VIL SE FOTBALL: Kulturminister Trond Giske liker ikke at landskamper går på betalings-kanaler. Her er han fotografert under en kamp mellom Vålerenga og Rosenborg på Ullevaal i 20005. Foto: Tore Berntsen

Giske: - Synd landskampen går på betal-TV

(VG) Kulturminister Trond Giske liker ikke at Drillos comebackkamp mot Tyskland bare vises på TV 2 sin betalingskanal.

Sturla Sjem
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
KulturdepartementetSport - TV2.noForside

- Jeg har en visjon at idrettsbegivenheter av stor interesse skal være tilgjengelig på TV for de mange, ikke bare for de få. Det er ikke første gang at en fotballandskamp blir TV-sendt på betalingskanal, men jeg synes det er synd. Jeg tror fotballen hadde tjent på at landskampene var tilgjengelig for hele befolkningen, sier kulturministeren til VG.

VG Nett-leser:Hvis det er én ting som burde være tilgjengelig for absolutt alle, så er det landskampene.Diskutér her!

Han peker på at det er investert store midler fra fellesskapet i fotballen.

- På den bakgrunn mener jeg NFF forplikter seg til å la hele folket få ta del i opplevelsene, sier Giske.

TV 2 tar ikke skylden

TV 2s sportsredaktør Bjørn Taalesen mener TV 2 ikke skal ha skylden for at kampen ikke blir tilgjengelig for alle.

- Den nye TV-avtalen NFF og Norsk Toppfotball har forhandlet seg fram til - og som jeg må innrømme vi er lite glade for - gjør at kamper som denne primært vises som webløsning. Vi ønsker å gi folk mulighet til å se matchen på TV. Og godt over 70000 abonnenter på TV 2 Sport kan nå få den muligheten, sier Taalesen

- Hvorfor kan dere ikke sende kampen på den åpne kanalen TV2, så enda flere kan få se kampen uten å måtte betale ekstra for det?

- Det ville vært mulig. Men vi er blitt påtvunget å kjøre kampen på en betalingskanal.

- Er dette en markering av misnøye fra TV 2s side?

- Nei. Kun en synliggjøring av konsekvensen av den nye fotballavtalen. Vi føler det blant annet bekymringsfullt om nettet vil tåle presset som kommer. Vi kunne ha droppet å sende kampen. Nå får i alle fall mange muligheten, sier Taalesen.

Kan gripe inn

Kulturminister Giske innser at det er en privat avtale som ligger til grunn for at morgendagens kamp i Düsseldorf vises på betal-TV, og at det er lite å gjøre med dette nå. Men på lengre sikt ser Giske en mulighet til å gripe inn.

- Et EU-direktiv gjør det mulig for hvert land innen EØS-området å listeføre en del sportsbegivenheter som skal gå på allment tilgjengelige TV-kanaler. Vi har allerede hatt en liste på høring. Man snakker da om de aller største mesterskapene, og begivenheter som for eksempel landskamper og cupfinaler i fotball. Den type arrangementer, sier Giske.

Han tror at dersom det blir mer vanlig med betal-TV ved store idrettsarrangement, så vil det fremskynde prosessen med å gjøre de største idrettsarrangementene tilgjengelige for alle.

- Men det vil vel være lite sannsynlig at privatlandskamper inngår på en slik liste. Kampen mot Tyskland har jo fått spesiell interesse etter at denne kampen blir Drillos comeback som landslagstrener - mot en stor nasjon, sier Giske.

TILBAKE: Her leder Egil Drillo Olsen sin første landslagstrening for Norge på 11 år. Foto: Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder