saint-Étienne og ikke minst Juventus. Med Nancy vant han cupen, og i Saint-Etienne ble det ligagull i 1981. I Juventus vant han stort sett det som var å vinne i løpet av fem sesonger; serievinnercupen, cupvinnercupen, to ligagull og ett cupmesterskap.

Da Platini la opp i 1987 sto han bokført med 72 landskamper og 41 scoringer. Bare Thierry Henry har flere med sine 51, men spissen spilte til gjengjeld 123 landskamper.

Platini var fransk landslagstrener i fire år uten den store suksessen. Etter at de røk ut av gruppespillet i EM i Sverige i 1992, så takket Platini for seg.

Han fikk deretter flere roller i både UEFA og FIFA, deriblant som leder av organisasjonskomiteen for Frankrike-VM i 1998. I januar 2007 ble han UEFA-president etter valgseieren mot Lennart Johansson som hadde hatt rollen i 16 år.

Les også

 1. Han skal lede FIFA i Blatters fravær

  OSLO/LILLESTRØM (VG) Issa Hayatou (69) er mannen som som skal lede FIFA mens Sepp Blatter (79) er suspendert.
 2. BBC: Blatter risikerer 90 dager utestengelse

  FIFA-president Sepp Blatter (79) er foreløpig suspendert i 90 dager av sin egen etiske komité, men utestengelsen skal…
 3. Hevder Blatter risikerer 90 dager suspensjon

  OSLO/LILLESTRØM (VG) FIFAs etiske komité vurderer å suspendere sin egen president, Sepp Blatter (79), i 90 dager.
 4. Presidentkandidat i FIFA risikerer utestengelse

  Sørkoreanske Chung Mong-joon fortalte tirsdag at han risikerer å bli  utestengt fra FIFA i 15 år.
 5. Platini forsvarer og forklarer millionutbetaling

  Presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), franskmannen Michel Platini, sier at det ikke er noe mistenkelig…
 6. Platini er offisielt presidentkandidat i FIFA

  UEFA-president Michel Platini (60) har offentliggjort at han stiller til presidentvalg i FIFA.
 7. Nytt FIFA-valg den 26. februar

  Hvem som erstatter Sepp Blatter (79) som FIFA-president, skal avgjøres den 26. februar neste år.
 8. Figo går til angrep på FIFA-presidenten

  ZÜRICH/OSLO (VG) Luís Figo (42) raser mot Sepp Blatter (79) etter at sveitseren fikk fire nye år som FIFA-president.
 9. Toppsponsorene ber Sepp Blatter gå av - FIFA-presidenten nekter

  Gigantsponsorene Coca-Cola, McDonald's og Visa ber nå alle Sepp Blatter (79) om å gå av som FIFA-president umiddelbart.
 10. Blatter: - Lover å trekke meg

  Sepp Blatter (79) har ikke en plan om å fortsette som FIFA-president. I et intervju med en sveitsisk avis sier han at…

Mer om

 1. Internasjonal fotball
 2. FIFA

Flere artikler

 1. FIFA vil utestenge Platini på livstid

 2. NFF-topp: – Tidenes jordskjelv i fotballen

 3. Qatar-forbindelsene som kan skape enda mer trøbbel for Platinis presidentplaner

 4. Han skal lede FIFA i Blatters fravær

 5. Platini ferdig som UEFA-president: – Dypt urettferdig

Fra andre aviser

 1. FIFA vil utestenge Platini på livstid

  Bergens Tidende
 2. Michel Platinis fall: Fra konge til knust pamp

  Bergens Tidende
 3. Blatter og Platini utestengt i åtte år

  Bergens Tidende
 4. Blatter og Platini suspendert av FIFA: - Et jordskjelv

  Bergens Tidende
 5. NFF-toppen: - Det største politiske jordskjelvet i idrettens historie

  Bergens Tidende
 6. Blatter og Platini utestengt i åtte år

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder