Eggen-statuen avduket: – En av verdens beste trenere

TRONDHEIM/OSLO (VG) Her er den, statuen av trenerlegenden Nils Arne Eggen (77) utenfor Lerkendal stadion.

Én og en halv time før kampstart mellom Rosenborg og Vålerenga, fant den høytidelige avdukingen sted foran hundrevis av emosjonelle trøndere.

Etter at trondheimsordfører Rita Ottervik, fotballpresident Terje Svendsen, Ivar Koteng, Roar Strand og mannen bak statuen, kunstner Errol Fyrileiv, hadde hedret trenerlegenden med velvalgte ord, var det endelig klart for hovedpersonen.

– Statuen ser bra ut, da. Jeg er bare et symbol som kikker utover, men jeg kan leve godt med at jeg står der på vegne av alle dere jeg kikker utover på nå, sa Eggen med beskjeden selvsikkerhet.

Vinket til fansen

Ola By Rise var kalt inn som toastmaster og konferansier. Den tidligere Rosenborg-keeperen fremførte et selvskrevet dikt for å hylle Eggen.

– Ola, det må jeg si, du blir bedre, sa Eggen til latter fra de mange frammøtte, og Rise selv.

Før seansen startet, og konferansieren endelig fikk ordet, tok Eggen imot langvarig applaus. Rosenborg-fansen ga seg ikke før Eggen reiste seg fra rullestolen og vinket tilbake.

– Rosenborg, Lerkendal stadion og Nils Arne Eggen er en trio som hører sammen. Du var den første som fikk Trondheim bys hederspris. Nå har du fått fast plass utenfor Lerkendal, sa Ottervik.

– Du er et nasjonalt ikon. Ikke bare for Rosenborg, men for hele fotball-Norge. Du er et geni. Du gjorde fotball så enkelt at til og med fotballspillere forstod det, fulgte fotballpresident Svendsen opp.

VG Live: Følg kampen fra klokken 20.00 her!

Rørt styreleder

Styreleder Ivar Koteng var tydelig rørt da han fikk mikrofonen.

– Nils Arne. Jeg skal være kort, for jeg er veldig rørt. Du er en av verdens beste trenere. Ikke bare blant de hundre beste i verden, men blant de ti. Det tror jeg vi først kommer til å forstå om femti år. Du har gitt oss tro på at alt går an, så lenge man ikke slutter å tro.

Sjekk VGs kart over statuer, byster og monumenter over kjente sportsutøvere, ledere og hester i Norge. Vi garanterer ikke at oversikten er komplett. Kom gjerne med innspill om et minnesmerke du mener mangler.

Roar «Supermann» Strand fikk den utakknemlige oppgaven med å si flere ord, da de fleste ordene allerede var sagt.

– Vi har hatt mange festlige stunder etter kampen. I hvert fall de kampene vi vant, sa Strand til latter fra trønderne.

Før kunsteren entret scenen sammen med Eggen, fremførte trønderrockerne Dag Ingebrigtsen og Torstein Flakne en emosjonell utgave av «Kongen av Lerkendal», som ble avsluttet med allsang. Det så ut som også Nils Arne Eggen selv sang med.

Tre hundre kilo med Nils Arne

Det var daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, som bestilte Nils Arne Eggen-statuen av kunstner Errol Fyrileiv.

– Dette er tre hundre kilo med Nils Arne. Jeg måtte få han litt opp i været, det er derfor han er nesten tre meter over havet. Nils Arne Eggen er både kaptein og gallionsfigur på Rosenborg-skuta, sa Fyrileiv.

Ola By Rise spurte kunstneren om han var redd for at statuen skulle bli tatt imot på samme måte som den famøse Cristiano Ronaldo-statuen.

– Jeg tror ikke den er så gæli som den. Dette ser garantert ut som Nils Arne, men det er klart; jeg håper Nils Arne, Rosenborg og fansen blir fornøyd.

Siste ordet

Dermed var tiden inne, og Tove Moe Dyrhaug fikk æren av å avduke statuen.

– Nå har jeg fått en statue. Jeg må innrømme at jeg var litt «tja» til å begynne med, sa Eggen.

På spørsmål om hvilke kamper han husker som de beste Rosenborg-kampene, svarte Eggen Borussia Dortmund-kampen i 1999, og kampen mot Inter Milan i 2002.

Da Rise begynte å stille i overkant mange spørsmål, tok Eggen ordet i kjent stil, og viste hvem som fortsatt er «kongen av Lerkendal».

– Du må la meg få siste ordet. Det er ingen grunn til at trøndere, Rosenborg-spillere og norske fotballspillere ikke skal bli like god som brasilianere, argentinere og spanjoler. Det er bare å stå på og trene - og trene riktig!

Fortsatte innendørs

Etter tilstelningen utendørs på Nils Arne Eggens plass, fortsatte markeringen inne på Lerkendal stadion. Der talte blant andre ordfører i Orkdal kommune, der Eggen bor, Oddbjørn Bang, Rosenborg-legendene Eldar Hansen og Bent Skammelsrud, i tillegg til tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal og Vålerenga-veteran Lasse Breen.

Nils Arne Eggen ledet Rosenborg til 14 seriemesterskap (og Moss til ett), seks cuptriumfer og ble kåret til Årets trener syv ganger.

I tillegg ledet han Rosenborg til åtte strake Champions League-deltagelser mellom 1995 og 2002.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder