ENERKANDIDATER: VGs Knut Espen Svegaarden mener disse tre kan være enerkandidater for Norge i fremtiden. F.v. Marcus Pedersen, Stefan Strandberg og Stefan Johansen. Foto: PA Photos/VG Nett montasje

Disse U21-spillerne har VGs ekspert mest tro på

Semb: - Avgjørende at det ut fra sånne kull kommer noen enere

TEL AVIV (VG Nett) Hverken U21-sjef Tor Ole Skullerud eller Toppfotballsjef Nils Johan Semb klarer å peke ut en klar fremtidig ener blant U21-gjengen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- I dagens fotball må du ha enerne, sier VGs fotballjournalist Knut Espen Svegaarden. Han får støtte av C Mores fotballanalytiker Lars Tjærnås.

- Jeg mener vi trenger én eller to offensive individualister som gir et godt kollektiv noe ekstra - hvis vi skal drømme realistisk om fremtidige sluttspill, sier Tjærnås.

I går kveld sikret Norges suksessfulle unggutter semifinaleplass i EM etter 1-1 mot Italia. Skulleruds menn har gått ubeseiret gjennom gruppen med Israel, England og Italia. Kaptein Stefan Strandberg mener Norges U21-lag er blant verdens beste, men fotballekspertene klarer ikke å peke på én spiller som skiller seg betydelig ut fra de andre.

- Å spå hvem som blir klink fast A-landslagsspiller i årene fremover, det er ikke så lett, sier Skullerud.

Tjærnås supplerer:

- Det spesielle med denne årgangen er bredden. De har ikke én eller to som du kan nesten garantert si at tar steget og blir en suksess i en stor liga. Til gjengjeld mener jeg at over halvparten i troppen ganske realistisk kan bli det, sier han.

Fotballeksperten billedlegger viktigheten av en stjerne med Marcus Pedersens innsats mot England.

- Der viste Pedersen at det går an å forsvare seg dypt i banen og være underlegne i ballbesittelse hvis vi har en spiss som greier å suge til seg nesten alle oppspill, ta vare på ballen og utrette ting på egenhånd, sier Tjærnås.

VGs Svegaarden mener det er mange ener-kandidater - uten at han klarer å velge bare én. Han beskriver dem på følgende måte:

* Strandberg er en leder, noe det ikke er mange av i norsk fotball.

* Stefan Johansen har alt som skal til, og han har litt «gi-faen»-holdning også. Det trengs. Eikrem har det meste og må være sentral de neste årene.

* Markus Pedersen kan være kraftspissen Norge trenger, og de Lanley er så unorsk, med dribleferdigheter på høyt nivå, at han kan gi laget en annen dimensjon. I tillegg: Berget - som er en av få norske spillere som behersker «mellomroms-rollen» bak spissen.

- A-landslaget har vært i to play-off-kamper, vært et poeng fra VM- eller EM-plass, eller vært nær et sluttspill som vi har mistet mot slutten, fordi vi mangler det lille ekstra. Det går an å organisere seg, bruke kollektivet, til å komme langt. Men ofte ikke helt inn, sier Svegaarden.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb synes også at det er vanskelig å peke ut Norges neste store fotballstjerne.

- Det var mange gode spillere som ikke engang var med på 40-mannslisten (bruttotroppen til U21-EM). Og det sier det meste. Det er ganske unikt, sier han.

- Men ser du en ny Myggen, Solskjær eller Carew?

- Nei, det er det gode spørsmålet. Hva vil det ut fra dette kullet vokse frem av enere? Det er ganske avgjørende at det ut fra sånne kull kommer noen enere. Det er litt vanskelig å si om hvem det blir, men det er mange som har potensial til det. Klubb, spilletid, hvor du er i hverdagen og de neste to-tre årene vil være veldig avgjørende, sier han.

I semifinalen lørdag er det stor konkurranse om plassene. I VGTVs studio under kampen mot Italia ble følgende elleve foreslått av tidligere topptrener Tom Nordlie og VG Netts sportssjef Øyvind Brenne:

Ørjan Nyland - Omar Elabdellaoui, Stefan Strandberg (K), Håvard Nordtveit, Vegar Eggen Hedenstad - Markus Henriksen, Stefan Johansen, Magnus Wolff Eikrem - Joshua King, Marcus Pedersen, Jo Inge Berget.

- King kan erstattes av Valon Berisha, mens Nordtveit presses av Fredrik Semb Berge, kommenterer Nordlie.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder