Men Norsk Tipping innrømmer: Vi har nølt

SIGNATUR TIL 100 MILL: Generalsekretær Kjetil Siem (til venstre) i Norges Fotballforbund signerer kontrakten med Norsk Tipping som gjør Tippeligaen til Tippeligaen i to år til. Norsk Tipping-direktør Torbjørn Almlid, Norsk Toppfotball-direktør Leif Øverland og landslagssjef Per-Mathias Høgmo følger med. Bak kommunikasjonsdirektør Einar Busterud i Norsk Tipping. Foto: Øyvind Herrebrøden

Tippeligaen består - norsk fotball sikret minst 80 millioner

HAMAR (VG) Her signerer Norges Fotballforbund, Norsk Toppfotball og Norsk Tipping avtalen som kan bli verdt inntil 100 millioner for norsk fotball de neste to årene.

 • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over seks år gammel

Dermed videreføres navnet Tippeligaen på den øverste fotballdivisjonen i Norge - slik det har vært siden 1991-sesongen.

Gjennom avtalen er norsk fotball sikret 40 millioner kroner i året ut 2015. I tillegg kan den norske spillgiganten, som har sponset norsk fotball siden etterkrigstiden, betale ytterligere 10 millioner i året. Hvis fotballen oppnår gode resultater gjennom ulike prosjekter, blant annet kamparrangement.

- Vi har hatt en særdeles grundig evaluering. Mer enn tidligere. Fordi norsk fotball har vært gjennom en krevende periode. Det skjedde noe da man overlot TV-rettighetene til C More. Så vi har vært gjennom harde forhandlinger. Men nå har vi kommet til den avtalen her, som er verdifull for begge parter, og nå skal vi se fremover. For vi har troen på at det vil gå én vei, sier administrerende direktør Torbjørn Almlid i Norsk Tipping til VG.

Signerte onsdag

Med seg rundt bordet i Norsk Tippings lokaler på Hamar, der avtalen ble undertegnet onsdag ettermiddag, har han sine motparter: Generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund og administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball. Pluss landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Forhandlingene har pågått siden i fjor høst. Og Almlid innrømmer at Norsk Tipping har nølt før de bestemte seg for å være like tungt inne i norsk toppfotball som tidligere.

- En av tingene som har gjort at vi har evaluert - og nølt - er at det har fremstått som manglende økonomistyring i mye av klubbsystemet. Så dette har med tillit å gjøre. Vi vil ikke være en del av et system som sliter med negative saker, sier Almlid.

- Nettopp derfor har vi klubblisensordningen, som setter krav til økonomisk drift og rapportering. Der er svaret til de som lurer på hvorfor vi har det, supplerer Kjetil Siem i NFF.

Nølte på pengebruken

Rett før Birken bruker Norsk Tipping-sjefen en vinterlig metafor om hvor partene sto tidlig i forhandlingene:

- Det var til tider klister på skiene i nysnø. Vi har nølt på størrelsen og kostnaden. Men vi var aldri i tvil om at vi skulle være med videre, sier Almlid.

- Har det vært tvil om dere ville være generalsponsor for den øverste ligaen i Norge - at det ikke lenger skulle hete Tippeligaen?

- Det vil jeg ikke gå i detalj på. Vi har sett for oss å være en hovedsamarbeidspartner for fotballen, men kanskje på en lavere pris, svarer tippedirektøren.

- Merket dere noe av at det muligens ble mindre profilering av Tippeligaen i fjor - med for eksempel ny TV-avtale?

- Vanskelig å tallfeste. Men vi ser på kundemønsteret vårt at det er veldig stor interesse for engelsk fotball. Og at det har vært en stagnasjon i interessen for norsk fotball. Vi mener det må legges et grunnlag for den snur. Det er prestasjon, organisering og god ledelse som skal til, sier Torbjørn Almlid.

1. divisjon uten sponsor

NFFs generalsekretær Kjetil Siem kaller det «positivt utfordrende» at den nye avtalen med Norsk Tipping også stiller i større grad krav tilbake til fotballen.

FORBLIR TIPPELIGAEN: Haugesund-duoen Per Morten Kristiansen og trener Jostein Grindhaug jublet for en historisk tredjeplass i fjorårets serie. Foto: Bjørn S. Delebekk

- Vi innrømmer at norsk fotball har vært bortskjemte med forholdet til Norsk Tipping, historisk sett. Det sa jeg i forhandlingene i en tidlig fase. Og jeg husker fra da jeg var klubbdirektør selv (i Vålerenga): At pengene fra Norsk Tipping kom - uansett. Nå må vi levere. På dette feltet må vi og klubbene levere som om dette er en hvilken som helst kommersiell partner. Det må vi ta innover oss, sier Siem til VG.

Avtalen innebærer at nivå tre i Norge - 2. divisjon - fortsatt beholder navnet «Oddsenligaen». Men nivå to - 1. divisjon - er fortsatt uten hovedsponsor etter at Adecco brøt samarbeidet etter fjorårssesongen.

- Det er reelle forhandlinger med mer enn to aktører. Så hvis vi er heldige, har vi det på plass før seriestart, opplyser Kjetil Siem.

Les også

 1. Slik spilles eliteserien neste år

  Odd er det eneste eliteserielaget som ikke har fått hjemmekamp i hverken første serierunde, 16.

Mer om

 1. Lillestrøm SK
 2. Strømsgodset IF
 3. Rosenborg BK
 4. Sandnes Ulf
 5. Sarpsborg 08
 6. Bodø/Glimt
 7. Molde FK

Flere artikler

 1. Neppe noe samarbeid mellom Norsk Tipping og norsk fotball etter 2016

 2. Slik kunne rekordavtalen blitt enda dyrere

 3. «Tippeligaen» forsvinner som navn

 4. Siem bekrefter at Riise kan spille

 5. Norsk Tipping fortsetter trolig som sponsor

Fra andre aviser

 1. Eliteserien blir hetende Tippeligaen til 2015

  Aftenposten
 2. NFF og Norsk Tipping enige om ny avtale

  Fædrelandsvennen
 3. Norsk Tipping misliker Discovery-avtalen

  Bergens Tidende
 4. Norsk Tipping misliker Discovery-avtalen

  Aftenposten
 5. Norsk Tipping misliker Discovery-avtalen

  Fædrelandsvennen
 6. NFF og Norsk Tipping enige om ny avtale

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder