TAKK FOR ALT: Sergio Ramos fortviler underveis i kampen mot Chile. Tapet gjør at Spania er ute av fotball-VM 2014. Foto:Lluis Gene,AFP

Her er VM-historiens største gruppespill-sjokk

RIO DE JANEIRO/OSLO (VG) (Spania - Chile 0-2) Spania, de regjerende verdensmesterne fra 2010, er slått ut av VM i Brasil. Kollapsen går inn blant fotballhistoriens verste.

  • Øyvind Askeland
  • Geir Juva
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Spania vant EM i 2008, VM i 2010, EM igjen i 2012 og ble nummer to i prøve-VM i Brasil i fjor. Hvem hadde trodd at laget skulle åpne VM i 2014 med å tape 1-5 for Nederland og 0-2 for Chile?

Sjokket er et faktum. Spania er med null poeng på to kamper, slått ut av gruppe B - selv om Vicente del Bosques menn skulle vinne den siste kampen mot Australia. Det er første gang i VM-historien at den regjerende mesteren taper sine to første kamper i det påfølgende mesterskapet.

Det virker som om tiki-taka-fotballen er i ferd med å dø ut, etter en lang periode hvor Spania og Barcelona har dominert landslag- og klubbfotballen.

Men i VM-historien er det langt fra bare årets utgave av Spania som har sviktet i gruppespillet. Under er noen av de største overraskelsene.

Brasil i 1966:

I VM i England skulle de dobbelte verdensmesterne fra Brasil forsvare gullet fra 1962 og 1958. Med spillere som Pelé og Garrincha på laget, trodde de fleste at det var mulig. Men allerede i gruppespillet gikk alt galt. Etter en oppskriftsmessig 2-0-seier mot Bulgaria i åpningskampen, tapte Brasil 1-3 mot Ungarn og 1-3 mot Portugal. Brasil var ute, mens Ungarn og Portugal gikk videre. Til slutt vant England, deres første og hittil eneste VM-gull, på hjemmebane.

Spania i 1966:

I samme mesterskap skulle de regjerende europamesterne fra Spania vise seg for resten av verden. I gruppe med Vest-Tyskland, Argentina og Sveits fikk trener José Villalonga mer enn nok å henge fingrene i. 1-2 for Argentina og Vest-Tyskland gjorde at 2-1-seieren over Sveits i realiteten ikke fikk noen betydning. Spania ble nummer tre i gruppe 2 og røk ut av VM.

Italia i 1966:

Som om det ikke var nok med to gigantskreller i 1966, klarte Nord-Korea å detonere enda en VM-bombe. Italia hadde to poeng på sine to første kamper i gruppe 4 (seier mot Chile, tap for Sovjet), og ville gå videre med ett poeng mot Nord-Korea i siste kamp. Italienerne tapte 0-1 og var ute.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SJOKKET I MIDDLESBROUGH: Italias keeper Enrico Albertosi kaster seg etter skuddet fra Nord-Koreas Pak Doo Ik (til høyre), men klarer ikke å få tak i ballen. Italia tapte kampen 0-1. Foto:Central Press,

Italia i 1974:

Italia hadde kommet helt til VM-finalen fire år tidligere og vunnet EM i 1968. Mot Haiti, Polen og Argentina ble det stopp i gruppespillet i mesterskapet i Vest-Tyskland. 3-1-seier mot Haiti hjalp lite når det ble 1-1 mot Argentina og 1-2-tap for Polen. Vest-Tyskland vant VM på hjemmebane.

Spania i 1998:

Spanjolene går igjen når historien over de største VM-overraskelsene skrives. I 1998 i Frankrike var Spania tippet til å gå langt. Real Madrid hadde vunnet Champions League og landslaget besto av legender som Raúl, Fernando Hierro og Andoni Zubizarreta. 2-3-tapet i lagets åpningskamp mot Nigeria satte tonen. 0-0 mot Paraguay og 6-1-seier mot Bulgaria hjalp ikke: Spania ble nummer tre i gruppe D. Frankrike vant VM.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UTE: Spanias keeper Andoni Zubizarreta fortvilte da det ble klart at laget var ute av VM i 1998. Legg merke til skoene til spanjolen. Fotballspillere hadde svarte sko på den tiden. Foto:Olivier Morin,AFP

Frankrike i 2002:

Franskmennene var regjerende verdens- og europamestere, men gikk skikkelig på trynet i gruppespillet. Uten å score ett eneste mål endte Frankrike sist i gruppe A med ett poeng. 0-1 for Senegal, 0-0 mot Uruguay og 0-2 mot Danmark ble den triste fasiten - som også ble starten på noen mørke år for det franske landslaget. Brasil vant mesterskapet i Sør-Korea/Japan.

Argentina i 2002:

Heller ikke Argentina fikk det til å stemme i Asia i 2002. Laget var fullt av stjerner, som Hernán Crespo, Gabriel Batistuta, Ariel Ortega og Juan Sebastián Verón, men seier mot Nigeria (1-0) hjalp lite når laget tapte 0-1 mot England og spilte uavgjort mot Sverige (1-1). Argentina ble nummer tre i gruppe F.

Italia i 2010:

Italia kom til VM i Sør-Afrika som regjerende verdensmestere, men fikk det knalltøft i det som egentlig så ut til å være en enkel gruppe. Paraguay vant gruppe F, foran Slovakia, New Zealand og Italia. Italienerne spilte uavgjort 1-1 mot Paraguay og New Zealand, men tapte 2-3 for Slovakia i den avgjørende kampen. Spania ble verdensmestere.

Frankrike i 2010:

Det franske landslaget var preget av konflikt i 2010. Landslagssjef Raymond Domenech fikk stjernene mot seg og laget endte desidert sist i gruppe A. Frankrike spilte uavgjort 0-0 mot Uruguay, men tapte 0-2 for Mexico og 1-2 for Sør-Afrika. Mange, deriblant NRK-kommentator Arne Scheie, mente dette var tidenes VM-fiasko.

PS: Italia var doble verdensmestere før VM i 1950, hvor de mislyktes, men kom til mesterskapet svært svekket. Flyulykken i Superga i 1949, hvor nesten hele Torinos lag mistet livet, satte også landslaget betydelig tilbake.

ÅRETS BILDE: Dette bildet av de franske spillerne på trening under VM i 2010, ble kåret til årets bilde av det franske fotobyrået AFP. Kaptein Patrice Evra (midten) ledet spillerne i et opprør mot trener Raymond Domenech. Foto:Franck Fife, AFP,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder