Rasisme, pyro og bråk: Sverige skjerper sikkerheten

Sverige har skjerpet sikkerheten kraftig foran den avgjørende EM-kampen mot Romania i Bucuresti fredag.

Her er fredagens oddstips!

Da Norge spilte der i oktober, hadde Romania fått i straff å spille for tomme tribuner etter rumenske supporteres oppførsel i matchene mot Spania og Malta.

Det handlet om rasistiske tilrop, ulovlig fyrverkeri og at supportere stormet banen.

Fredag er det 908 millioner gode grunner for å spille på Eurojackpot! Spill her før kl. 19.00!

Mot Norge var det likevel mange på tribunen: Det var nemlig tillatt med barn som tilskuere. Og de kom i titusener - og skapte en bra stemning.

les også

Slik kan hele Norden komme til EM

Men nå er tribunene i Bucuresti åpne for alle, og det bekymrer Sverige, som helst bør klare uavgjort for å følge Spania til EM-sluttspillet fra denne gruppen.

– Vi vil ha ekstra sikkerhet rundt hotellet, på arenaen og rundt benken vår, sier sikkerhetsansvarlig for det svenske landslaget, Janne Gustavsson, til Fotbollskanalen.

– Det er en historie med uro i Romania - og det kan vi ikke ser bort ifra.

Gustavsson forteller at de har orientert spillerne på deres treningsleir på Kypros.

les også

King ba Lagerbäck om å forlenge med NFF: – Han signerer for to nye år

– Vi vil jobbe forebyggende så det ikke kommer noen inn på hotellet vårt eller når våre går ut av og inn i bussen. Utfordringen er å få rumenerne til å forstå hvordan vi vil ha det, sier Gustavsson, som likevel er optimist:

– De har øynene på seg fra UEFA, fra media og egentlig fra hele verden, og det er enda mer i deres interesse at de gjør en god jobb.

Sikkerhetssjefen forteller at de også har forberedt seg på hva som kan skje etter at sluttsignalet har gått.

Spillerne er altså orientert og forberedt på hva som venter dem:

– Jeg er ikke redd for slike mennesker. Det er det de vil at jeg skal bli, og det blir jeg ikke, sier Robin Quaison til Aftonbladet. Angriperen har ghanesisk far og svensk mor.

les også

Skarsfjord speider på Serbia for Norge: – Intern kannibalisme

På Aftonbladets spørsmål om hvordan han vil reagere om han blir utsatt for rasisme, svarer Mainz-spilleren:

– Det får vi se da. Det er umulig å svare på nå.

Martin Ødegaards lagkamerat Alexander Isak sier dette til Aftonbladet:

– Det er ikke det morsomste stedet å komme til når det hendt ting der flere ganger. Størst fokus er på matchen, så får vi ta det om noe hender, sier Isak, som har foreldre fra Eritrea.

les også

Ronaldos tøffe høst: Er målfesten over?

Emil Forsberg, midtbanespiller i RB Leipzig, innrømmer at han har en viss uro før kampen - men at han har vært ute en vinterdag før:

– Da vi skulle møte Hamburg i semifinalen i cupen i fjor, skjøt de opp raketter utenfor hotellet vårt. Da våknet man.

– Og da vi spilte på nivå to, var det maskerte menn som stormet inn da vi satt og spiste og ville skape litt kaos. Så man har vært med på litt av hvert, sier Forsberg til Aftonbladet.

les også

Løsningen er Hareide – så Solbakken

Lagkaptein Andreas Granqvist til Aftonbladet:

– Skulle det inntreffe noe med våre spillere, skal jeg støtte dem 100 prosent og snakke med dommeren.

Da England spilte i Romanias naboland Bulgaria i oktober, stoppet dommeren oppgjøret to ganger i 1. omgang - som følge rasistiske tilrop. Lagkaptein Harry Kane og landslagssjef Gareth Southgate reagerte umiddelbart.

VGs tips: Romania - Sverige

Dette er lagenes nest siste kamp i Norges EM-kvalgruppe - Romania har 14 poeng og Sverige står med 15.

Begge lag ledet sin forrige landskamp på eget gress, men måtte nøye seg med hvert sitt 1–1-resultat mot henholdsvis Norge og Spania. Romania er farlige på sine overganger der de har mange spillere involvert. Det var en slik type fotball de prøvde seg på i det omvendte møtet i mars - der Sverige vant 2–1.

For svenskene er det en trygghet at de har kampen om direkte avansement fra EM-gruppen i egne hender. For det var noe med innsatsen i Spania-møtet sist. Der leverte de en solid kollektiv innsats fra 20–25 minutter ut i matchen.

Klarer Sverige å demme opp for vertenes kontringer bør det være muligheter her. Vi foreslår et bortespill til 2,40 i odds. Spillestopp er kl. 20.40 og TV2 Sport 1 viser kampen.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder