Start beholdt Tippeliga-plassen: – Det har vært helt forferdelig

Jerv-treneren kan bli ny sjef i Start

KRISTIANSAND (VG) (Start - Jerv 3-1, sammenalgt 4-2) Espen Børufsen (27) utnyttet et sovende Jerv-forsvar og satte inn 2-1 målet. Så økte Alexander Ray De John (24) til 3-1 og sikret fortsatt Tippeliga-spill i Kristiansand.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette føles fantastisk. Vi trengte virkelig å holde plassen, sier De John til TV 2 etter kampen.

På sidelinjen fortvilte Jerv-trener Steinar Pedersen, men nettopp han skal stå øverst på Starts ønskeliste for trener neste sesong.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Slaget om Sørlandet samlet 12 245 tilskuere, og Pedersens Jerv bidro i høyeste grad til fest i novemberkvelden.

Kommentar: Disse bør Start hente til klubben

Start-trener Bård Borgersen kjørte med fem forsvarere det siste kvarteret i håp om å holde ledelsen og dermed sikre Tippeliga-kontrakt og nivå én-spill for fjerde år på rad for de gul-sorte i begynnelsen av september.

– Dette er en fantastisk seier for Start, organisasjonen, spillerne og alle som er glad i klubben. Vi har fått mange på trynet, men vinner på den viktigste dagen, sier Borgersen.

Lite eller ingenting skjedde før de siste minuttene av 1.omgang. Først gikk Start opp i 1-0. Andreas Hollingen, som hadde somlet bort en mulighet like før, fyrte løs fra rundt 20 meters hold. Keeper Øyvind Christoffer Knutsen nådde ikke fram og vertene hadde tatt ledelsen 1-0. I TV 2-studio satte Drillo spørsmålstegn ved målvaktsspillet.

1-1: Alexander Lind gratulerer Dennis Agyare Antwi med 1-1 scoringen. Foto: Tor Erik Schrøder , NTB scanpix

Start var i paradis bare noen minutter: Så løp Dennis Agyare Antwi fra Start-stopper Alexander Ray De John og trillet ballen elegant inn i lengste hjørne. Dermed 1-1 og lagene var like langt som før de to kvalik-kampene.

Vi fulgte kampen direkte: VG Live.

Den andre omgangen hadde knapt startet før Start kunne juble over 2-1 fra veteran Espen Børufsen. Han stakk i bakrom forbi et sovende Jerv-forsvar og trillet inn ledermålet.

– Det har vært helt forferdelig å forberede seg til denne kampen. Det er mentalt tøft. Vi visste jo selv at vi ikke hadde vunnet på mange kamper, og at Jerv samtidig kom hit med mye selvtillit og mange seirer, men vi var bestemte på at vi skulle klare det, sier Børufsen til TV 2.

Like etter var samme Børufsen hårfint fra å øke til 3-1.

16 kamper uten seier

Etter 72 minutter var likevel Jerv uhyre nær utlikning da Henrik Robstad avanserte glitrende på venstresiden, men Daniel Aase fikk taklet i siste liten.

3-1 kom etter 82 minutter, og amerikaneren Alexander Ray De John gjorde godt igjen tabben fra Jervs mål. Innbytter Jon Hodnemyr la flott til De John på bakerste stolpe, og han avsluttet sikkert.

Start hadde før onsdagens kamp spilt 16 matcher på rad uten seier (15 tippeligakamper og kvalikkampen i Grimstad). Den siste seieren kom da de rundspilte Stabæk og vant 4-1 den 4. juli.

Les også: Jerv-treneren mener det kan bære helt til Tippeligaen.

Under oppgjøret i Grimstad lørdag utlignet Jervs Ohi Omoijuanfos etter 87 minutter, noe som gjorde returkampen på Sør Arena onsdag var åpnere enn mange kristiansandere kunne sette pris på.

Enorme forskjeller

Daniel Aase (26) – på utlån fra Vindbjart – fikk tillit fra start. Bård Borgersen valgte å vrake veteranen Espen Hoff, og Aase var et friskt pust hos vertene.

Start-kapteinen Rolf Daniel Vikstøl ble skadet i Grimstad-kampen og måtte stå over onsdagens avgjørende match.

Les også: Forskjellen på Jerv og Start: 42 mill.

Det er et hav mellom de to klubbene i ressurser. Mens Start har et årsbudsjett på 54 mill. kroner, ligger Jerv på 12 mill. Med tap hadde Start trolig måttet kutte 15-20 mill. kroner foran neste sesong.

Start har historien, med seriemesterskap (1978 og 1980), sølv i 2005 og makrellfotball. De kan vise til folk som Karsten Johannessen, Svein «Matta» Mathisen, Erik Mykland, Frank Strandli, Tore André Dahlum og Kristofer Hæstad - for å nevne noen.

Jerv har aldri spilt på øverste nivå. De siste årene har vært som et eventyr av Asbjørnsen og Moe. I 2013 spilte Grimstad-klubben på nivå fire (sammen med Starts B-lag), samtidig som Start hadde kommet tilbake til Tippeligaen.

Start har spilt kvalik to ganger i moderne tid, 1988 og 1999. I begge tilfellene rykket de opp. Denne gang handlet det altså om forsvare plassen i den øverste divisjonen.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder