Landslagssjefen: - Tror Mats fort havner utenlands igjen

Ville ikke kommentere Drillo-bråket

Johnsen, Storflor og Bjørdal er ute av landslagstroppen

INN I LANDSLAGSTROPPEN: Moldes Mats Møller Dæhli ble overraskende tatt ut av Per-Mathias Høgmo i landslagstroppen til kampene mot Skottland og Danmark. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Høgmo mener Dæhli gjorde lurt i å reise hjem

ULLEVAAL (VG) Landslagssjef Per-Mathias Høgmo tok ut Moldes talent Mats Møller Dæhli (18) til privatlandskampene mot Danmark og Skottland senere i november.

  • Jørgen B. Hoff
  • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over seks år gammel

- Det er en veldig god læring å komme inn i A-landslaget med mange høyprofilerte spillere med god erfaring. Hver dag vil derfor være læring - både på og utenfor trening. Det er det knapt ett år frem til vi skal prestere, og forhåpentligvis kan han få en god reise frem mot det, begrunner Høgmo om uttaket av Moldes supertalent.

Dæhli valgte i sommer å avbryte læretiden i Manchester United til fordel for jevnlig førstelagsspill i hjemlig serie. Det er et karrierevalg som nå har gitt betaling i en landslagsplass allerede i en alder av 18.

- Jeg tror ikke det gjorde noe at han nå kom til Molde, hvor han har kommet inn i et meget godt treningsmiljø og som nå har god kultur på å utvikle spillere opp på et høyt nivå. Både til det beste for seg selv med henblikk på salg til utlandet. Jeg ser ikke bort ifra at Mats er en spiller som fort havner utenlands igjen, svarer Høgmo på spørsmål om det var riktig å forlate Manchester United.

Spilletid i vente

Den ferske landslagssjefens tredje og fjerde kamp som Norge-trener går mot Danmark i Herning fredag 15. november, før Skottland kommer på besøk til Norge og Aker stadion i Molde tirsdag 19. november.

Kanskje får Dæhli A-landslagsdebuten på sin egen hjemmebane i Molde.

- Nå skal vi ha en tropp på 23 spillere og skal spille to kamper. Sjansene for at de aller fleste får prøve seg er stor. Det sier seg selv. Vi har tatt ut spillere i så henseende. Det er spillere nå som har fremtiden foran seg, og som har potensial, deriblant Mats, sier Høgmo om Dæhlis sjanser til å få spilletid under samlingen.

- Han nærmer seg 19 år og begynner å få en del erfaring. Når vi tar ham ut nå, er det fordi vi har tro på ham inn mot en kvalik, understreker landslagssjefen.

Saken fortsetter under bildet.

OVERRASKET I UTTAKET: Per-Mathias Høgmo overrasket ved å ta ut Jo Inge Berget og Mats Møller Dæhli i neste landslagstropp. Foto: NTB Scanpix


Ser mot Frankrike-kvaliken

Tenåringen passer fint i Høgmos fremtidsplan, der alt handler om veien til Frankrike-EM i 2016. TV 2s fotballekspert Petter Myhre liker tanken på å ta ut Dæhli.

- Selv har jeg vært tilhenger av å forsere spillere. At man må tørre å sende ungguttene forbi andre spillere. Kanskje er de som er litt eldre minimalt bedre og sterkere fysisk. Med ved å forsere, skaper vi spillere som blir bedre. Dette er mer vanlig på klubbnivå, men til en viss grad kan det gjelde på landslagsnivå også, sier Myhre til VG.

Han tror Mats Møller Dæhli blir med som en slags læregutt.

- Han har spilt bra i Molde, kommet hjem og vist at han har gode basisferdigheter. Men han har fortsatt mye å lære i «voksenfotballen». Der får han hyppig læring og matching i Molde. Så er det alltid mer behagelig å komme til kamper som ikke «teller» enn når du blir kastet inn i en kvalik, vurderer Petter Myhre.

Ikke sett Dæhli selv

- Dette er en tropp med tanke på hva som skjer i september neste år. Alt vi gjør er med tanke på å være mest mulig forberedt til kvalifiseringsstart, sier Per-Mathias Høgmo på pressepodiet på Ullevaal - og sikter til kvaliken for mesterskapet i Frankrike.

LES OGSÅ: Slik er U21-troppen

Landslagssjefen har ennå ikke studert Dæhli på nært hold, men har fått gode rapporter på ham.

- Jeg har ikke sett ham fysisk selv, siden jeg har vært i Sverige. Men jeg har folk som har sett ham live hele veien. Dessuten har jeg en tett og nær dialog med Ole Gunnar, sier Høgmo til VG.

Vraket Johnsen, Storflor og Bjørdal

Mens Dæhli er inne, er Odd-toppscorer Frode Johnsen, Strømsgodset-servitør Øyvind Storflor og Viking-forsvarer Johan Lædre Bjørdal ute. Selv om alle fikk spilletid i minst én av VM-kvalifiseringskampene mot Slovenia og Island i forrige måned.

Dæhlis Molde-kompis Jo Inge Berget også er ny mann for Høgmos del. Han har funnet tilbake formen og har en spillestil som landslagssjefen åpenbart har falt for.

Ruben Yttergård Jenssen, Høgmos tidligere nøkkelspiller i Tromsø-tiden, er også tilbake på A-landslaget etter å ha vært ute av Høgmos første tropp.

Også Barnsley-proffen Marcus Pedersen er inne blant Høgmos menn. Han startet Drillos siste kamp som landslagssjef mot Sveits, men måtte av med skade tidlig i matchen.

Drillo ble - igjen - nevnt på en Høgmo-presskonferanse. I dag snakker eks-landslagssjefen ut i et stort VG-intervju.

- Jeg har ikke noe mer å kommentere. Jeg er ferdig med den saken. Jeg har utelukkende fokus på å utvikle dette laget, sier Per-Mathias Høgmo.

Her er Høgmos tropp:
Sten Grytebust - Aalesund
Rune Almenning Jarstein - Viking
Ørjan Håskjold Nyland - Molde
Mohammed Abdellaoue - Stuttgart
Jo Inge Berget - Molde
Daniel Braaten - FC København
Mats Møller Dæhli - Molde
Magnus Wolff Eikrem - Heerenveen
Omar Elabdellaoui - Eintracht Braunschweig
Tarik Elyounoussi - Hoffenheim
Vegard Forren - Molde
Brede Hangeland - Fulham
Tom Høgli - Club Brugge
Ruben Yttergård Jenssen - Kaiserslautern
Stefan Johansen - Strømsgodset
Ola Kamara - Strømsgodset
Joshua King - Blackburn
Martin Linnes - Molde
Marcus Pedersen - Barnsley
Tore Reginiussen - Rosenborg
Per Ciljan Skjelbred - Hertha Berlin (utlån fra HSV)

Også to nye spillere skal inn i troppen.

Les også

Mer om

  1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

  1. Dæhli: - Nådde landslagsmålet før tiden

  2. Høgmo vil bygge base ute i Fotball-Europa

  3. Dæhli tilbake på landslaget - Ødegaard fortsatt ute

  4. Her er Høgmos «test-tropp»

  5. Høgmo ville hente Dæhli til Djurgården

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder