Ber NFF bla opp med 60 millioner til kvinnefotballen

Emilie Haavi på vei fra LSK til Boston

I MÅL: Emilie Bosshard Haavi scorer LSKs første mål bak PSG-keeper Katarzyna Kiedrzynek under den første 16-delsfinalekampen i mesterligaen i fotball for kvinner mellom LSK Kvinner og Paris Saint-Germain på Åråsen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

LSK-investor Berg om Europa-eventyret: - Må kutte millioner

Lillestrøm-jentene gjør suksess i Europa. Men økonomisk er det tunge tider. Investor Per Berg (71) varsler nye dramatiske kutt foran neste sesong.

 • Bjørn Arne Johannessen

Artikkelen er over tre år gammel

Foran inneværende sesong kappet LSK 25 prosent i budsjettet. Nye 25 prosent må spares foran neste sesong er den brutale beskjeden fra Per Berg.

– Vi må spare ytterligere noen millioner neste år. Det er et stykke frem til dette er bærekraftig, dessverre, sier Per Berg.

LSK-JENTENES MANN: Per Berg Foto: Trond Solberg VG

Det er enorm forskjell på LSK og torsdagens motstander på Åråsen.

– PSG opplyste at de hadde et budsjett i størrelsesorden 8 millioner euro. Vi har budsjett på noe over 1 million euro. Jeg er rimelig trygg på at med et budsjett på 1,5 mill euro vil vi være helt i europatoppen, sier Berg til VG.

Les også: Cup-helten Herlovsen på gråten

Han forteller til VG at landslagsspiller Emilie Haavi kan være på vei til spill i USA og Boston i kombinasjon med utdannelse. Isabel Herlovsen diskuterer ny kontrakt på Åråsen. Lene Mykjåland legger opp. Og trener Monica Knudsen slutter som hovedtrener, og inn kommer Hege Riise (assistent i dag).

Torsdag kveld storspilte LSK-jentene – Norges klart beste klubblag – mot Paris Saint Germain i 16.-delsfinalen i Champions League. De franske jentene er UEFA-ranket som nummer fire.

Med 3–1 fra første kamp har jentene til Monica Knudsen (trener) en alle tiders mulighet for avansement foran returoppgjøret i den franske hovedstaden 13. oktober. Berg er forsiktig optimist.

Men sportslig suksess betyr ikke at pengene renner inn – som de gjør i mennenes Champions League – hvor en plass i gruppespillet fort betyr en inntekt på om lag 200 millioner kroner.

Bakgrunn: Derfor satser Berg på fotballkvinner

– Vi klarer ikke å få sponsorinntekter som balanserer oss økonomisk. Det har vært mye vanskeligere enn jeg hadde håpet på da vi satte i gang, sier Berg.

Eiendomsutvikleren og den gamle LSK-kapteinen skal ha brukt flere titalls millioner på klubben i sitt hjerte. De siste årene er det imidlertid jentene som har fått finansiell støtte. To år på rad har de vunnet «The Double». Det kan bli tre på rad i løpet av høsten. Og et europeisk fotballeventyr.

Berg bekrefter at han fortsatt bruker mye penger på LSK-prosjektet. Men at det ikke er «åpen lommebok». I tre år har han argumentert overfor Norges Fotballforbund for å bruke økonomiske muskler på klubb- og landslagsnivå.

– NFF tar de attraktive sponsorene, og det blir bare smuler igjen til oss. Hvis fotballforbundet ønsker landslagslag og klubblag som hevder seg, så må de gå inn med langt større kapital. Fordi dette er som alle andre prosjekter, du må investere en del til å begynne med for å få avkastning senere, sier Berg.

Ifølge Berg er det direkte tilskuddet til kvinnefotballen fra NFF på 17 millioner kroner. Totalen ligger på 25 millioner. Da er administrative stillinger i NFF medregnet.

– Hadde NFF gått inn og investert 60 millioner årlig i noen år fremover, så ville de kunne brukt pengene både på topp og bredde, sier Per Berg.

Fotballpresident Terje Svendsen sier til VG at LSK og Avaldsnes (tapte 2–5 for Lyon i 16. delsfinalen) har fått 1,3 millioner kroner i direkte støtte til Champions League-forberedelser.

– Jeg er veldig glad på vegne av det LSK og Avaldsnes presterte i sine kamper, så er NFF åpen for en diskusjon om hva som skal til for å løfte kvinnefotballen. Vi må se på helheten, og om det er strukturelle ting vi kan bli bedre på for å møte konkurransen utenfra, sier Terje Svendsen.

VGTV: Prisdryss for LSK-jentene

Les også

 1. LSK-kvinnene kan slå ut fransk storlag: – Noe av det beste jeg har vært med på

  (LSK Kvinner – PSG 3-1) Lillestrøm kan være på vei mot et kanonsterkt avansement i Champions League etter å ha snudd 0-1…
 2. Ada Hegerberg etter 5-2-seier: – Under pari

  HAUGESUND (VG) (Avaldsnes – Lyon 2-5) Ada Hegerberg (21) skal ikke beskyldes for å ta av etter å ha scoret mål, skaffet…
 3. Mjelde og Hegerberg bekymret for kvinnefotballens fremtid

  HAUGESUND (VG) Landslagskaptein Maren Mjelde (26) er enig med VG-kommentator Trond Johannessen: Norges Fotballforbund…
 4. Bohinen: – Ingen steder hvor spillerne har så mye makt som i Norge

  Lars Bohinen (47) mener det er en «farlig vei å gå» hvis spillerne har så mye makt at de kan tvinge en trener til å gi…

Mer om

 1. Toppserien

Flere artikler

 1. Skrev brev til fotballpresidenten – se LSK-lederens NFF-oppgjør

 2. LSK-kvinnene kan slå ut fransk storlag: – Noe av det beste jeg har vært med på

 3. Startet kronerulling for å spille Champions League: – Ufattelig trist

 4. Haavi om det ni måneder lange proffeventyret: – Det har vært tøft

 5. LSK-treneren etter stortap: – Det var brutalt

Fra andre aviser

 1. Disse kvinnene spiller Champions League. Det tjener klubben ingenting på

  Aftenposten
 2. Nå kommer fotballens store profil hjem til Norge

  Aftenposten
 3. Suksesstreneren vil ha landslagsjobben: - Selvfølgelig interessant

  Aftenposten
 4. Toppscoreren centimeter fra scoring i Champions League-debuten: – Forferdelig surt

  Aftenposten
 5. Nå kommer fotballens store profil hjem til Norge

  Bergens Tidende
 6. Toppscoreren centimeter fra scoring i Champions League-debuten: – Forferdelig surt

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no