– FØRSTEVALG: Ørjan Håskjold Nyland er skråsikker på hvem som bør stå mot Tyskland. Her er han avbildet ved siden av Even Hovland før møtet med Ungar på Ullevaal i fjor høst. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Offensiv Nyland om keeperduellen: - Jeg står mot Tyskland!

SANDVIKA (VG) Ørjan Håskjold Nyland (25) mener han må tabbe seg ut av landslaget før Bundesliga-kollega Rune Almenning Jarstein (31) får sjansen igjen for Norge.

 • Per Opsahl

Artikkelen er over tre år gammel

– Det er en fin duell mellom meg og Rune, men jeg har oppfylt det ene kravet som landslagsledelsen hadde – nemlig at jeg måtte spille fast på klubblaget. På landslaget har jeg ikke på noen måte spilt meg ut, sier Nyland til VG.

– Så du ser på deg selv som klar førstekeeper for Norge?

– Jeg forventer at jeg er førstevalg og at jeg står mot Tyskland! Det har med mine tidligere prestasjoner på landslaget å gjøre. Nå må jeg spille meg ut for at Rune skal få sjansen. Det har jeg ingen planer om å gjøre, sier den tidligere Hødd- og Molde-keeperen selvsikkert.

Lest denne? Hull angret på kjøpet av skadet Diomande

ENDELIG FØRSTEVALG: Ørjan Håskjold Nyland har kapret keeperplassen i Ingolstadt i tysk Bundesliga. Her poserer han for VGs fotograf på spillerhotellet i Sandvika. Foto: Frode Hansen VG

I fjor satt han mye på benken for FC Ingolstadt. Han sa klart ifra til klubbledelsen at han måtte satses på som førstevalg eller finne seg en ny klubb. Det endte med at Nyland fikk sjansen på tampen av forrige sesong, og i sommer forsvant konkurrent Ramazan Özcan til Bayer Leverkusen.

– Nå er jeg blitt nummer én, hatt en god sesongoppkjøring og er vel egentlig kommet dit jeg håpet å være da jeg signerte for klubben. Det er jeg veldig glad for, sier Nyland som åpnet med 1-1 borte mot Hamburg i helgen.

Her er status for de norske Tyskland-proffene

Spilte playoff-kampene

Han ble valgt foran Jarstein og André Hansen i EM-playoffkampene mot Ungarn, og har vært en av nøkkelspillerne til landslagstrener Per-Mathias Hømo siden han tok over i 2013. VGs landslagskommentator Knut Espen «Svea» Svegaarden, tror også at det blir Nyland som vokter det norske målet på Ullevaal stadion mot Tyskland førstkommende søndag.

– Det er forståelig dersom Høgmo velger Nyland som har vært hans førstevalg fra starten. Han er en veldig stødig og flott keepertype. Samtidig har han kanskje sluppet inn en del mål for Norge som han kanskje burde ha tatt, sier Svegaarden.

Strandberg om brorens kamp mot kreften: – Verden ramlet sammen

For i Jarstein har Nyland en meget sterk konkurrent, og 31-åringen er førstevalg i Hertha Berlin som åpnet med 2-1 mot Freiburg søndag.

– Høgmo er i en situasjon der han har veldig gode keepere. Det er nok den posisjonen der Norge har best utvalg på høyest nivå nå. En skadet André Hansen holder også veldig høyt nivå, sier Svegaarden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLAR FOR NYLAND-DUELL: Informasjonssjef i NFF, Svein Graff, følger fornøyd med når Rune Almenning Jarstein poserer for VGs fotograf på pressekonferansen. Jarstein må danke ut Ørjan Håskjold Nyland for å få spille mot Tyskland. Foto: Frode Hansen VG

Jarstein selv vil ikke gå like hardt ut som sin konkurrent. De to keeperne slo av en prat i forkant av pressekonferansen på spillerhotellet i Sandvika i går kveld, og der er i alle fall ikke noe å si på stemningen mellom de to.

– Jeg har kommet godt i gang med sesongen, og føler at formen er fin. Jeg har tillit i Hertha Berlin, og da er det bare å fortsette utviklingen, sier Jarstein til VG.

– Hva med landslaget – ser du på deg selv som førstekeeper der?

SOLIDE KEEPERE: Per-Mathias Høgmo har større bekymringer enn keepersituasjonen før kvalifiseringskampen mot Tyskland. Her på gårsdagens pressekonferanse. Foto: Frode Hansen VG

– Det får du spørre trenerne om. Jeg føler meg godt forberedt og klar, noe mer er det ikke å si og det er ikke noe jeg vil snakke om i media. Vi får kose oss på trening og se hvem som får sjansen, gliser 31-åringen.

Skadet Skjelbred tror han rekker Tyskland-kampen

Fornøyd Høgmo

Odense-keeper Sten Grytebust er den tredje keeperen i troppen i RBK-Hansens skadefravær. Høgmo gleder seg over at han har flere solide og rutinerte keepere å velge mellom. Og ikke minst det faktum at de spiller fast på klubblagene.

– Det er svært positivt at vi har to keepere som står fast i tysk Bundesliga, Grytebust har vært meget god i Odense og så har vi Hansen som var veldig god for han ble skadet, sier Høgmo som ikke vil avsløre hvordan han løser keeperduellen.

Onsdagens treningskamp mot Hviterussland vil gi en pekepinn på hvem som er førstekeeper.

– Hvis Høgmo velger å gi Jarstein og Nyland én omgang hver er han usikker. Hvis en av keeperne står hele den kampen, så er det rimelig opplagt at samme mann er førstevalg. Jeg heller mot at det blir Nyland som står mot Tyskland, sier Svegaarden.

Les også

 1. Hull angret på kjøpet av skadet Diomande

  NADDERUD (VG) En omstridt medisinsk test gjorde at Hull angret på at klubben kjøpte Adama Diomande (26) fra Stabæk for…
 2. Landslagsstopperens mareritt: Strandbergs verden raste sammen da broren fikk leukemi

  Rett etter en kamp for Krasnodar i oktober i fjor, fikk Stefan Strandberg (26) vite at broren (33) hadde kreft.
 3. Skadet Skjelbred tror han rekker Tyskland-kampen

  SANDVIKA (VG) Landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred (29) regner med at onsdagens treningskamp mot Hviterussland…
 4. Endelig spisser som scorer – men Høgmo fikk nye problemer i helgen

  Seks dager før Tyskland kommer til Ullevaal er det mye som bør bekymre landslagssjef Per-Mathias Høgmo (56).
 5. Fjørtoft ut av landslagets støtteapparat

  Når landslaget samles til uken, blir det uten «team…
 6. Her er status for de norske Tyskland-proffene

  Bayern München er favoritt til å sikre sitt femte strake ligagull i bundesligasesongen som åpner i kveld.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Fotball-VM
 3. Tysk fotball

Flere artikler

 1. Tallenes tale: Hvem er best av Nyland og Jarstein?

 2. Jarstein: – Det er klart jeg er skuffet

 3. 455 dager uten seier for Nyland

 4. Keeperhelter om Jarstein-oppturen: – Står respekt av det han har fått til

 5. Lagerbäcks «nedrykkslandslag» kan ende i flere klubbskifter

Fra andre aviser

 1. Jarstein står mot Aserbajdsjan: - Må bare nyte det

  Aftenposten
 2. Landslagskeeperen om duellen med Jarstein: - Det er ikke noe vondt mellom oss

  Aftenposten
 3. Tysk avis: Jarstein har vunnet keeperduellen i Hertha

  Aftenposten
 4. Landslagskeeperen om duellen med Jarstein: - Det er ikke noe vondt mellom oss

  Fædrelandsvennen
 5. Tysk avis: Jarstein har vunnet keeperduellen i Hertha

  Bergens Tidende
 6. Tysk avis: Jarstein har vunnet keeperduellen i Hertha

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder