Solbakken om Molde-bragden: - Et resultat for historiebøkene

Mannen bak «mirakelet på Mallorca»: - En god nummer to bak vår prestasjon i '99

FC København-trener Ståle Solbakken hyller Moldes triumf, men mener den ikke kan sammenlignes med RBKs bragder i Champions League.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Nei, det var i Champions League, og dette er i Europa League. De to turneringene kan ikke ordentlig sammenlignes, svarer Ståle Solbakken på VGs spørsmål om Moldes sjokkseier borte mot Fenerbahce kan sammenlignes med hva Rosenborg har å vise til fra den aller gjeveste europacupturneringen.

Bakrunn: Molde-praktscoringer senket tyrkisk gigant

VG Live: Les utfyllende referat fra Molde-bragden her!

– Men jeg skal ikke ta fra Molde noe. Det er et fantastisk resultat, rett og slett, og en seier for historiebøkene, fortsetter den tidligere norske landslagsspilleren.

– Kan du utdype?

FCK-TRENER: Ståle Solbakken. Foto: Helge Mikalsen , VG

– En borteseier i Europa er sterkt i seg selv, og også veldig vanskelig. Ekstra sterkt er det mot Fenerbahce, som sammen med Galatasaray er et av de aller største lagene i Tyrkia. De har fanatiske fans og arenaer som er veldig vanskelige å spille på, svarer Solbakken, og legger til:

– Det er bare å gratulere Molde, og det er også veldig bra for norsk fotball, som nå har fått seg en oppsving.

VG Direkte: Fra 21.00: Kan Rosenborg kopiere Molde-triumfen?

Solbakken mener nå, spesielt ettersom gruppemotstanderne Ajax og Celtic spilte uavgjort 2-2, at Molde-gruppen er helt åpen.

– Jeg mener Molde kan slå alle lagene i gruppa på hjemmebane, og jeg tror at både Celtic og Ajax kommer til å slite på kunstgresset i Molde. Molde kan gjøre det bra, og nå er gruppen vidåpen, sier Solbakken.

Solbakken er ikke den eneste som er full av lovord om Moldes triumf på tyrkisk jord. Tidligere Molde-trener Tor Ole Skullerud så kampen som ekspert i Max-studio, og hadde følgende å si etter at bragden var faktum:

– Det er Molde-historie! Det er fantastisk fotball og et fantastisk resultat. Molde vinner fullt fortjent.

Husker du? Moldes mirakel på Mallorca i 1999

Det er en annen tidligere Molde-trener enig i. Erik Brakstad sto bak spakene da Molde utførte «mirakelet på Mallorca», og var mektig imponert over det Molde viste.

HYLLET: Etter den historiske sammenlagtseieren mot Mallorca, ble trener Erik Brakstad og Molde hyllet da de ankom norsk jord. Foto: Rolf Jarle Ødegaard , VG

– I utgangspunktet var resultatet en overraskelse, men jeg så jo fort at Molde var mer enn kapable til å hamle opp med Fenerbahce-spillerne.

– Var dette en større prestasjon enn «mirakelet på Mallorca»?

– E-cupen er jo en litt annen dimensjon da, så jeg vil ikke si det, ler Brakstad.

– Men det er en god nummer to, for jeg kan ikke erindre at Molde har vunnet i Europa borte før. Det er et veldig sterkt resultat, fortsetter Brakstad, som innrømmer at tankene på en kveld som dette går tilbake til augustkvelden i 1999 da Molde kvalifiserte seg for Champions League.

Der endte laget sist i gruppa med sine tre poeng (seier hjemme mot Olympiakos), bak Olympiakos, Porto og Real Madrid.

– Det var utrolig å være med på det da, og jeg unner Molde å være der igjen. Det er veldig hyggelig og nå har de fått en flying start. Laget viser at alt går an, og nå blir jeg ikke overrasket om Molde blir blant de to beste i gruppa og tar seg videre, sier den tidligere Molde-treneren.

– Og det er kjempeartig for norsk fotball. Jeg synes det er en trend vi ser nå, med landslaget og også Rosenborg. Det er veldig gøy, og viser vel at norsk fotball har tatt et steg i riktig retning, legger han til.

Dos Santos: – Veldig imponerende

Freddy dos Santos var blant Molde-spillerne som sørget for 1-1-resultatet mot Mallorca, og han gledet seg stort over kveldens kamp.

– Det var nok en større prestasjon borte mot Mallorca, for kvaliken til Champions League er et enda trangere nåløye. Men borteseier mot Fenerbahce – det er helt der oppe, sier dos Santos til VG.

– Det var veldig gøy å se et norsk lag som turte å gå ut å spille i Europa med selvtillit, pondus og tro på egne ferdigheter. Dette var veldig imponerende! Når de har tatt tre poeng i den kanskje aller vanskeligste bortekampen, så det er bare å kjøre på. Ajax og Celtic har nok fått opp øyene for Molde nå, så det blir neppe snakk om undervurdering, mener dos Santos.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder