TRIST SORTI: Dommer Horacio Elizondo gir Zinedine Zidane korrekt rødt kort etter å ha skallet Materazzi i brystet. Foto: AP

Zidane ble syndebukk i avskjedskampen

Fikk rødt kort da Italia vant straffesparkkonkurranse!

BERLIN (VG Nett) (Frankrike - Italia 4-6 etter straffer, 1-1 etter ekstraomganger) Da Zinedine Zidane scoret på et av historiens frekkeste straffespark var det linet opp for en avskjed av de sjeldne. Men for Zidane endte finalen i skam og Italia sikret seg sitt fjerde VM-gull.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Klokka viste at VM-finalen var inne i sitt 109. minutt da det klikket helt for den franske kongen som spilte sin siste kamp i karrieren. Etter en ordveksling med Marco Materazzi stanset Zidane opp og skallet italieneren knallhardt i brystet. Dommeren så ikke hva som skjedde, men etter å ha snakket med linjemannen dro han korrekt opp det røde kortet.

TV-bildene viste senere at Materazzi kløp Zidane i brystet i forkant av det voldsomme bukkespranget til 34 år gamle Zidane. Materazzi er kjent for å være en meget kontroversiell spiller og han fikk det til å koke fullstendig over for Zidane.
I stedet for å løfte VM-pokalen måtte den franske kapteinen passere den i skam på vei ned i garderoben på Olympiastadion i Berlin.

Les også:Videodømming kan ha felt Zidane

Det var ikke til å tro for 69.000 tilskuere. Mannen alle hadde snakket om på forhånd, hadde gjennomført en av de mest oppsiktsvekkende handlingene i VM-historien.

VG Debatt:

- Avgjørende

- Vi savnet ham allerede de siste 20 minuttene. Det var tungt. Det ble avgjørende, sa Frankrikes landslagssjef Domenech i TV-intervjuer etterpå.

- Materazzi er kampens spiller, ikke Pirlo. Når Zidane måtte finne seg i slikt i 80 minutter og dommeren ikke gjør noe, så forstår man reaksjonen. Jeg kan ikke unnskylde den, men jeg forstår den, sa Domenech ifølge NTB.

SÅ RØDT: Her skaller Zinedine Zidane til Italias Marco Materazzi i brystet - og blir utvist. Et trist sorti for den franske storspilleren. Foto: EPA


Selv om Frankrike avsluttet med ti mann ble ekstraomgagene fullført uten scoringer, og straffer avgjorde kampen. Der stilte Frankrike uten erfaringen til Henry (skadet), Vieira (skadet) og altså Zidane. Det ble noe tamt over de franske straffene selv om de bare bommet på ett.

VG Nett LIVE:

Fyldig referat og bilder!

Frankrikes andre straffespark førte til den avgjørende missen. David Trezeguet skjøt ballen i tverrliggeren og ned, men ikke over streken. Italia scoret på sine fire første straffer - og da Fabio Grosso klinket inn den femte var det avgjort.

- Jeg må takke spillerne. Dette er det største øyeblikket i mitt liv. Jeg dediserer seieren til min familie. Spillerne spilte med et stort hjerte, vilje og personlighet, sa Italias landslagssjef Marcello Lippi.

De italienske spillerne, som klarte å prestere til tross for blant annet kampfiksingsskandalen i hjemlandet, viste en enorm glede foran svingen der det var flest italienske supportere. Genaro Gattuso løp rundt i underbuksa og var fullstendig bajas, mens Marco Materazzi feiret med det italienske flagget rundt skuldrene og en diger hatt på hodet.

Da kaptein Fabio Cannavaro, som spilte sin 100. landskamp, heiste VM-pokalen mot himmelen eksploderte Olympiastadion i fyrverkeri og jubel. Det fjerde italienske VM-gullet i historien kunne ikke kommet mer beleilig for støvellandet.

Straffe-vipp

Allerede etter syv minutter var dramatikken i gang. Frankrike-spissen Florent Malouda fosset inn i feltet og ble såvidt forstyrret av Materazzi som traff hælen til Lyon-spilleren.

Dommer Horacio Elizondo fra Argentina valgte å blåse straffespark. Det satte Zinedine Zidane høyst arrogant mot mål med en vipp - som slo i tverrliggeren og ned rett innenfor streken før den spratt opp igjen i tverrliggeren.

Det var som bestilt i "Zizous" avskjedskamp...

Leser-blogg:

Exit Zidane

Leser-blogg:

Merde!!

Men Italia var uhyre farlige på dødballer. En av dem headet straffesynder Materazzi i mål etter en corner fra Andrea Pirlo. Stopperen steg skyhøyt i været, mye høyere enn Patrick Vieira, og headet knallhardt inn 1-1. Et annet cornerforsøk ble satt i tverrliggeren av Luca Toni.

2. omgang bølget frem og tilbake og Theirry Henry hadde flere glimrende raid for Frankrike i åpningen av omgangen.

Italia fikk en scoring annullert da Toni headet i nettet, men "målet" ble korrekt avblåst for offside på en medspiller.

Da stillingen fortsatt var 1-1 etter 90 minutter, måtte det ekstraomganger til. På tampen av den første fikk Zidane stå helt umarkert på 10-11 meters hold, men headingen ble slått over av Italia-keeper Gianluigi Buffon.

Få minutter senere klikket det for Zidane som dermed blir stående med det ene VM-gullet han vant med Frankrike i 1998.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder