Normark tar over samelandslaget

Ivar Morten Normark er ansatt på engasjement i det samiske fotballforbundet.

Klaus Eriksen
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

HØSTJOBB: Ivar Morten Normark skal lede det samiske landslaget i VM. Foto: Rolf Jarle Ødegaard

Den tidligere Tromsø-treneren ble for kort tid siden kontaktet av det samiske fotballforbundet med en forespørsel om han kunne tenke seg å lede samelandslaget i tidenes første verdensmesterskap for urfolk og minoriteter som ikke er tatt opp i det internasjonale fotballforbundet (FIFA). VM går i Frankrike i tiden 19.-25. november. Dette melder Bladet Tromsø i ettermiddag.

Kort engasjement

- Dette syntes jeg hørtes interessant ut, og etter at jeg fikk sjekket det ut litt var dette noe jeg ville gjøre. Men det et veldig kort engasjement, da, sier Normark til VG Nett.

Da VG Nett snakket med ham onsdag hadde han ikke kommet så veldig langt i komponere noe lag. Spillerne kommer fra fire land, Norge, Sverige, Finland og Russland. Landslagstrener Isak Ole Hætta måtte for kort tid siden trekke seg av personlige årsaker.

Nå er presidenten i det samiske fotballforbundet, Leif Isak Nilut, meget godt fornøyd med at de har fått Normark med på laget.

- Det var ikke lett. Det økonomiske er en ting, men det var viktig for å synliggjøre sápmi, sier han til VG Nett.

Samelandslaget har havnet i gruppe med Monaco og Sør-Kamerun. I den andre gruppen spiller Occitania, West Papua og Romerne. Occitania er en folkegruppe i Sør-Frankrike, Nord-Italia og Øst-Spania. West Papua er en del an Stillehavsøya Papa Ny-Guinea, mens romerne kommer fra området rundt Roma i Italia. Kampene spilles i Hyeres i Sør-Frankrike.

Sápmi som er det riktige navnet på samelandslaget tilhører hverken UEFA eller FIFA. I 2003 ble det derimot dannet et eget internasjonalt fotballforbund - N.F.Board - som et forbund for land og områder som er tatt opp hos FIFA. Gjennom dette er verdensmesterskapet i Frankriket blitt dannet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder