STØTTES AV MARADONA: Prins Ali er Sepp Blatters eneste motkandidat i fredagens FIFA-valg. Diego Maradona er blant dem som har frest mot Blatter - og støttet Prins Ali. Her er de to 5. mai i år. Foto:,Reuters

Her er mannen Norge vil ha som FIFA-president

Norge bestemte seg etter UEFA-møte: Gir sin stemme til Prins Ali

Historien om Sepp Blatters eneste motkandidat i FIFA-valget

ZÜRICH/OSLO (VG) To av søsknene har bakgrunn fra IOC. Kona er tidligere Irak-korrespondent for CNN. Nå vil Prins Ali (39) ta over styringen av skandalerammede FIFA – og han får Norges stemme.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi kan ikke fortsette med alle krisene i FIFA. Kriser som har gått lenge, og ikke bare relaterer seg til det som skjer nå, sa 39-åringen i går.

Da hadde FBI og sveitsisk politi utstedt arrestordre på ni profilerte FIFA-medlemmer. De er siktet for korrupsjon og bestikkelser av totalt 1,1 milliarder kroner de siste par tiårene.

På et UEFA-møte i morgentimene torsdag, hvor blant annet NFF-president Yngve Hallén deltok, holdt president Michel Platini og Michael van Praag sterke apeller for at UEFA-medlemmene skulle gi sin stemme til Prins Ali av Jordan under morgendagens FIFA-valg.

Jordaneren holdt også selv en tale for å fiske stemmer.

– Organisasjonen trenger en ny toppleder. Jeg har fortalt dette til Blatter tidligere, og i dialog med resten av Forbundsstyret har jeg besluttet at NFF kommer til å støtte Prins Ali, sier Yngve Hallén.

Blatter: - For sent

På dagens UEFA-møte fortalte Platini at han de siste dagene har jobbet med en forsonende løsning med nåværende FIFA-president Sepp Blatter, uten å nå fram.

- Platini referte til samtalen som en god samtale. Men Blatter sa det nå var for sent, sier Hallén.

- For sent å trekke seg?

- Nei, for sent å finne en felles løsning.

Sepp Blatter er 79 år, men ønsker å ta fatt på en femte periode som FIFA-president. Etter at den ene motkandidaten etter den andre har falt fra, møter han bare konkurranse fra prins Ali Bin al-Hussein.

– Jeg håper at den måten Platini har håndtert situasjonen på fører til at vi får bred tilslutning rundt vårt sterke ønske om forandring og nytt lederskap, sier fotballpresident Hallén.

– Prins Ali har i det minste rene hender. Det finnes ikke skitt på rullebladet hans. Han er veldig rik og kan derfor ikke kjøpes. Og han er kritisk til dagens regime. Derfor kunne han vært et godt alternativ, sier FIFA-kritiker og gravejournalist Andrew Jennings til VG.

Les også:Dødssyk 70-åring ble FBI-muldvarp

Journalist-kone

FAMILIEN: Her er Prins Ali sammen med kona Rym Brahimi (nå Ali), og barna prinsesse Jalila bint Ali og prins Abdullah bin Ali. Ektefellen er tidligere journalist, blant annet for CNN. Foto:,Reuters

Prins Ali er avdøde kong Husseins tredje sønn i Jordan. Dagens konge, Abdullah den 2. er halvbroren hans, men mamma Alia al-Hussein døde i en helikopterulykke i 1977. Da var morgendagens FIFA-kandidat bare to år gammel.

I dag er han godt gift med Rym Brahimi. Hun var CNNs Irak-korrespondent før de to ga hverandre et «ja» i 2004.

Prinsens familie er allerede godt plassert i maktens korridorer i internasjonal toppidrett: Prinsesse Haya, prins Alis søster, hadde sittet åtte år som IOC-medlem da hun trakk seg ved nyttår. Halvbror Prins Faisal er fortsatt sentral i IOC.

Selv gikk Prins Ali gikk på kostskole i USA - til en pris av 350.000 kroner i året - der han utmerket seg innen bryting. Deretter fortsatte han med militær utdannelse i England.

Kongesønnen ble fotballpresident i Jordan i en alder av 25 år – for hele 14 år siden. Nå er han også visepresident i det asiatiske forbundet.

– Vi kjenner ham svært godt etter å ha jobbet med ham gjennom prosjekt for syriske flyktninger og «handshake for peace»-turneringen i regionen. NFF har bare gode erfaringer med samarbeidet, sier generalsekretær i fotballforbundet, Kjetil Siem, om prins Ali.

Spørsmålet er om det er nok: For Asia har sagt at man støtter mektige Sepp Blatter i morgendagens svært kontroversielle FIFA-valg. Det samme har Afrika, som gjerne stemmer samlet, lovet. I så fall har Blatter allerede 100 stemmer. Sveitseren trenger da bare fem stemmer til for å være sikret flertall.

Platini-støtte

Om valget faktisk finner sted, er imidlertid et åpent spørsmål. FIFA insisterte i går på at kongressen finner sted som planlagt. Men UEFA har bedt om utsettelse av presidentvalget. Og i dag meldte den franske utenriksministeren seg på, og krevde det samme.

– Jeg er hellig overbevist om at Ali, som jeg har kjent personlig i mange år, vil bli en strålende president for FIFA, uttalte UEFA-president Michel Platini denne uken.

Prins Ali har lovet å gjøre FIFA til en mer åpen organisasjon om han blir FIFA-president. Han vil publisere den såkalte «Garcia-rapporten» umiddelbart, og øke antallet land fra 32 til 36 i VM.

Oversikt:Disse FIFA-toppene er tatt

Flere VM-lag

Det siste trolig for å gjøre sitt eget kandidatur mer attraktivt i andre verdensdeler enn Europa: For mens Afrika, Oceania, Asia og Amerika får flere lag i VM, må Europa nøye seg med dagens 13, står det å lese i prinsens valgkampmanifest.

England, Sverige og Danmark har vært tydelige på at Blatters tid som FIFA-president bør være over.

Etter dagens møte har altså NFF landet på det samme.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder