MÜLLER-SCORING: Tyskland jubler for 1-0-scoringen mot USA torsdag. Foto:Nelson Almeida,Afp

Takk for dramaet, Tyskland

(Tyskland – USA 1-0) «U-S-A» runger på tribunen på
Arena Pernambuco i Recife, og de amerikanske spillerne går rundt og tar imot hyllesten. Men det er Tyskland som skal takkes.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

USA tapte, men er de som jubler mest. Amerikanerne ble nummer to gruppen, en stor overraskelse. Tyskerne er vant til dette, der i gården jubler man ikke for å gå videre fra gruppespillet i VM. Tyskland skal ha takk for en 2. omgang med drama og nerver, akkurat slik det skal være når en innledende gruppe i VM avgjøres.

Veldig mye av forhåndssnakket handlet om at uavgjort ville sende både Tyskland og USA videre, da ville det ikke hjelpe hva Portugal og Ghana gjorde i den andre kampen. Og det ble trukket sammenligninger tilbake til 1982-VM, da Vest-Tyskland og Østerrike nærmest sluttet å spille på 1-0 til vest-tyskerne, et resultat som sendte begge videre på bedre målforskjell enn Algerie.

Det er vel ingen som tror at Tyskland og USA ville være enige om å spille 0-0 i dag, men det føltes likevel som at «naturkreftene» dro kampen i den retningen. Trenere og spillere forsikret (selvsagt) at de skulle gå for seier, og det var sikkert intensjonen også. Men etter én sjanse før pause, heller ikke en veldig stor en ved Mesut Özil, var det grunn til å frykte at dette ville minne mer og mer om det som skjedde i Gijon i 1982, etter hvert som minuttene gikk.

BLOGGER: Trond Johannessen skriver om internasjonal fotball i VG. Foto: VG,

For selv om de ville vinne, ville de det nok? Senket de seg noen prosent i den offensive biten fordi begge var komfortable med resultatet? Ville Tyskland fortsette å gjøre akkurat det som var nødvendig.

Frykten var fullstendig ubegrunnet. Det tyske laget rettet opp noe av stoltheten som gikk tapt i 1982 (det de selv kaller «skammen i Gijon»). Tyskland både ville og kunne, USA ville jo også, men var ikke gode nok mot denne mektige motstanderen. Først på overtid skapte amerikanerne sine to første sjanser.

Etter Thomas Müllers deilige bredsidelangskudd, hans fjerde mål i turneringen og niende totalt på to VM-turneringer, var det meget dramatisk i en periode. Ghana utlignet mot Portugal, og et ghanesisk mål til hadde sendt USA ut av turneringen.

Ghana hadde sine sjanser, men isteden var det Cristiano Ronaldo som sendte Portugal foran. Portugisernes målforskjell var for dårlig til å true USA så sent i kampen.

Da var det meste av dramaet over. Men vi fikk i hvert fall en skikkelig fotballkamp. Og dette tyske laget blir med en stund til.

Les også

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder