FORNØYD: Real Madrids Cristiano Ronaldo vinker til publikum etter seieren over Manchester City onsdag. Foto: Paul White Ap

Slik vurderer ekspertene CL-finalen: – En enorm kamp for
Ronaldo

VGs fotballreporter Trond Johannessen mener Premier League-klubbene bør skamme seg litt over den
spanske fotballdominansen.

Publisert:

28. mai på San Siro i Milano: Real Madrid mot Atlético Madrid. En reprise på Lisboa-finalen for to år siden. De siste tre Champions League-finalene har bare inneholdt ett ikke-spansk lag, og for tredje året på rad blir vinneren spansk.

– Tallene taler for seg. Helt vilt imponerende. Spania herjer i begge e-cupene. Premier League-klubbene har mest penger og bør rett og slett skamme seg litt over at spansk fotball har dominert så kraftig de siste årene, sier Trond Johannessen, som har internasjonal fotball som sitt spesialområde.

– Nå sprøytes snart enda mer TV-penger inn i engelsk fotball, og de neste årene må disse brukes smartere. De beste klubbene i England har brukt altfor mye penger og energi på å kjøpe middelmådigheter, sier Johannessen.

Bratseth om Touré: – Som å se en pensjonist

«Søk opp hegemoni...»

Onsdag kveld ble Manchester City omtrent en transportetappe for Real Madrid. I Viasats fotballstudio avslørte Petter Veland en oppsiktsvekkende statistikk:

På de siste 50 oppgjørene i Europa mellom spanske og ikke-spanske lag, har spanske laget gått videre i 47 av tilfellene.

– Hvis man søker opp ordet hegemoni…, sier Veland.

VG Sportens podcast: Bør Liverpool kastes ut av Europa?

Viasat-kommentator Roar Stokke påpeker at det fort kan bli to spanske lag i Europa League-finalen også, og han beskriver dominansen på følgende måte til VG:

– Spania var lenge teknisk gode og spilte underholdende fotball, men nå gjennomsyrer vinnerkulturen klubb- og landslagsfotballen. Klubbene spiller på ulik filosofi, men i bunn er det ekstreme individuelle ferdigheter. Det er bare å la seg beundre av storheten til toppklubbene i Spania. De har i noen år pekt nese til de andre.

Husker du? Ronaldos trusefeiring etter El Clásico

– Dominansen har vart såpass lenge både i Champions League, Europa League og landslag (unntatt sist VM) at konklusjonen er grei for meg. Spania er verdens beste fotballnasjon og La Liga best i verden, sier Lars Tjærnås.

Hva så med finalen mellom Atlético Madrid og Real Madrid?

Trond Johannessen:

– Lukter ekstraomganger. Målfattig. Tett. Tight. Helt åpent. Atlético ser litt skarpere ut akkurat nå, og er knepen favoritt. Samtidig har Real Madrid matchvinnertyper, og dette er en enorm kamp for Cristiano Ronaldo. Han har nesten den ene hånda på Gullballen hvis de vinner, og vi har sett hva den utmerkelsen betyr for ham. Men Atlético kommer til å være helt desperate. De har vært i to finaler tidligere (1974 og 2014), og mistet seieren i sluttsekundene begge gangene.

Sett denne? Tottenham-stjerne kan få ti kampers karantene

Lars Tjærnås:

– Atlético vil uansett være hundre prosent trofaste mot sin stil og idé. Da blir det opp til Real å bryte ned det. Det tok evigheter i finalen for to år siden, og det blir ikke enklere nå. Scorer Real først, så vinner de, hvis ikke vil Atético sjanser stige med klokka fordi de har utviklet kontringsspillet sitt.

Roar Stokke:

– Det er igjen to vidt forskjellige stilarter og filosofier mot hverandre. El Derbi forflyttes fra Lisboa i 2014 til Milano i 2016. Og Real har vunnet alle sine finaler i partall: 98,00,02 og 14. Atlèti vet at de to siste som har beseiret Bayern i semien har vunnet. Finalen i 14 var en finale i lidenskapens tegn. Det blir finalen på San Siro også. Finalen har ingen favoritt. Det er helt åpent

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder