LSK-investor fortsetter i to nye år – ber om jenteløft nå

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
FOTBALL

Per Berg mener Toppserien må ned til 8 klubber

Foreslår millionpremier til topplagene i Norge

Tror ikke avstanden til Europas beste lag er stor

I dag kan LSK Kvinner ta sitt tredje seriegull på de fire siste sesongene – og investor Per Berg sier han bidrar i to år til. Samtidig har han bedt Norges Fotballforbund gripe muligheten for å markere seg på kvinnesiden internasjonalt.

Og da mener han umiddelbart – fordi Berg ikke tror avstanden mellom de beste i Norge og de beste i Europa ikke er så voldsomt stor.

– Derfor er det nå vi må gjøre de grepene som skal til for at vi skal hevde oss mot de som er bedre, sier LSK-investoren til VG.

Litt av svaret vil han få når LSK skal ut i første Champions League-runde til uken, dit klubben er kommet takket være Per Bergs pengebidrag.

LSK er blitt norsk kvinnefotballs flaggskip og vil fortsatt kunne flyte i pengestrømmen til eiendomsinvestoren. Berg bekrefter at han inngår i satsingen i både 2016 og 2017.

– Tar ett år av gangen

– Jeg tar ett år av gangen, der vi konkretiserer planene for hvert år. Men det er en toårshorisont. Så er det godt stykke igjen til det er bærekraftig. Vi har satset mye, uten å øke inntektene, sier Per Berg.

Derfor har han vært i møte med fotballpresident Yngve Hallén denne høsten. Også i sommer – etter fotball-VM – utfordret Berg fotballforbundet på økte tilskudd.

Nå konkretiserer han ytterligere gjennom VG:

• Plasseringsbonusen i serien må økes. Ifølge Berg bør seriemesteren få tre-fire millioner kroner. Han foreslår at andreplassen er verdt rundt 2,5 millioner og en tredjeplass om lag to millioner.

• Kutte Toppserien fra 12 til 8 lag – for å få minske avstanden mellom de beste og dårligste og for å få flere tøffe kamper.

• Øke sponsorsamarbeidet mellom klubbene og NFF.

Har trolig brukt over 10 mill.

– Jeg oppfatter at NFF er positive, sier Berg, som ikke v

il si hvor mye han har bidratt med til Lillestrøms kvinnesatsing siden han startet foran 2011-sesongen.

Men at det er et åttesifret beløp, kan neppe ligge veldig langt fra sannheten.

Det har gitt klubben mulighet for å kjøpe fri spillere fra «sivile» jobber, fem av dagens spillere kan regnes som heltidsproffer, og i pokaler har det iallfall betalt seg:

Klubben, som i sin tid inntok toppen av norsk kvinnefotball under navnet Setskog/Høland, har to seriegull og ett cupmesterskap med Berg på laget. Med seier mot Røa i dag, er det tredje seriegullet i boks – og ny cupfinale venter i november.

– Men jeg skjønner at dette kan være en kontroversiell sak. For dette vil gå på bekostning av noen lag. Bredden blir mindre. Men topp kan også skape bredde, sier Per Berg.

Ble imponert

Fotballpresident Yngve Hallén sier han har bedt LSK-ildsjelen ta opp problemstillingene gjennom klubbenes interesseforening Serieforeningen for kvinnefotball.

Les også: – Vi har ikke tilgang på Oljefondet

Etter gjennomgangen Berg hadde med Hallén, ble fotballpresidenten enda mer imponert over engasjementet investoren viser for norsk kvinnefotball.

– Men det kan være lurt å gå varsomt frem. Hvis du drar noe vekk fra de minst ressurssterke klubbene, kan det ødelegge strukturen. Men debatten må løftes frem, sier Hallén.

LSK-trener Monica Knudsen er derimot bastant på at antall lag i toppdivisjonen må ned.

– Det støtter jeg hundre prosent. Vi har 12 lag, det samme har Tyskland (en av verdens beste ligaer). Kanskje er det litt ekstremt å hoppe ned til 8 lag. Det er mange middelmådige utlendinger i norsk toppserie, og det forteller at det er for mange lag. Da man ikke konkurrere internasjonalt, sier Knudsen.

– Det er bygde- og breddegrunner som blir prioritert foran det sportslige, erklærer LSK-treneren.

– Det er lett å si for deg som er fra den rikeste og beste klubben?

– Nei, det handler ikke om min klubb, men om bakgrunnen jeg har. Jeg vil at norske jenter skal få konkurrere internasjonalt, slik jeg var med på, men vi faller bak. Det er for mye bredde, fortsetter OL-gullvinneren fra 2000, en av fire heltidsansatte i LSK-administrasjonen.

Husker du? Vil ha færre lag i Toppserien

Neppe flertall for endring

Tone Angeltveit, leder for Serieforeningen for kvinnefotball, tviler på at det politiske klimaet tillater noen endring av Toppserien, som Per Berg og LSK ønsker.

På mange måter blir debatten lik som på herresiden – der noen vil kutte i antall lag i Tippeligaen, mens andre vil beholde ordningen.

Seriekomiteen som i disse dager vurderer ligastrukturen i Norge, har kun mandat til å se på herresiden.

– Dette er en kontinuerlig debatt, og vi har hatt en komité som har sett på det flere ganger, senest i 2014. Klubbene er delt i tankegangen. Det er vurdert mange løsninger, som nytt seriesystem, sluttspill, men det er aldri blitt landet på noe som er bedre enn det vi har fra før, sier Angeltveit til VG.

– Men det er ingenting i veien for å ta saken opp igjen, selv om det per nå ikke er noen planer om å nedsette en komité, sier kvinnefotball-lederen – som selvsagt støtter Per Berg i økte tilskudd for de beste klubbene i Norge.

PS! LSK kreative offensiv Lene Mykjåland (28) har skadetrøbbel og er usikker når gamleklubben Røa kan utsette LSKs seriegullfest i dag.

Denne artikkelen handler om