NY PRESIDENT? Terje Svendsen fotografert i Trondheim i 2012. Han var tidliger styreleder i Rosenborg. Foto: Geir Otto Johansen , VG

Tidligere RBK-leder innstilt som ny fotballpresident

«Vi må være mindre naive, ha med oss blikket og bruke stemmen vår, selv om vi skulle bli stående alene»

Tidligere Rosenborg-styreleder Terje Svendsen (59) er innstilt som ny fotballpresident. Et av målene: Være mindre naiv i forholdet til UEFA/FIFA enn det han mener NFF har vært.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg har to punkter som er helt vesentlige for meg, hvis jeg blir valgt til fotballpresident, sier Terje Svendsen til VG - og konkretiserer:

– Det første er produktet – sport. Og det handler om at det er topp og bredde, ikke topp eller bredde. Gjensidig avhengighet er det viktigste her. Vi kan se til Sveits, Belgia og Tyskland, uten sammenligning forøvrig, nasjoner som alle hadde en periode med svake resultater. Og de kom tilbake med en helhetstenkning. Det bør Norge også gjøre, sier Svendsen – som har et mantra til:

Ansatt tre landslagssjefer

– Trenerløftet. Vi må løfte kompetansen og bruke flere ressurser på de som trener våre yngste talenter.

Terje Svendsen var varamedlem i styret da RBK ansatte Åge Hareide som trener, styremedlem da klubben ansatte Per-Mathias Høgmo, og styreleder da RBK ansatte Erik Hamrén. Han har altså vært med på å ansette de tre trenerne som i dag leder landslagene til Norge, Sverige og Danmark.

Sveriges nåværende landslagssjef, Erik Hamrén, sier følgende til VG om Svendsen:

- Jeg har bare gode ord om Terje. Vi hadde et bra samarbeid den gangen. Vel var synspunktene våre ulike den gangen det ble aktuelt for meg å forlate Rosenborg, men jeg føler at det hele tiden var en gjensidig respekt vi hadde for hverandre. Han er en bra leder, sier Erik Hamrén.

Les også: Yngve Hallén: - Ikke presset til å gi meg

Nå vil Svendsen – om han får muligheten – være knalltøff i møtene med UEFA og FIFA, selv om han skulle bli stående alene.

Være mindre naive

– Vi må videreutvikle organisasjonen vår, vise hva vi står for, hva vi ønsker, være åpne, tydelige og forutsigbare, litt i god, gammel Rosenborg-ånd. Vi må ha norske verdier som kjennetegner fotballen, og vi må være krystallklare på hva vi ikke aksepterer - som korrupsjon. Vi må være mindre naive, ha med oss blikket og bruke stemmen vår, selv om vi skulle bli stående alene, sier Terje Svendsen.

Les også: Her er fotballpresidentens åtte kontroverser

Svendsen forteller at han er mest glad for at han virkelig føler seg ønsket. Han mener at samtalene han har hatt med valgkomiteen viser at han har full støtte.

– Jeg har jobbet i norsk fotball i noen år nå, og var ikke helt uforberedt på dette. Samtidig har det ikke vært noe jeg har jobbet målbevisst mot. Og jeg føler meg ikke trygg på at jeg blir valgt. Det er mye som kan skje før valget, sier Svendsen.

Famileråd

– Snakket du med Yngve Hallén før du svarte ja?

– Nei. Jeg har ikke hatt noen kontakt med Yngve, bortsett fra en sms i går.

– Var du i tvil om du skulle si ja?

– Nei, ikke etter familierådet. Du må forberede deg på at hverdagen blir annerledes, selv om jeg fortsatt skal bo i Trondheim – uansett om jeg blir valgt eller ikke, sier Terje Svendsen.

Oppfyller kriteriene

– Jeg er glad for at vi har en enstemmig innstilling fra valgkomiteen, sier leder Marianne Brynildsen til VG.

Sist var det en 4-2-innstilling for Yngve Hallén da han ble gjenvalgt for snaut to år siden.

– Hvorfor Terje Svendsen?

– Vi mener at han oppfyller kriteriene som en tydelig og samlende leder for norsk fotball. Og han har stor erfaring både fra fotballen og næringslivet.

Brynildsen «husker ikke» når Svendens navn kom inn i bildet, men sier at valgkomiteen allerede i juni begynte å jobbe med saken.

Dette kommer frem i valgkomiteens innstilling.

Sittende president, Yngve Hallèn, offentliggjorde i slutten av november at han ikke tar gjenvalg.

Terje Svendsen gikk av som styreleder i Rosenborg ved årsmøtet tidlig i 2012.

Tinget avgjør i februar

– En enstemmig valgkomité innstiller Terje Svendsen (59 år) som ny president. Valgkomiteen mener Terje Svendsen oppfyller kriteriene som en tydelig og samlende leder for norsk fotball. Svendsen vil ivareta kontinuitet og samtidig bidra til fornyelse, skriver valgkomiteen i begrunnelsen.

Svendsen har også vært styreleder i Fotball Media og nestleder i Norsk Toppfotball.

Fotballtinget i slutten av februar skal avgjøre om Terje Svendsen nå blir president, men foreløpig er det ingenting som tyder på at det blir stor motstand mot ham.

Ellers er det verdt å merke seg at tidligere NISO-leder Silje Vaadal er innstilt som styremedlem. Forøvrig går det stort sett mot gjenvalg. Blant annet er begge visepresidenten, Bjarne Berntsen og Mette Christiansen, innstilt til gjenvalg.

Valgkomiteens innstilling:

Mette Christiansen, visepresident bredde, Valdres FK (gjenvalg)
Bjarne Berntsen, visepresident topp, Viking FK (gjenvalg)
Eli Arnstad, styremedlem, IL Fram (gjenvalg)
Hans Olav Karde, styremedlem, Tromsø IL (gjenvalg)
Turid Storhaug, styremedlem, Klepp IL (gjenvalg)
Silje Vaadal, styremedlem, FK Ørn-Horten (ny)
Leon Aurdal, styremedlem, Aalesund FK (ny)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder