SNAKKER: Stefan Johansen kom inn mot Crystal Palace i serieåpningen, og ble nordmann nummer 68 i engelsk toppfotball. Han er glad han fikk noen sesonger i Celtic, der presset er enormt.
SNAKKER: Stefan Johansen kom inn mot Crystal Palace i serieåpningen, og ble nordmann nummer 68 i engelsk toppfotball. Han er glad han fikk noen sesonger i Celtic, der presset er enormt. Foto: Nina E. Rangøy

Stefan Johansen: Vokste på presset i Celtic

FOTBALL

NEW MALDEN (VG) Stefan Johansen (27) mener det presset han erfarte i Celtic, gjør det mye lettere å takle stress og press i Premier League med Fulham.

Betalt innhold
Publisert:

Lørdag debuterte han i Premier League, da han kom inn for Fulham mot Crystal Palace. Stefan Johansen ble nordmann nummer 68 i den øverste divisjonen i engelsk fotball. Da Fulham tapte 1–3 for Tottenham, fikk han snaue 20 minutter.

Stefan Johansen er glad han tok turen om Skottland og en megaklubb som Celtic før det ble Premier League.

– Du blir fort voksen når du spiller i en klubb som Celtic. Og det er den perioden i livet mitt der jeg lærte mest. Det handlet om press og krav hver eneste dag, om hvordan du skulle leve. Gikk du ut for å ta en øl kom det en haug med folk bort til deg.

Se denne assisten:

Avslappet

Og tapte du en fotballkamp, så var det krise. Bare se nå, når Celtic ikke kom til Champions League. Det er nærmest katastrofe, sier Stefan Johansen – som hadde to og et halvt år i Celtic før han dro til London og Fulham sommeren 2016.

Han forteller om den avslappede stemningen i og rundt Fulham. Da VG er på besøk er det et slags avslappet kaos, der mange mennesker er på små flater, men ingen virker stresset.

Tross tapet mot Crystal Palace.

– I Fulham er det mer sånn – «ja ja, vi tapte i helgen. Da prøver vi igjen neste gang.» Her går det også an å gå ut på restaurant uten at noen bryr seg. Fulham er en vennlig klubb, en klubb som er opptatt av litt andre verdier enn bare å vinne. Og se på stadion vår, og også her på treningsfeltet: Fasilitetene er litt gamle, og de skal være sånn. Det er Fulham, sier Stefan Johansen.

– Jeg vet det er en klisjé, men Fulham er virkelig en familieklubb, legger pressesjef Carmelo Mifsud til da VG snakker med han før vi intervjuer Norges landslagskaptein.

Roser nordmenn

– Vi har god erfaring med nordmenn her i Fulham – og med norsk presse, legger pressesjefen til.

Men tross at nordmenn har en høy standing i Fulham: Stefan Johansen har alltid følt at han må kjempe for plassen sin på laget – uansett hvor han har spilt. Derfor er han overhodet ikke stresset av at Fulham har handlet midtbanespillere i sommer.

– Da jeg kom til Strømsgodset fra Bodø/Glimt, måtte jeg kjempe meg inn på laget. Da jeg dro til Celtic, var det ikke opplagt at en norsk spiller skulle være god nok. Og da jeg ble kjøpt av Fulham, så kom det 10–12 andre spillere hit samtidig. Og i sommer mistet vi 7–8 mann. Vi rykket opp i Premier League, og vi måtte forsterke, poengterer Johansen.

Økt konkurranse

Men hvert sted han har kommet, og det har kommet økt konkurranse, har han slått tilbake, kjempet seg inn. Og det akter han å gjøre denne gangen også. Noe klubbskifte, uansett om det blir noen benk-plasseringer, er ikke aktuelt.

– Økt konkurranse gir mer kvalitet på treningene. Og økt konkurranse, det bare trigger meg, jeg bare skal ha plass på laget, at jeg skal vise at jeg duger i Premier League. Det er helt opp til meg å bruke muligheten når jeg får den, sier Norges landslagskaptein.

Det er en spesifikk ting han vet han må jobbe med: Bli smartere defensivt.

– Jeg kommer alltid til å være en spiller som har målpoeng, scorer noen mål og har noen assister. Det er styrkene mine. Men jeg jobber nå for å bli klokere på defensiven, vite når jeg skal sette inn press, posisjoneringen og andre ting, sier Stefan Johansen.

Han forteller at Englands tidligere landslagsspiller Scott Parker er en viktig mann i trenerapparatet, og at han lærer mye av nettopp Parker.

Heldigvis gikk dette bra:

Var lei

Stefan Johansen har hatt en karriere som så vanvittig lovende ut, da han var Nord-Norges største fotballtalent. Men han var langt nede som 20-åring kom til Strømsgodset.

– Jeg var lei fotball, og jeg følte at jeg ikke fikk sjansen i Bodø/Glimt av Kåre Ingebrigtsen. Derfor fulgte det også med litt umoden oppførsel fra min side, innrømmer Stefan Johansen.

Han har ofte stilt seg spørsmålet om han har tatt de rette valgene, men når han nå sitter her i kantinen på Fulhams treningsfelt, og snakker med VG, ser Stefan Johansen også at han kanskje hadde godt av en smell i tenårene.

– Hadde alt gått på skinner hele veien ... jeg tror kanskje ikke jeg hadde vært der jeg er i dag. Og jeg angrer ikke på noen av valgene jeg har tatt, sier Johansen.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om