Gauseth med Vålerenga-salve: – En kronisk underpresterende
klubb

Brown åpnet og avsluttet for venneløse Vålerenga

ULLEVAAL (VG) (Vålerenga - Start 2-0) I jakten på tre kjærkomne poeng og nye venner på tribunen gikk Vålerenga ut som en rakett i åpningsminuttene. Men festen uteble.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter en forferdelig innledning på sesongen kunne trener Kjetil Rekdal glede seg over seieren – uten at han slo hjul i lykkerus etter den nokså middelmådige prestasjonen mot et Start-lag som ikke har vunnet på 22 kamper i Tippeligaen.

Les også: Rosenborg utklasset Viking

Rekdal spurte spillerne om de var feige

– Vi manglet litt sprut og kraft. Vi ble veldig tunge. Jeg spurte spillerne i pausen om de var feige, men det gikk ikke fortere, sier Kjetil Rekdal, som mener det tøffe kampprogrammet er en del av forklaringen.

Deshorn Brown reddet Vålerenga med en tidlig og en sen scoring. Jamaicaneren hadde begrenset suksess i fjor, men føler at han takler Tippeliga-fotball bedre nå.

– Det er en totalt annen fotball her. I fjor slet jeg da jeg kom hit. Men i år har jeg vært gjennom sesongoppkjøringen og nå forstår jeg lagkameratene mine bedre. Det vil bare bli bedre, sier 25-åringen til VG.

I TV 2 Zebras «Fotballkveld» var Christian Gauseth nådeløs mot Vålerenga:

– En fin seier i dag, men det skal mer til for å blende. Det er ikke sånn at Vålerenga gjør det bra, egentlig ikke på noen fronter. Det er en kronisk underpresterende klubb. De vant serien i 2005 og har et cupgull i 2008, men bortsett fra det så har det vært kjedelig, dårlig og flatt batteri, sier Gauseth.

Mjøndalen-spilleren fortsatte tiraden slik:

– Det er ikke sånn at de har spillere som trekker deg dit. Det er ikke sånn at de maksimerer markedspotensialet i Oslo. Det er den største byen i landet, og de har en kronisk underpresterende klubb. Den eneste grunnen til at de er i fokus nå, er at det gjør det dårlig.

VG FULGTE KAMPEN LIVE HER

GA VIF LEDELSEN: Her gir Deshorn Brown Vålerenga ledelsen etter et nydelig angrep. Den lynhurtige spissen rundet keeper Håkon Opdal etter en fin pasning av Ghayas Zahid. Foto: Helge Mikalsen VG

Zahid regisserte, Brown scoret

Anført av en leken Ghayas Zahid tok Vålerenga taket om kampen fra dommer Svein Oddvar Moen blåste i gang. Deshorn Brown kom til fire mer eller mindre farlige avslutninger de første 17 minuttene.

På sjanse nummer to ble det scoring etter fine kombinasjoner. Zahid spilte fri den lynhurtige spissen fra Jamaica. Han rundet enkelt Håkon Opdal. 1-0.

– Vi tok foten av gassen. Vi gjør noen feil både offensivt og defensivt som vi må jobbe med. Vi gjorde det ok, men vi hadde fått problemer hvis vi hadde møtt et bedre lag i dag, sier Brown.

Start var ikke i nærheten av noe som helst de første 20 minuttene, men i stedet for at VIF punkterte kampen, kjempet sørlendingene seg inn i den.

– Vi har hatt et par smeller mot Odd og Sarpsborg, men det må du nesten forvente når vi skal etablere et nytt lag. Det er ikke en lett jobb å gjøre. Det vil ta tid. Men vi viser i dag at vi har en del kvalitet i laget, sier keeper Håkon Opdal til VG.

Den aller største sjanse fikk Robert Sandnes etter en drøy halvtime. En svak Enar Jääger-avklaring havnet hos høyrekanten, men headingen ble reddet av Aslak Falch.

Like før pause satte Brown nok en gang ballen i mål etter et heftig innøvd frisparktrekk. Spissen var imidlertid i offside da pasningen fra Zahid ble slått.

Andre omgang ble en nokså daff affære der ingen av lagene klarte å skape noe særlig med sjanser. Men to minutter før slutt punkterte Deshorn Brown kampen. Innbytter Vajebah Sakor la inn fra venstrekanten. 25-åringen banket inn 2-0.

– Dette var et steg i riktig retning i forhold til de siste kampene. Vålerenga fikk kampen inn i sitt spor med den tidligere scoringen. Jeg synes vi har vel så mye muligheter og bra spill i store deler av første omgang. Vi skulle gjerne hatt mer trykk og skapt mer sjanser i andre omgang, sier Start-trener Steinar Pedersen til VG.

– Nå slo vi tilbake etter tapet mot Molde. Nå skal vi prøve å holde det gående, sier Ghayas Zahid, banens beste og på vei mot noe som minner om storformen.

Les også: Byttet seks mann og knuste Molde

Møter LSK neste lørdag

Dermed har Vålerenga kommet litt til hektene etter fem tap på de seks første kampene. Nå venter rivalen Lillestrøm på Åråsen neste lørdag.

Les også: LSK stoppet Rossbach-rekorden

Det bør også bli en etterlengtet publikumsfest - som det ikke har vært mange av lagene i og rundt Oslo de siste årene.

Allerede etter kampslutt mot Start begynte Vålerenga-supporterne å synge hatsanger om erkerivalen fra Romerike.

Speaker opplyste om at det var i overkant av 6379 tilskuere på Ullevaal denne søndagskvelden, men så mange var definitivt ikke innenfor portene. Trolig må tilbake til tidlig 1990-tall sist interessen for VIF var så laber.

Tiden er overmoden for at Oslos østkantlag får sin egen stadion. Den står ferdig på Valle 1. august 2017.

Forhåpentligvis kan det gi fotballen i hovedstaden et løft.

Les også: Rekdal fikk «en helvetes kjeft» av kona

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder