QAKAS ANDRE HJEM: I denne ballbingen på Brandbu har Kamer Qaka blitt god. Nå håper 19-åringen å finne seg en bra klubb i Tippeligaen eller 1. divisjon etter å ha blitt fristilt fra kontrakten med Hønefoss. Foto:,Scanpix

Mener Ødegaard passer perfekt i Ajax

Qaka: – Ødegaard må være det største talentet i Norge noensinne

BRANDBU (VG) Kamer Qaka (19) var barnestjernen som sa nei til Ajax som 14-åring. Nå ber han Martin Ødegaard (16) ikke gjøre den samme «feilen».

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Det var luksus da vi fikk kunstgress, vegger og mål her. Før var det bare en grusflekk.

Kamer Qaka møter VG i ballbingen han kjenner bedre enn noen et langskudd fra barnerommet på Brandbu. Han anslår at han som liten kunne være her åtte-ni timer om dagen, og fleiper med at «løkka» burde båret hans navn slik «Zlatan Court» i Rosengård er oppkalt etter den svenske superstjernen.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Jeg var ikke så mye på skolen. Jeg pleide å si til læreren at jeg skulle på do for å gå opp hit for å spille. Det ble mer fotball enn skole, sier Qaka.

Mener Ødegaard bør velge Ajax

Han er født i Kosovo, kom til Norge to og et halvt år gammel og fikk tidlig stempelet barnestjerne. 14 år gammel byttet han ut Brandbu med Vålerenga og sa samtidig nei til Ajax etter å ha besøkt talentfabrikken. Qaka blir engasjert når han snakker om den nederlandske klubben, fremtidsvalget og ikke minst Martin Ødegaard som er sterkt ønsket i Amsterdam.

– Martin Ødegaard må være det største talentet i Norge noensinne. Han herjer i Tippeligaen og spiller som om han skulle vært ti år eldre. Mitt råd til han er å trene hardt, høre på foreldrene sine og gå den rette veien. Alle vil jo til Real Madrid, men ut fra det jeg vet i dag hadde jeg reist til Ajax om jeg var han. Han hadde passet perfekt inn der, sier Qaka.

Overfor VG bekreftet Ajax-sjef Frank de Boer allerede i oktober at han ønsker seg 16-åringen som jages av alle toppklubbene i Europa. Akademi-manager Wim Jonk ble sendt til Drammen tidligere i høst for å overbevise Ødegaard-familien om å si ja.

Kamer Qaka angrer fortsatt på at han sa nei. Det som kunne vært Ajax-akademiet ble Oslo og Vålerenga der midtbanespilleren på 15-årsdagen ble den yngste som signerte proffkontrakt i klubbens historie. Fem uker senere, på dispensasjon på grunn av den unge alderen, debuterte Qaka med scoring i en cupkamp mot Oppsal.

– Alt så bra ut, men da Kjetil Rekdal tok over fikk jeg få sjanser. Etter hvert mistet jeg selvtilliten. Klubben sendte meg til Odd på prøvespill, og da jeg kom tilbake ville de terminere kontrakten. Jeg følte meg ikke hjemme. Det gikk samtidig rykter om at jeg hadde dårlige holdninger og slikt, men det er ikke sant, sier Qaka.

I BARCELONA: Martin Ødegaard i Barcelona forrige uke. Foto:Kjetil R. Anda,VG

Tøft strøk

19-åringen innrømmer samtidig at han «gjorde enkelte dumme ting» en periode etter at han flyttet fra Brandbu til hovedstaden og ble sett på som et supertalent.

– Jeg bodde i et strøk i Oslo hvor man lærte at de sterkeste overlever. Guttene som bodde der var noen tøffinger. Da ble man tøff selv. Jeg var ung og dum og havnet i et litt dårlig miljø. Vi gjorde noen ting her og der som var dumt å være med på. Ikke noe kriminelt, vi var for pysete til det, men hang mye ute, var oppe sent, spiste mye kebab og sov lite, forteller Qaka.

To uker før seriestart i 2013 flyttet unggutten hjem til familien og signerte for 2. divisjonsklubben Raufoss. I vår imponerte han tidvis stort for Hønefoss i 1. divisjon, men havnet på benken da Rune Skarsfjord tok over. Etter at kontrakten ble terminert etter sesongslutt, er 19-åringen nå klubbløs og trener for seg selv – i ballbingen på Brandbu.

– Løkkefotball er noe alle gutter trenger. Jeg tror folk skal få se meg på topp igjen. Bare jeg blir oppdaget av de riktige personene kan alt skje. Den store drømmen er fortsatt å spille i Champions League. Helst for Arsenal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder