STOR NOK: Tatjana Jastuk hadde vært i fem sportsbutikker i Reykjavik før hun fikk tak i denne drakten i størrelse 5XL. Hun var ikke interessert i England-drakter til halv pris.
STOR NOK: Tatjana Jastuk hadde vært i fem sportsbutikker i Reykjavik før hun fikk tak i denne drakten i størrelse 5XL. Hun var ikke interessert i England-drakter til halv pris. Foto: Mattis Sandblad VG

Island er tømt for drakter: – En kollega solgte sin brukte drakt for trippel pris

Tatjana fikk størrelse 5XL

FOTBALL

Lange ventelister i Norge

REYKJAVIK (VG) Island er så rensket for landslagsdrakter at det har åpnet seg et lite «svartebørsmarked». Også i England og Norge er det enorm interesse, og ventelister, for å sikre seg en bit av EMs største eventyr.

Publisert: Oppdatert: 01.07.16 13:57

– Endelig fikk jeg tak i en drakt, sier Tatjana Jastsuk til VG.

Les også: Dette kan vi lære av Island

Ekstra, ekstra, ekstra, ekstra, ekstra stor

Men hun er litt usikker på størrelsen: 5XL (!). Det er nemlig det eneste man har igjen i sportsbutikken Üteliv på kjøpesenteret Kringlan i den islandske hovedstaden. De har faktisk to drakter i denne gigantiske størrelsen, de selger ikke like godt som de litt mindre.

– Jeg skal kjøpe til en venn i Russland, han har spurt om jeg kan skaffe ham en drakt. Jeg tror faktisk den passer til ham. Vi har vært i fem sportsbutikker før i dag, alle er tomme, vi tar denne, sier Jastsuk.

Sjekk ut denne: Slik blir navnet ditt på islandsk

Hun er fra Estland, men har tidligere bodd 16 år på Island. Nå jobber hun som turistguide på den fotballgale øyen.

Islands eventyr i EM har satt fyr i draktsalget til laget som skal spille kvartfinale mot Frankrike søndag. Nå er det enormt mange som jakter den ikoniske drakten til odel og eie.

Kjøpte den for trippel pris

– Det har vært helt vilt. Vi fikk inn 40 drakter rett før England-kampen, de ble solgt i løpet av to timer samme kveld, sier Viktor Ingvarsson, som jobber i sportsbutikken.

26-åringen forteller at islendingene begynner å bli kreative i kampen om draktene.

– Vi som jobber her pleier å gå i drakten på kampdagene under EM. Forrige uke skjedde det noe spesielt: en kollega solgte sin brukte drakt for trippel pris. Det var en kunde som pekte på ham og spurte om han ville selge den for 30 000 islandske kroner (ca. 2218 norske). Han takket ja, smiler Ingvarsson.

Vanligvis selges de for 11 990 islandske kroner, snaut 886 kroner. Han sier at den italienske leverandøren, Errea, har lovet å levere et nytt parti på fredag.

– Selges det drakter på svartebørsen her i landet nå?

– Haha. Jeg har ikke hørt om andre tilfeller enn det som skjedde her i butikken. Men folk er desperate.

Ventelister i Norge

Også i Norge er det gedigen interesse for den blå overdelen.

– Butikksjefen fikk utrolig mange telefoner etter kampen mot England. Vi lagde ventelister med over 20 navn, da det kom et nytt parti med drakter gikk disse rett til dem på listen. Vi er utsolgt nå, men har ventelister og er lovet ny levering med 70 drakter på fredag, sier Geena Hvidsten ved Fotballshop på Oslo City.

– Folk ringer hele tiden. Det var også en som ønsket en drakt til babyen sin, han måtte jeg dessverre skuffe. De lages ikke i så små størrelser, legger hun til.

England røk på hodet ut av EM etter kampen mot de islandske krigerne. Nå er overmennenes drakt en bestselger blant engelskmennene. I følge avisen The Mirror er Island-drakten den man selger flest av blant alle nasjonene som deltar i EM. Stort sett alle butikker i England er utsolgte.

Selger for 3700

Ser man vekk fra to eksemplarer i 5XL er også Viktor Ingvarsson i Reykjavik rensket for drakter. Han har selvsagt klart å sikre seg et eksemplar til seg selv.

Drillo om EM-mirakelet: – Like stort for Island som da vi slo Brasil

– Hva skal du ha for drakten din da?

– Nei, den er ikke til salgs...

– Hva med 50 000 islandske kroner (3700 NOK)?

– 50 000?? Det hadde jeg sagt ja til. Vil du kjøpe den for det?

– Det var jo litt dyrt, men det er der grensen din går, altså?

– Haha. Det er vel akkurat der, ja. Det som landslaget gjør for tiden er så utrolig stort for oss, så det er viktig å ha en drakt.

Her kan du lese mer om