Omstridt annullering da Tromsø vant skjebnekampen

SOGNDAL (Sogndal - Tromsø 0-2) Scoringer av Thomas Lehne Olsen og Mikael Ingebrigten sørget for Tromsø-jubel, men det kunne fort endt annerledes.

 • Jørn-Arne Tomasgard

Artikkelen er over to år gammel

Tromsø har nå vunnet tre strake kamper og trener Simo Valakari tatt 20 poeng etter at han tok over som trener i sommer.

For Sogndals del handler det om å forsøke å holde Aalesund bak seg i kampen for kvalifiseringsspill. Det er seks poeng opp til Kristiansund, LSK og Tromsø med to kamper igjen, og det er urealistisk å ta igjen mot Stabæk (b) og Vålerenga (h). Aalesund slo Rosenborg 2-1 hjemme søndag kveld og sendte Sogndal ned på direkte nedrykksplass.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

– Ja, det går litt mot oss for tiden. Vi har en scoring som blir annullert, som vi ikke skal si så mye mer om kanskje, sier Sogndal-trener Eirik Bakke til Eurosport.

– Må ikke få panikk

For det så ikke ut til å ha skjedd noe galt da Martin Ramsland tilsynelatende utlignet for Sogndal i den utrolig viktige bunnkampen. Uavgjort ville gjort at avstanden opp til Tromsø var tre poeng – nå er det seks.

– Det er ikke første gang vi blir bortdømt. Nå gjelder det å ikke få panikk. Nå er vi i en situasjon som er kritisk i seg selv, men vi har vært der før. Vi skal gjøre alt vi kan for å ta den kvalikplassen. Nå håper vi trønderne gjør jobben oppe i Sunnmøre, sier Bakke om Aalesunds kamp mot seriemester Rosenborg.

Også i annen omgang ble en Sogndal-scoring annullert, denne gangen var det imidlertid korrekt.

Les også: Mulig Sogndal må vinne to av tre

Matchvinnerredning av Kongshavn

Tromsø-målvakt Gudmund Kongshavn sørget for at Tromsø slapp å havne under etter 31 minutter med en matchvinnende redning. Reiss Greenidge vant en duell i feltet, ballen havnet hos Bendik Bye som for åpent mål smelte ballen i tverrliggeren på hel volley. Martin Ramsland hadde bare å sette returen i mål, men der var Kongshavn med en fabelaktig enhåndsparade og slo ballen unna.

– Jeg kom meg opp og fikk en hånd på ballen. Det er gledelig med en viktig redning i en så viktig kamp. Det blir jo bare spekulasjon hva som hadde skjedd om Sogndal hadde scoret først, men det kunne fort blitt en annen kamp, sier Kongshavn til VG. Han er kontaktsløs etter denne sesongen, og ser selvsagt at godt spill er positivt for videre muligheter.

– Det er vanskelig ikke å være enig i det. Nå har jeg holdt nullen i to kamper på rad. Klart det er bra for meg som er uten kontrakt. Jeg har nettopp blitt far, så det sier seg selv at trygghet for fremtiden er viktig. Som fotballspiller spiller du selvsagt for at klubben skal gjøre det best mulig, men du er jo også en individuell utøver.

Les også: Mulig Sogndal må vinne to av tre

Lehne Olsen med sin niende for sesongen

I steden for 1-0 til Sogndal kom scoringen i motsatt ende av banen. Tromsø venstreside var sylskarp, og det var her scoringen ble rullet opp. Runar Espejord flikket fint til Gjermund Åsen som slo inn til Thomas Lehne Olsen. Han ekspederte den videre lavt i hjørnet til 0-1. Det var Lehne Olsens niende seriemål for sesongen.

– Jeg så at Espejord ble spilt opp med to mann i ryggen, og at Åsen lurte seg inn bak. Da gikk jeg i posisjon foran mål, og da Åsen spilte 45 grader ut, var jeg der, forklarer Lehne Olsen til VG.

Etter pause satset Sogndal alt fremover, og hadde enorme sjanser til å utlikne. Kjetil Wæhler headet i tverrliggeren og Reiss Greenidge like utenfor. Men det som ofte skjer, skjedde. Målet kom i steden i andre enden. Et hjørnespark ble klarert ut til Mikael Norø Ingebrigtsen som sende ballen lavt i hjørnet til 0-2.

– Jeg så ballen ble klarert ut etter dødball, og bestemte meg for å prøve. Det var en veldig lettelse å se ballen gikk i mål, for de hadde hatt noen store sjanser og kampen vippet, sier U21-landslagsspiller Ingebrigtsen til VG.

– Kvalik er bingo

Wæhler innser nå at Sogndal må sikte seg inn mot kvalifiseringsspillet for å overlever.

– Og det er bingo. I en eventuell kvalik møtter vi sultne lag som har veldig lyst å rykke opp. Jeg har spilt kvalik selv i 2003, og vet akkurat hva det er. Nå håper jeg spillerne våkner, for jeg regner med de har lyst å utvikle seg videre og da er det øverste nivå som gjelder. Det er godt mulig vi må ha hjelp for å klare kvaliken også, konkluderer Wæhler.

Han sier han er i god form og klar til å gjøre sitt i kampene som er igjen av sesongen.

Les også: Tromsø vant snøballkrig

– Ikke tilfeldig

Simo Valakari, finnen som tok over trenerjobben i Tromsø i sommer da klubben så ut til å gå mot et klart nedrykk, mener seieren ikke var tilfeldig.

– Man kan snakke om tilfeldigheter, men det er det ikke. Vi har jobbet knallhardt og kommet oss ut av en dårlig stim. Det var ikke enkelt. Da jeg kom hadde vi mange gode individuelle fotballspillere som ikke fungerte godt sammen som lag. Jeg har prøvd å få dem til å innse at de er avhengig av de andre for å fremstå som gode fotballspillere. Nå har vi vunnet tre på rad og får til spillet vårt, da er det ikke tilfeldig at vi vinner, sier han til VG.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt17152062194347
2Molde17111545202534
3Odd1710163024631
4Rosenborg1785432181429
5Vålerenga178542723429
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Sogndal Fotball
 3. Tromsø IL

Flere artikler

 1. Eirik Bakke om Sogndals store problem: – Noe vi må finne ut av

 2. Tromsø-treneren utvist da effektive Rosenborg vant igjen: – Det var frustrasjon

 3. Tromsø på trygg plass etter snøkrigen mot Viking: – Var litt vanskelig å se ballen

 4. Lillestrøm kvittet seg med Tromsø-spøkelset

 5. Krise for Tromsø - Eliteseriens poengkonge måtte hjelpes av banen

Fra andre aviser

 1. Se hvordan Tromsø slo Sogndal

  Aftenposten
 2. «Gi Åsen det han vil ha i lønn og signer ny kontrakt med ham»

  Aftenposten
 3. TIL vant viktig bunnkamp - og brøt 16 år gammel forbannelse

  Aftenposten
 4. «Gi Åsen det han vil ha i lønn og signer ny kontrakt med ham»

  Bergens Tidende
 5. TIL vant viktig bunnkamp - og brøt 16 år gammel forbannelse

  Fædrelandsvennen
 6. «Gi Åsen det han vil ha i lønn og signer ny kontrakt med ham»

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no