SNAKKER OM SESONGEN: Ronny Deila er midt i sin andre sesong som manager for Celtic. Han håper på tre trofeer, men er naturlig nok skuffet over innsatsen og resultatene i Europa. Her er han på kontoret ved treningsanlegget, i fjor vår. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Deila om livet i Glasgow: – Det er som å leve i en gullfiskbolle

Ronny Deila (40) går straks inn i en uke der mye av Celtics sesong vil avgjøres. Selv går manageren til dyreriket da han skal beskrive hvordan det er å leve med Celtic og Glasgow.

 • Knut Espen Svegaarden

Artikkelen er over fire år gammel

- Det er som å leve i gullfiskbollen Glasgow, sier Deila i dette intervjuet med VG. Han mener at klubben er så stor, og interessen i byen så enorm, at han og spillerne lever på utstilling omtrent hver eneste dag gjennom sesongen.

Ronny Deila har – i hvert fall utad – fått en del kritikk for manglende resultater i Europa. Tapet mot Malmø over to kamper, som hindret en plass i Champions League, samt uten seier i gruppespillet i Europa League, førte til massiv, ekstern kritikk for den norske manageren.

Uforklarlig

- Tapene i Europa preget hele miljøet. Og det mest skuffende var tapet mot Malmø borte, fordi vi var ekstremt svake i den kampen. Celtic burde og skulle avgjort dette på hjemmebane, men vi slapp inn mål på corner på uforklarlig vis. Vi hadde omtrent ikke hatt baklengs på corner på de 70 siste kampene, sier Deila.

Da klubben var utslått i det siste hinderet før Champions League, forsvant også flere spillere. Og Deila måtte bygge nytt, spesielt i forsvar.

- Alt ble mer usikkert etter at Malmø slo oss ut. Og du merker det defensivt, vi hadde store utskiftninger, og vi har sluppet inn altfor mange mål. Forrige sesong slapp vi ikke inn mer enn 18 mål totalt i ligaen. Nå har vi allerede 18 baklengs, forteller Deila – om forskjellen på 2014/15 og 2015/16.

Avgjørende periode

Offensivt er Deila veldig fornøyd («vi scorer masse mål»), og nå går klubben inn i en meget viktig periode av sesongen. Målet er å ta tre trofeer i Skottland, liga, FA-cup og ligacup.

Til helgen er det ligakamp hjemme mot det eneste laget på de britiske øyer med bokstaven «J» i navnet sitt – St Johnstone. Men fra 31. januar og til og med 6. februar vil sesongen trolig bli definert. I løpet av den uka møter Celtic Ross County i semifinalen i ligacupen, på nøytral bane, deretter den eneste reelle utfordreren om seriegullet, Aberdeen, på bortebane – og så 5. runde i FA-cupen tre dager senere.

- Det er selvsagt en viktig periode. Og med full klaff kan vi ha vunnet fem titler på to sesonger når det hele er over. Og det er kjempegøy, men det er veldig annerledes enn hjemme i Norge. Kravene kan ikke sammenlignes, mener Deila. Og snakker også om kulturen, hierarkiet, der det er vanskelig å få til «vi-følelsen».

Som den norske cupen

- Det blir mye «jeg». Men sånn er det, og du må tilpasse deg, sier Ronny Deila. Han nevner også det vanvittige kampantallet laget hans skal gjennom.

- Sesongen pågår fra 22. juni til 20. mai, og ofte spiller vi 30 kamper mer enn alle andre i Skottland, på grunn av Europa og hjemlige cuper. Det er tøft, det handler om å holde folk skadefrie og i form – og det handler om å få ladet batteriene.

Det er ikke enkelt. For når Celtic spiller kamper i Skottland, er det som en 2. runde-kamp i den norske cupen – hver helg, billedlegger Ronny Deila.

I tillegg kommer det evige presset om å være gode i Europa. Det forsvinner heller ikke.

Målet: Champions League

- Jeg begynner å få litt erfaringer fra europeiske kamper nå, siden jeg har ledet 26 kamper i Europa. Målet er å komme til ChampionsLeague, og skape et lag som kan gjøre det bra der. Det kan vi klare via denne sesongen, men det blir vanskeligere og vanskeligere å få tak i gode spillere.

England ødelegger markedet. En klubb som Celtic er enorm i Skottland, men den klarer ikke å konkurrere med klubber i engelsk Championship (nivå to) om spillere nå. Så langt er det kommet, konstaterer Celtic-manager Ronny Deila.

Les også

 1. Celtic vant 8-1 – Stefan Johansen ute av troppen

  (Celtic-Hamilton 8-1) Ronny Deilas Celtic slo til med en storseier over Hamilton i skotsk eliteserie tirsdag kveld.
 2. «Moi» bekrefter Celtic-interesse

  Ronny Deila (40) ønsker å hente Molde-spiller Mohamed Elyounoussi (21) til Celtic.
 3. Stefan Johansen avventer Celtic-fremtiden

  Stefan Johansen vil ikke garantere at han fortsetter fotballkarrieren i Celtic når kontrakten med den skotske…
 4. VGs fotballjournalist kommenterer: Altfor dårlig med én nordmann på Nordens lag

  Omar Elabdellaoui (24) er lyspunktet i et ellers ganske grått, og for dårlig, norsk landslag i fotball.
 5. Deila etter nytt poengtap: - Slik jeg vil se laget mitt spille

  (Hearts - Celtic 2-2) Forrige runde gikk Ronny Deila og co. på et overraskende tap hjemme mot svakt plasserte Motherwell.
 6. Deila latterliggjort i Europa: – Vi vil slå tilbake

  (Celtic - Ajax 1-2) Møtet med europeisk fotball denne høsten har blitt et mareritt for Ronny Deila (40) og Celtic.
 7. Deila leser ikke skotske aviser: – Har ikke behov for det

  Manager Ronny Deila (40) er klar for en ny skjebnekamp på Celtic-benken.

Mer om

 1. Skotsk fotball
 2. Herrelandslaget fotball
 3. Ronny Deila

Flere artikler

 1. Van Gaal og Deila settes i samme båt

 2. Celtic bekrefter: Deila ferdig i klubben etter sesongen

 3. Presset Deila om manager-ryktene: - Det må være litt sirkus

 4. Deila er presset før toppkampen: – Mange fans har mistet troen på ham

 5. Agent Tore Pedersen: – Ronny kunne ha fortsatt hvis han ville

Fra andre aviser

 1. 10.000 møtte opp for å hylle Deilas etterfølger

  Aftenposten
 2. Celtic-legende: – Jeg synes synd på Deila

  Aftenposten
 3. Celtic-spiller gjør narr av Ronny Deilas kompetanse

  Aftenposten
 4. Deila forbannet på egne supportere: - Ødelegger klubbens rykte!

  Aftenposten
 5. Deila forbannet på egne supportere: - Ødelegger klubbens rykte!

  Bergens Tidende
 6. Tidligere Celtic-stjerne hevder supporterne begynner å miste troen på Deila

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no