DIRIGERER: Portugal-sjef Fernando Santos og kaptein Cristiano Ronaldo dirigerer den portugisiske troppen fra sidelinja. Foto: BJØRN S. DELEBEKK VG

Ronaldo om EM-triumfen: - Jeg fortjente det

Skadet Ronaldo dirigerte laget fra sidelinjen: – Nå er han virkelig kaptein

SAINT-DENIS/OSLO (Portugal - Frankrike 1-0) Cristiano Ronaldo (31) måtte gråtende av banen etter snaue 25 minutter. Da han kom ut av garderoben etter 90 minutter var han mer trener enn spiller på sidelinja.

Tårene trillet nedover kinnet til Ronaldo da han innså at han ikke kunne fortsette EM-finalen. Han fikk en vridning i kneet i en duell med Dimitri Payet etter åtte minutter. Drøye kvarteret senere måtte superstjernen bæres av banen på båre etter å ha forsøkt å fortsette.

Mer så man ikke av Ronaldo før 90 minutter var spilt. Da kom han tuslende ut av garderoben, haltende, med en hudfarget støttebandasje på det venstre kneet. Han gikk bort til laget og pratet med flere av spillerne før ekstraomgangene ble sparket i gang.

– Han er teipet på leggen. Halter litt, og nå skal han inn og snakke med gutta sine for å si noen velvalgte ord. Nå er han virkelig kaptein, sa Bernt Hulsker i VGs EM-studio.

VG-børsen: Slik spilte Portugal og Frankrike

MOTIVATOR: Ronaldo kom ut av garderoben før ekstraomgangene for å motivere lagkameratene. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Scenene som utspilte seg i i løpet av de neste 30 minuttene var mildt sagt spesielle. Ronaldo var svært aktiv i teknisk sone, dirigerte spillerne rundt på banen og ropte ut instruksjoner.

På ett tidspunkt var det rett og slett tvil om hvem som var landslagssjef for Portugal - så aktiv var Real Madrid-stjernen på sidelinja.

Les også: Franske tårer etter finaletapet: – Det finnes ingen ord

FRUSTRERT: Cristiano Ronaldo legger hodet i hendene på Portugals innbytterbenk. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Etter at Eder hadde sendt portugiserne i føringen med et presist langskudd, brøt Ronaldo ut i full jubel på sidelinja og hoppet på ryggen til landslagssjef Fernando Santos i gledesrus.

Les også: Møll-invasjon, sakte-TV og Éder-sjokket

FULL JUBEL: Eder har nettopp satt inn 1-0 i andre ekstraomgang. Da blir man så glad. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

JUBEL: Cristiano Ronaldo jubler sammen med Portugal-trener Fernando Santos etter 1-0-scoringen. Foto: Michael Dalder Reuters

Syv minutter senere var lynnet et helt annet. Raphaël Guerreiro tråkket over og måtte ut på sidelinja for å få behandling. Men Portugal hadde ikke flere bytter igjen og Ronaldo så sitt snitt til å jage en haltende Raphaël ut på banen igjen.

Men det holdt for Portugal, selv om Frankrike kjørte på for en utligning på slutten. Dermed kunne Ronaldo juble for seier i EM-finalen, en finale hvor 31-åringen bidro mest fra sidelinja.

– Jeg var uheldig fordi jeg fikk en skade i starten av kampen, men lagkompisene mine gjorde jobben; de løp, de kjempet. Ingen trodde på Portugal, men vi vant, sier en ekstatisk Cristiano Ronaldo når han endelig møter pressen nærmere én og en halv time etter at EM-gullet var i boks.

Fortsatt med teip rundt kneet, men ifølge spilleren selv dreier det seg om «en mindre skade». Ifølge spanske AS står Supercupen mot Sevilla, som spilles den 9. august på Lerkendal, i fare, men akkurat den tenker ikke superstjernen på nå.

– Det er en helt utrolig milepæl i min karriere. Jeg fortjente det, sier Ronaldo.

– Dette er et av mine lykkeligste øyeblikk i karrieren. Jeg har alltid sagt at jeg ønsket å vinne et trofé med landslaget og å skrive historie. Takk Gud for at ting gikk vår vei. Jeg har bedt til ham for en ny sjanse, og ventet på dette veldig lenge, helt siden 2004 da vi tapte finalen på hjemmebane. Jeg er så lykkelig, så veldig lykkelig nå, fortsetter han.

ENDELIG: Ronaldo kan endelig juble for et trofé med landslaget. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder