Sjokkseier til Færøyene

Første borteseier på 13 år

(Hellas - Færøyene 0-1) I den kanskje mest uforutsigbare av alle EM-kvalifiseringsgruppene, stod Færøyene for kveldens største overraskelse: Borteseier over Hellas.

  • Stine Løvmo Lie
Publisert:

Hverken Hellas eller Færøyene hadde en eneste trepoenger på de tre første kampene i kvalifiseringen. Det endret seg i kveld.

Færøyene, som ligger på 187. plass på FIFA-rankingen, stakk helt uventet av med alle poengene på Georgios Karaiskakis Stadion.

– Det er helt utrolig og skal ikke skje. Det blir som om jeg drar hjem til Magnus Carlsen i stua hans og slår ham i sjakk med sorte brikker, oppsummerer Vidar Riseth i MAX' fotballstudio.

Færøyene har nemlig ikke vunnet på bortebane siden de slo Luxemburg i 2001, og på 24 år er det kun San Marino, Malta og nevnte Luxemburg som har blitt slått på eget gress i konkurransesammenheng av bitte lille Færøyene. Inntil i kveld.

Miniputt

GRESK TRAGEDIE: Hellas-trener Claudio Ranieri maktet ikke å lede laget sitt til seier fredag kveld. Foto:Thanassis Stavrakis,Ap

Europamesteren fra 2004 har hatt en grusom start på kvalifiseringen. Med 0-1-tap i Romania, kun uavgjort i Finland, og hjemmetap for Nord-Irland, ble det nok forventet at den første seieren skulle komme mot mikroskopiske Færøyene på hjemmebane. Slik ble det altså ikke.

Jóhan Símun Edmundsson scoret nemlig kampens eneste mål etter en drøy time. 23-åringen, som fikk åtte kamper på to sesonger for Viking, sørget for sjokkeseier over Hellas, som ligger 169 plasser høyere på rankingen.

Én, to, tre, - på det fjerde skal det skje, er det noe som heter. Og på sitt fjerde forsøk fikk endelig Færøyene poeng i EM-kvalifiseringen. Da tok de like gjerne alle sammen.

Gresk tragedie

Italienske Claudio Ranieri tok over som Hellas-sjef i sommer, etter at Fernando Santos hadde ledet grekerne til åttendedelsfinalen i VM.

Den 63 år gamle arvtakeren har en lang trenerkarriere i storklubber som Chelsea, Juventus og Roma. I Hellas har han likevel ikke fått til noe som helst, og det er en underdrivelse å si at det spøker for EM-deltakelse i 2016.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder