MÅLKONGE: Sigurd Rushfeldt mener TIL har valgt en god trener. Men den gamle storscoreren er nådeløs i sine krav til Gaute Helstrup. Foto: Terje Mortensen

Rushfeldt om ny TIL-trener: – Kravet er opprykk på første forsøk

TROMSØ (VG) Tromsø har alltid rykket opp sesongen etter nedrykk. TIL-legenden Sigurd Rushfeldt (47) mener det må være kravet også denne gangen – med Gaute Helstrup (44) som ny hovedtrener.

 • Bjørn Arne Johannessen

Men Rushfeldt er ikke alene om akkurat det kravet. Tidligere trener og spiller, Steinar Nilsen, er krystallklar på at bare direkte opprykk er godt nok.

Men fotballekspertene VG har spurt tviler på om Tromsø lykkes.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

Helstrup med fortid som spiller i TIL (1998–1999) – og suksessrik trener for Ishavsbyens «lillebror» Tromsdalen (2011–2018) – ble presentert på Alfheim stadion onsdag. Han kom fra sitt første møte med spillerne i Skarphallen, og presenterte seg selv, med nordnorske kraftuttrykk.

Helstrup har utvilsomt påtatt seg en tøff jobb. Det understreker også Sigurd Rushfeldt – TILs store spiller i klubbens 100 årige historie – med 172 eliteseriescoringer (rekord).

– TIL skal opp på første forsøk, og det er også kravet, sier Sigurd Rushfeldt.

Målkongen var negativ til forgjengeren Simo Valakari – som han mente tok livet av publikums entusiasme forrige sesong – med nedrykk 1. desember. Men «Rush» er positiv til ansettelsen av Helstrup.

– Jeg er positiv til Gaute Helstrup. Men skal han lykkes må han få bedre rammebetingelser, og en mer komplett spillerstall. Det er blant annet for dårlig dekning på topp. TIL må finne spissen som kan score nok mål for å rykke opp, sier Sigurd Rushfeldt.

Steinar Nilsen rykket opp som spiller i 2002, og som trener i 2014. Den gamle Italia-proffen (Milan og Napoli) vet kanskje aller best hva som venter.

les også

18 serieledere som aldri har vunnet serien

Pluss content

– TIL skal rett opp igjen, sammen med Lillestrøm. Og det kan ikke være overraskende for Gaute Helstrup hva som er kravet her. Det kan ikke han eller klubbens styre gå tilbake på. Det vil i så fall være rart, sier Steinar Nilsen.

Han understreker at to ting rettes på hvis TIL skal opp. Det er den dårlige defensive organiseringen med altfor mange baklengsmål. Og offensivt hvor han vil se mer sjanser og flere av dem omsatt i scoringer.

– Det må en spiss på plass som kan score opp mot 20 mål, sier Nilsen.

Jesper Mathisen i TV 2 holder Lillestrøm som klar opprykksfavoritt fra OBOS-ligaen. Han er usikker på om TIL klarer det av flere årsaker.

les også

Simo Valakari om Tromsø-bruddet: – Var vel noen som ble lei av meg

– Jeg tror det blir åpent bak LSK, men jeg tror Tromsø gjør smart i å hente en kar som Gaute Helstrup. Han har gjort det bra med Tromsdalen. Han kjenner byen og TIL. Og han er jordnær og godt likt i de klubbene hvor han har vært (TUIL og HamKam.). Nå ble det ikke full treff i HamKam, men Helstrup er en klok fyr, som kommer til å få mye ut av lite i Tromsø. Om de rykker opp?...ja, men det blir tøft, sier Jesper Mathisen.

Bengt Eriksen i Eurosport mener at Tromsø hører hjemme i Eliteserien. Men han tror det kan bli vanskelig å kom opp fra OBOS-ligaen i år. Og peker på et par-tre ting.

– Helstrup kjenner jeg ikke godt, men jeg vet at han har et klart syn på hvilken fotball han vil spille. Han må få tilbake entusiasmen i byen, og TIL må bevise at de fortjener å spille i Eliteserien igjen. Så spørs det hvordan han og laget takler sesongen som blir rar og humpete uten publikum på tribunene, sier Bengt Eriksen.

PS! Tromsø trener fullkontakt for første gang mandag. Da oppheves en del av restriksjonene for trening blant lagene i Obosligaen.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt18162065204550
2Molde18111646222434
3Odd1811163224834
4Rosenborg1895434191532
5Vålerenga189542924532
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Tromsø IL
 2. Simo Valakari
 3. Morten Gamst Pedersen
 4. OBOS-ligaen
 5. Eliteserien

Flere artikler

 1. Gaute Helstrup presentert som ny Tromsø-trener: – Kan bli «jævlig bra»

 2. Tromsø på trenerjakt – vil ikke «kuppe» permitterte

 3. Legendenes Tromsø-dom: – Havnet i en slags ødemark

 4. HamKam-trener Helstrup bekrefter at han ønsker Tromsø-jobben

 5. Tromsø-kapteinen: – Jeg hadde et veldig godt forhold til Valakari

Fra andre aviser

 1. Ekspertene legger press på Helstrup: – Mislykkes han i TIL, vil han være avskrevet på dette nivået

  Aftenposten
 2. Dette er Tromsøs nye trener

  Aftenposten
 3. Jo fra Tromsø (33) mister treneren til hjembyen: – Jobber de andre så hardt som Gaute, er det nødt til å bli bra

  Aftenposten
 4. Dette er Tromsøs nye trener

  Fædrelandsvennen
 5. Jo fra Tromsø (33) mister treneren til hjembyen: – Jobber de andre så hardt som Gaute, er det nødt til å bli bra

  Bergens Tidende
 6. Åpenhjertig Helstrup: – Da TIL tok kontakt, kjente jeg at dette var noe som trigget meg

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no