POENGNØD: Flere mål fra Sogndals Ulrik Flo, Sandnes Ulfs Christian Gytkjær, Hønefoss' Riku Riski og Fredrikstads Martin Pusic vil nok være ekstra ettertraktet i siste serierunde i bunnstriden i eliteserien. FOTO: Alf Vidar Snæland, Kent Skibstad, Fredrik Varfjell, Jon Olav Nesvold, NTB/Scanpix.

Her er supporternes ønsker før bunnlagenes siste kamp

Se de skjebnesvangre utfallene som kan oppstå i årets siste serierunde

(VG Nett) Fredrikstad, Sogndal, Sandnes Ulf og Hønefoss har alle kniven på strupen før siste runde i eliteserien. I dag blir poengene livsviktige for de fire lagene.

Leif Wahl Paulsen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Selv om årets eliteseriegull allerede er delt ut til Molde, er det fortsatt voldsom spenning i bunnstriden.

Oppskriften er enkel: Få poeng eller risiker å rykke ned til 1. divisjon.

Under finner du de mest sannsynlige utfallene som kan forekomme i de fire skjebnesvangre kampene. Supporterklubbenes ledere beskriver også lagets innsats denne sesongen, og kommer med et siste ønske til trenerne og spillerne før søndagens oppgjør.

VGTV: Dramaet i bunnstriden kan du følge via vårt direktestudio fra klokken 17.40 i dag!

Fredrikstad - Molde

Laget fra plankebyen tok med seg tre utrolig viktige poeng fra selveste Lerkendal forrige helg. Uten seier der, ville alt håp om spill i eliteserien neste år vært borte for Trond Amundsens mannskap.

I siste serierunde står den nybakte gullvinneren Molde på motsatt side av banen på Fredrikstad stadion, og hjemmelaget er nødt til å ha tre poeng for å enten komme seg på playoff-plass, eller sikre spill i eliteserien neste sesong.

Selv om Sogndal på plassen over skulle tape sin siste kamp, så har laget fra Sogn og Fjordane bedre målforskjell enn Fredrikstad. Derfor holder det ikke med uavgjort for Østfold-laget. For FFK er det seier og hjelp fra andre lag som gjelder.

- Hva er grunnen til at Fredrikstad ligger der de gjør før siste serierunde?

- Vi har hatt et turbulent år blant annet med lite folk, og har måttet bruke nummer 14, 15 og 16 i førsteelleveren. Så det går på det sportslige, som igjen er en årsak av økonomien som gjør at du ikke får hentet de bedre spillerne. Da prøver du de du har i stallen, og hvis underholdningsverdien ikke er god på matta, så mister du også publikum, sier leder for Plankehaugen, Enrique Leonides Arnesen.

- Hva er supporternes ønske til laget før sesongens viktigste kamp?

- Gjør deres beste! Stå på, så håper vi at de klarer biffen. Tar vi tre poeng så har gutta gjort nok, så får vi se. Alle trenger hjelp i bunnstriden.

Bunnen av årets eliteserie. Skjermdump VG LIVE.

Sogndal - Brann

Sogndal kunne tatt et stort steg nærmere ny eliteseriekontrakt med seier borte mot allerede nedrykksklare Stabæk sist søndag. Slik endte det ikke, og laget fra saftbygda måtte reise tomhendte hjem fra Nadderud.

I årets siste kamp møter de et Brann-lag i ingenmannsland hjemme på Fosshaugane Campus. Med 31 poeng på en foreløpig playoff-plass, og et Fredrikstad i nød hakk i hel, vil tre poeng være høyst nødvendig. Spesielt hvis plassen skal sikres fremfor å spille playoff.

Sogndal kan altså klare seg selv med tap, men da må de leve i usikkerhet frem til 24. november når siste playoff-match skal spilles. Ved uavgjort kan laget ende opp á poeng med Sandnes Ulf, men da må de lyseblå tape sin siste kamp. Da vil Sogndal ende foran på bedre målforskjell, uansett hvor mange mål lagene måtte score i den siste runden.

- Hva er grunnen til at Sogndal ligger der de gjør før siste serierunde?

- Vi har hatt litt marginer mot oss i bunnstriden. Jeg tror vi har tatt tre poeng på seks kamper mot Fredrikstad, Sandnes Ulf og Hønefoss. Så vi har ikke vært dyktige nok mot de lagene vi kjemper mot. Det har vært god innsats ellers, men ikke mot disse lagene, sier leder for Saftkokaradn Vidar Vadseth.

- Hva er supporternes ønske til laget før sesongens viktigste kamp?

- Det er som vi sier her i Sogndal: Stau pau! Laget må gi gass, vi har alt å vinne!

Sandnes Ulf - Aalesund

Rogalands-klubben overrasket i sin nest siste kamp, da de slo gullutfordreren Strømsgodset hjemme i helgen. Avni Pepa headet i andre omgang Ulf til en foreløpig sikker plass på tabellen.

I sin siste kamp møter de Aalesund på Color Line stadion. Oransje-trøyene har ikke noe spesielt å spille for bortsett fra en litt bedre plassering på tabellen.

Ulf kan sikre plassen med uavgjort dersom både Fredrikstad og Sogndal avgir poeng, men taper de lyseblå og konkurrentene bak vinner, så er det plutselig Sandnes-laget som rykker rett ned.

- Hva er grunnen til at Sandnes Ulf ligger der de gjør før siste serierunde?

- Fordi laget har spilt de siste kampene som om det var en cupfinale, og på den måten fått en gnist til å vinne de kampene vi har gjort. Som nyopprykket lag så forventer vi ikke å ligge høyt på tabellen, men samtidig så håper vi at vi er en klubb som kan holde oss. Jeg mener vi har vist på tribunen og på banen at vi er en klubb som kan regnes med i eliteserien 2013, sier leder for Gaukereiret, Thore Bauge.

- Hva er supporternes ønske til laget før sesongens viktigste kamp?

- Vi håper guttene gjør den jobben de må gjøre for at vi skal klare å ha en sikker plass. De må stå på med den samme innsatsen de har hatt de fire siste kampene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LIVSVIKTIG KAMP: Søndag blir poengene ekstra viktige for Hønefoss-trener Leif Gunnar Smerud, Sogndal-trener Jonas Olsson, Sandnes Ulf-trener Asle Andersen og Fredrikstad-trener Trond Amundsen. FOTO: Svein Ove Ekornesvåg, Kent Skibstad, Jan Olav Nesvold, NTB/Scanpix.

Hønefoss - Rosenborg

Hønefoss ble siste hinder på veien før Molde kunne slippe gulljubelen løs søndag kveld. Dermed er Buskerud-laget også involvert i bunnstriden før siste runde sparkes i gang.

Med 33 poeng ligger laget på en 12. plass, men med tap mot Rosenborg hjemme i siste runde kan laget ende på kvalikplass. Da må i tillegg Sogndal vinne, og Sandes Ulf minst klare uavgjort. Her vil også målforskjellen spille inn før det hele avgjøres.

- Hva er grunnen til at Hønefoss ligger der de gjør før siste serierunde?

- Vi har vunnet alt for få kamper, sier leder for Fosseberget Alf Ingar Fremstad lattermildt, og legger til at laget har vært litt uheldige etter ferien med mange skader og karantener på grunn av for mange gule kort.

- Vi har også scoret litt lite mål, og har ikke fått nok uttelling på de hundreprosent-sjansene vi har hatt.

- Hva er supporternes ønske til laget før sesongens viktigste kamp?

- Vi kan ikke stole på noen andre, vi må stole på oss selv. Vi forventer 110 prosent innstas, og at laget blør for drakta. Kanskje alle spillerne kan gå på banen med samme innstilling som Frode Lafton, men jeg regner ikke med at innsatsen vil bli noe problem, avslutter Fremstad.

PS! I går ble det klart hvilket 1. divisjonslag som får spille opprykksfinale. Ull/Kisa slo Bodø/Glimt 2-0 og får dermed sjansen til å ta seg til eliteseriespill neste sesong.

Les også

 1. Fredrikstad-spillerne håper Molde fester hele uka

  LERKENDAL (VG Nett) (RBK-FFK 0-1) Fredrikstad håper Molde går av hengslene frem til skjebnekampen.
 2. Sandnes Ulf knuste Tromsø i skjebnekampen

  SANDNES (VG Nett) (Sandnes Ulf - Tromsø 5-1) Sandnes Ulf hadde kniven på strupen, og innfridde til de grader mot…
 3. Håpet lever for Fredrikstad

  LERKENDAL/OSLO (VG Nett) (Rosenborg-Fredrikstad 0-1) Robert Stene skjøt liv i FFKs drøm om fornyet eliteseriekontrakt.
 4. Se, nå har elitestjernenes inntekt falt

  (VG Nett) Etter flere år med store lønnsutgifter, som har ført til økonomiske problemer for eliteserieklubbene, ser det…
 5. Hønefoss fratas poeng: - Trodde det var en tulletelefon

  (VG Nett) Hønefoss trekkes ett poeng for å ha brukt en ikke-spilleberettiget spiller.
 6. Straffemål ødela Hønefoss-festen

  HØNEFOSS (VG Nett) (Hønefoss-Sandnes Ulf 1-1) Hønefoss lå an til sin første seier siden 29.
 7. Livsviktig seier for Odd Grenland

  SKIEN (VG Nett) (Odd-Hønefoss 4-0) Seieren mot Hønefoss gjør at Odd ikke er i direkte fare for nedrykk.
 8. Godset løpt ut av gullkampen

  SANDNES STADION (VG Nett)(Sandnes Ulf - Strømsgodset 2-1) De var serieledere til pause, men ved full tid sto…
 9. Kovacs frykter ny Sandnes-straffe i dag

  DRAMMEN (VG Nett) Peter Kovacs (34) er redd for at straffespark til Sandnes Ulf i kveld skal ødelegge gulldrømmen for…
 10. Belsvik: - Viktig for alle med hjertet i Stabæk

  NADDERUD (VG Nett) (Stabek - Sogndal 2-1) Stabæk tok en etterlengtet seier på Nadderud etter en god kamp av vertene.
 11. Bergenseren Dyngeland berget brassen Santos

  FOSSHAUGANE CAMPUS (VG Nett) (Sogndal - Aalesund 1-1) Sogndal bommet og bommet mot Aalesund, helt til Stian Dyngeland…
 12. Sogndal-helt Patronen: - Mitt viktigste mål

  SOGNDAL (VG Nett) (Sogndal - Vålerenga 1-0) Tre minutter på overtid stanget midtstopper Hannu Patronen inn en corner og…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder