2016-versjonen: De har scoret i Marseille!

Frankrike-stjernene kom inn og sikret seier etter å ha blitt benket

(Frankrike - Albania 2-0) Et blekt Frankrike skapte null sjanser før pause mot EM-rookien Albania. Så ble det tid for de benkede stjernene Paul Pogba (23) og Antoine Griezmann (25).

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det hjalp noe, men det så ikke ut til å hjelpe nok, veldig lenge...

Så – i siste minutt av ordinær spilletid – la midtstopper Adil Rami inn foran mål. Paul Pogba gikk til værs, men ballen gikk over hodet til Juventus-stjernen. Og bak der dukket Atletico Madrids Griezmann opp helt alene og nikket inn vinnermålet foran et ellevilt publikum i Marseille.

Fem minutter på overtid punkterte Frankrikes beste spiller Dimitri Payet kampen med å kontre inn 2-0 på sin gamle hjemmebane.

Les også: Super-Payet gråt av glede

– Dette var revansjen for den dårlige kampen jeg gjorde mot Romania, sier Griezmann etter scoringen som utløste ekstatiske jubelscener på nivå med de vi husker en viss sankthansaften på Stade Vélodrome i 1998...

– Nok en gang er det spillerne som kom inn fra benken som gjør en forskjell. Antoine Griezmann i dag, sier en svært lettet Frankrike-trener Didier Deschamps.

VG Live: Les fyldig kampreferat her

Vraket stjernene fra start

Det var imidlertid ingen imponerende forestilling av vertsnasjonen som mange holder som EM-favoritt.

En del rynket på nesen over Didier Deschamps laguttak før kampen. Den franske landslagssjefen lot Pogba og Griezmann starte på benken, men følte neppe at det var en god vurdering etter 45 minutter pinlig svake minutter.

For Albania viste en voldsom guts og var nærmest mål før pause. Frankrike skapte faktisk ikke en eneste målsjanse i den første omgangen. Syv minutter før hvilen var imidlertid underdogen – som sto til 15 i vinnerodds hos Norsk Tipping før kampen – svært nær å ta ledelsen.

Ermir Lenjani kastet seg frem på en corner, men avslutningen gikk via N'Golo Kanté – og til et nytt hjørnespark.

VG-spesial: Alt av EM-statistikk

1,15-oddseren Frankrike var en gedigen skuffelse og stemningen på arenaen der Norge slo Brasil i 1998 preget av nervøsitet og usikkerhet. Så tok Deschamps grep.

– Det ble sagt noen ting i pausen. Treneren gjorde noen endringer, og de betalte seg. Det var vanskelig i dag, men vi spilte med hjertet, sa Blaise Matuidi til beIN Sports.

Les også: Drillo om Sveits-kapteinen: – Noe så dumt

Artikkelen fortsetter under bildet.

KUL FEIRING: Dimitri Payet sparket til cornerflagget etter å ha punktert kampen fem minutter på overtid. West Ham-spilleren var nok en gang Frankrikes beste. Foto: Claude Paris Ap

Pogba kom inn for en svak Anthony Martial før andre omgang. Da tok det bare et snaut halvminutt før Frankrike skapte lagets første sjanse i kampen. Kingsley Coman, som Bayern München lånte fra Juventus sist sesong, kastet seg frem og headet like utenfor.

Jubelscener som vekket norske minner

1998-VERSJONEN: Slik så det ut da Kjetil Rekdal scoret på samme stadion for 18 år siden. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB scanpix

Men Albania var enda nærmere ledelsen seks minutter ut i andre omgang. Høyreback Bacary Sagna ble så presset på et innlegg at han sendte ballen i stolpen til Hugo Lloris.

Les også: Ronaldo ut mot Island-jubelen

Så festet Frankrike mer og mer grepet: Pogba skjøt like over og Olivier Giroud headet like utenfor på et Coman-innlegg. 20-åringen rakk å vise flere gode detaljer før også han måtte vike for den andre vrakede stjernen Griezmann etter 68 minutter.

Bare sekunder senere kom Giroud enda nærmere og nikket et innlegg fra Patrice Evra i stolpen.

Les også: NRK-Olset bannet på direkten

Et heroisk kjempende Albania sto likevel imponerende godt i mot den franske bølgen. Og så lenge ut til å få med seg ett poeng.

Men til slutt dukket stjernene opp og sikret freden og fordrageliheten i det franske EM-laget som nå er klar for sluttspillet etter seks poeng på to kamper – uten å se fantastiske ut.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DE HAR SCORET I MARSEILLE! Slik så jubelscenene ut etter at innbytter Antoine Griezmann headet Frankrike i ledelsen i siste minutt av ordinær tid mot Albania. Foto: Jean-paul Pelissier Reuters

– Vi gjorde alt vi kunne. Spillerne spilte med hjertet, selv om vi ikke fikk den beste starten. Vi spilte mot et lag som forsøkte å forsvare seg. Men det gikk bedre og nå har vi seks poeng og er videre, sier Deschamps.

– Spillerne hang med hodet i garderoben, men jeg sa til dem at de skulle være stolte av hvordan de spilte mot et meget godt lag. Vi skapte virkelig problemer for Frankrike i kveld, sier Albana-trener Gianni De Biasi.

Frankrike har foreløpig ikke vist noe som minner om festfotball, men når det er sagt: Historien er full av eksempler på at en mesterskapsfavoritt har startet tregt. For så å gå helt til topps...

Les også: Marek Hamsik-show senket Russland

PS! En spiller ser imidlertid ut til å ha beholdt formen fra en kruttsterk Premier League-sesong: West Hams Dimitry Payet. 29-åringen er manges favoritt til å bli turneringens beste spiller. 2-0-scoringen fikk West Ham-manager Slaven Bilic til å hoppe opp på bordet i TV-studioet til ITV...

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder