I SENTRUM: Martin Ødegaard ble tidenes yngste Tippeliga-spiller da han kom inn mot Aalesund. Etter kampen var han ettertraktet hos pressen. Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix

Deila: - Martin kan bli best i verden

Stortalentet lover å bli i Strømsgodset

DRAMMEN (VG) (Strømsgodset - Aalesund 2-0) Argentina har Messi. Portugal har Ronaldo. Sverige har Zlatan. Ronny Deila tror Norge om få år har en verdensstjerne i Martin Ødegaard (15).

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det høres ut som en spøk, men Strømsgodset-treneren er dønn alvorlig.

- I mine øyne kan han bli best i verden, sier Strømsgodset-treneren til VG.

Etter den sensasjonelle debuten signaliserer også tidenes yngste Tippeliga-spiller akkurat det hele det fotballinteresserte Drammen håper på. Han ønsker å skrive proffkontrakt med Strømsgodset fremfor å takke ja til en av de mange europeiske storklubbene som ønsker ham.

- Det er meget aktuelt. Det er det, sier Martin Ødegaard til VG.

Kontaktet av storklubber

Han har blant annet trent med Bayern München og Manchester United, og er ønsket av Manchester City, men ungdomsskoleeleven ser for seg at det blir Strømsgodset i tiden som kommer.

- Jeg kan bare være involvert i tre kamper, så må jeg over på proffkontrakt. Så det er aktuelt å skrive kontrakt nå, altså.

- Kan du love Godset-fansen at du skriver proffkontrakt?

- Jeg kan nesten det, ja. Mhm, svarer Martin med et smil.

Etter det VG erfarer håper og tror Strømsgodset at en kontrakt - som kan sikre klubben mange, mange millioner kroner ved et salg - er underskrevet i løpet av få dager.

- Vi legger alt til rette så godt vi kan. Han er god. Han er veldig god. Han er fantastisk, rett og slett, sier sportssjef Jostein Flo.

Ronny Deila har en god dialog med stortalentets pappa, den tidligere Godset-sliteren Hans Erik Ødegaard, og tror på en snarlig løsning.

- Hans Erik er en fornuftig fyr. Jeg vet at vi kommer til å ordne dette. Martin ønsker å være her. Jeg tror det er riktig for hans utvikling å være i trygge omgivelser og spille i Tippeligaen, sier Deila.

- Kan du berolige omgivelsene med at han kommer til å bli?

- Ja, noe annet ville vært veldig rart.

Snudde mot Aalesund

Da Strømsgodset slet med å få scoringen mot Aalesund, og de 11 ute på banen var i ferd med å gå tom for ideer, valgte han å erstatte den 36 år gamle spisskjempen Peter Kovacs med 15 år og 117 dager gamle Martin Ødegaard.

Og tidenes yngste Tippeliga-spiller snudde kampen for fjorårets seriemester.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FØRSTE SEIERSKLEM: Lars Sætra gir Martin Ødegaard en god klem etter seieren mot Aalesund. Lagkameratene Lars-Christopher Vilsvik (til venstre) og Øyvind Storflor kikker på. Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix


Først slo han en pasning til Gustav Wikheim - som ble felt like utenfor 16-meteren. Øyvind Storflor banket ballen i mål.

Deretter lekte han seg flere ganger med rutinerte AaFK-spillere, slo en tunell på U21-landslagets Fredrik Ulvestad - og i kampens siste minutt danset han seg gjennom forsvaret på Maradona-vis.

Dessverre fikk ikke Martin Ødegaard skutt ordentlig selv, men han fikk sendt ballen videre til Thomas Sørum som punkterte kampen med 2-0-scoringen.

- Ikke overraskende

De 6721 tilskuerne på tribunen måtte nesten gni seg i øynene. Ungdomsskoleeleven Martin Ødegaard hadde presentert seg på et forbløffende vis på høyeste nivå i norsk klubbfotball.

- Det var ikke noe overraskende. Jeg har sett det så mange ganger på trening. Jeg visste at han kom til å diktere tempoet da han kom inn. Han visste det selv også, sier Ronny Deila.

Han satte ikke inn 15-åringen for å være hyggelig. Han gjorde det på stillingen 0-0, i håp om at det kunne utgjøre en forskjell.

BYTTET INN: Martin Ødegaard (til venstre) på vei inn på benken før kampen mot Aalesund. Ronny Deila og assistenttrener David Nielsen kikker ut mot Marienlyst-gresset. Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix

- Vi satt på benken og diskuterte hva vi skulle gjøre. Vi bestemte oss for å ofre dødballstyrke for å gå opp et knepp tempomessig. Derfor satte vi inn Martin. Det føltes som et sjansespill, men heldigvis lyktes det, erkjenner Deila.

- Det er utrolig stort. Det er en drøm som går i oppfyllelse. Når Godsetunionen synger navnet mitt bare smiler jeg og har det gøy, sier Martin Ødegaard.

Han er to og et halvt år yngre enn det Tommy Svindal Larsen var da Dagbladet omtalte han som «Guds gave til fotballen».

Ronny Deila er særdeles opptatt av å legge forholdene til rette slik at juvelen skal bli en skinnende diamant i fremtiden.

- Jeg husker Tommy godt da han slo gjennom. Jeg var liten gutt og reiste opp på stadion (i Skien) bare for å se på ham. Det er klart det er mange likheter mellom de to. Så skal vi unngå å gjøre de feilene som ble gjort med Tommy Svindal Larsen. Han spilte 250 kamper i året. Martin skal trene godt og få lov til å utvikle seg i riktig tempo. Så skal vi få maksimalt ut av talentet hans, sier Ronny Deila.

- Jeg har aldri sett et så stort talent i norsk fotball før. Han har potensiale til å ta hele steget. Martin kan bli så god som det går an å bli. Ferdigheter, fortståelse, holdninger, forflytning. Det er en bra kombinasjon, beskriver Strømsgodset-treneren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder