...men Norge er blant Europa-verstingene i effektivitet

King banens beste: – Alt i alt en deilig kamp

ULLEVAAL (VG) (Norge-Aserbajdsjan 2-0) Joshua King (25) viste solid form da Lars Lagerbäck (69) endelig tok sin første seier som norsk landslagssjef.

Artikkelen er over to år gammel

En straffescoring fra King og et Aserbajdsjan-selvmål sørget for en komfortabel 2-0-seier til Norge foran bare 8529 tilskuere på Ullevaal.

– Det viktigste er å vinne. Dessuten synes jeg det var veldig fortjent. Vi kan forbedre noen ting, men spillerne jobbet bra selv om vi ble litt for ambisiøse i angrepsspillet i blant. Men uansett viser vi stor arbeidsmoral, sier Lagerbäck til TV Norge.

VG-børsen: Flere gode karakterer

– Det er ingenting å klage på attityden. Alle jobbet hardt, men det finnes alltid ting man kan bedre i spillet. Jeg synes vi overdrev spillet ute på kantene også tapte vi noen baller som vi kunne blitt straffet med mot gode lag, fortsetter han etter 2-0-seieren.

– Det var alt i alt en deilig kamp, sier Johsua King til VG, og forklarer at han «trives godt på topp med Alex» Sørloth.

– Det er godt å få vinnerfølelsen tilbake igjen. Vi trenger litt tid, og nå skal vi bruke de neste kampene på å bli enda bedre, fortsetter han.

VG-kommentar: Et lag det er mulig å bli glad igjen

For i forsøk nummer fire kom endelig seieren for Lars Lagerbäck, 212 dager etter at svensken ble presentert som norsk landslagssjef.

Og kanskje vel så gledelig: Den stigende norske formkurven fortsatte fredag kveld. Norge styrte begivenheten fra start til slutt – og bortsett fra at Aserbajdsjan ble sluppet til for lett ved noen tilfeller – var den en solid match av Norge.

Les fyldig kampreferat her

Best av alle ifølge VGs børssettere var Joshua King, som med sin råe fysikk var helt sjef når han bestemte seg for å være det.

– Bevegelsene til Joshua var kjempebra. Han viser hvilke kvaliteter han har. Det er veldig positivt, sier Lagerbäck som også pirket litt på noen av posisjoneringene til King.

– Vi spiller en veldig bra kamp angrepsmessig med to mål, så er det noen feil bakover vi skal luke bort mot kampen til Tyskland på mandag. Jeg følte meg veldig bra i dag og håper å få muligheten igjen, sier spiss Alexander Sørloth til VGTV.

Så du? Elyounoussi klar for ny klubb mens han satt på benken

Seieren over Aserbajdsjan kommer 325 dager etter forrige Norge-triumf: 4-1-seieren over San Marino på Ullevaal.

– Alt i alt et steg i riktig retning. Vi har en seier så vi skal ikke sende opp noe fyrverkeri ennå, men det var et lite steg i riktig retning. Fremdeles er det en massiv jobb som venter, sier Ole Kristian Selnæs, suspendert landslagsspiller, til VGTV.

Les også: Joshua King slakter norske fotballeksperter

– Med Lars som sjef har vi tatt flere korte steg, så håper vi å fortsette med det. Vi må utvikle oss enda mer om vi skal ha sjanse i neste kvalik, fortsetter Selnæs.

Norge var særlig dominante i andre omgang.

– Offensivt i særlig andre omganger synes jeg vi har gode relasjoner og skaper gode sjanser. Vi finner hverandre godt og har en bra miks av ferdigheter. Det synes jeg man ser, samtidig som det er for åpent defensivt og vi gir bort noen baller. Prestasjonsmessig helt greit, fremdeles en del å jobbe med, sier Mats Møller Dæhli til VG.

På minussiden for Norge, og spesielt for en ellers god Mohamed Elyounoussi, kommer effektiviteten. Moi hadde alene fire sjanser uten å sette noen, mens Norge hadde elleve avslutninger totalt - flere av dem store sjanser. Men det måtte altså et straffespark og et selvmål til for å få ballen i mål.

Før fredagens landskamp i beste «Nytt på Nytt»-sendetid viste dystre tall at Norge er ett av Europas mest ineffektive lag – når man ser på antall avslutninger laget må ha for å få kula i mål.

Så du? Gedigen nedtur for U21

Og det landslagsgutta gjorde på Ullevaal så en stund ut som gammelt nytt.

Jonas Svensson traff bare nesten mål, Mohamed Elyounoussis forsøk var hakket hvassere, Joshua King måkte ballen på rad 34, Moi avsluttet over på sitt andre forsøk – før Haitam Aleesamis venstrebensskudd hadde retning mot Aserbajdsjan-fansen i det ene Ullevaal-hjørnet.

Les også: Ny tysk seier

Fem forsøk, ingen på mål – helt typisk Norge.

Men da Aserbajdsjans Badavi Guseinov bommet på ballen og holdt på å knuse ribbena til Joshua King, fikk Norge muligheten fra straffemerket.

På Norge-forsøk nummer seks satt den. Kings straffespark ble plassert kjølig i det ledige hjørnet.

– Hadde du valgt hjørne?

– Det er en hemmelighet, svarer King på VGs spørsmål, men letter på sløret etter å ha blitt presset litt til.

– Jeg hadde bestemt meg, avslører han.

2-0-målet kom da Haitam Aleesami klinket inn ett innlegg som Rashad Farhad Sadygov satte inn i eget mål.

– Det var moro å spille. VI har mye ball, får angrepet i bakrom, vinner 2-0 og holder nullen. Det er kult, sier Haitam Aleesami til VGTV.

I den europeiske VM-kvalifiseringen var Norge nummer 46 av 54 lag når det kommer til effektivitet – før fredagens oppgjør.

Les også: Hareides største kveld som dansk sjef

Landene som avslutter dårligere enn Norge er Kazakhstan, Latvia, Færøyene, Hviterussland, Kosovo, Aserbajdsjan, Andorra og Liechtenstein.

Norge måtte, før fredagen kamp, ha 16 avslutninger for hver scoring. Nå er den statistikken bedret noe.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder