VOLDELIG: Russiske supportere kom over til den engelske delen av tribunen idet kampen sist helg ble avblåst. Enkelte supportere måtte løpe for livet. UEFA har truet både Russland og England med å bli kastet ut av EM hvis volden fortsetter. Foto: Robert Pratta Reuters

Topp-politiker hyller bråkmakerne: – De forsvarte Russlands ære

Topp-politikeren Igor Lebedev synes de russiske fotballsupporterne i Frankrike har gjort en god jobb.

  • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg ser ikke noe galt i at fansen slåss. Tvertimot – guttene har gjort en god jobb, skriver Lebedev på twitter.

Igor Lebedev er ingen hvem-som-helst: han er nestleder i det russiske parlamentet, Dumaen, og sitter også i styret i fotballforbundet.

Og – for de som husker noen år tilbake: Han er sønn av ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij.

Les også: TV-profilen raser etter journalist-tweet.

Russiske og engelske fotballfans barket sammen i forbindelse med kampen i Marseille i helgen. Blant annet ble engelske supportere angrepet av russiske fans i det kampen ble avsluttet.

En fransk domstol har mandag dømt to engelske fotballsupportere til henholdsvis to og tre måneder i fengsel etter medvirkning til opptøyene i Marseille, melder AP. Den ene supporteren er bare 20 år gammel og la hodet i hendene da dommeren leste opp straffen hans på to måneder.

Bakgrunn: Tribunebråk etter kampslutt

Igor Lebedev mener at slåssingen på tribunen skyldtes engelske provokasjoner.

– Jeg skjønner ikke de politikerne og lederne som kritiserer supporterne våre. Vi skulle forsvare dem, og så kan vi finne ut av det når de kommer hjem, skriver Lebedev i en annen tweet.

SØNN OG FAR: Igor Lebedev (t.v.) sammen med sin far Vladimir Zjirinovskij i det russiske parlamentet. Foto: Misha Japaridze AP

– Det som skjedde i Marseille er ikke fansens feil, men politiet som ikke er i stand til å organisere den slags arrangementer skikkelig, mener Lebedev.

Les også: Norsk kameratgjeng havnet midt i tribunebråket.

Til nettstedet life.ru utdyper han sine oppfatninger:

– I ni av ti tilfeller går fotballfans på kamp for å slåss, det er normalt. Disse guttene forsvarte sitt lands ære, og lot ikke engelske fans skjende vårt fedreland. Vi burde tilgi og forstå våre supportere, sier Lebedev til life.ru.

Igor Lebedev sitter altså i styret i det russiske fotballforbundet, og om fotballpresident – og sportsminister – Vitalij Mutko sier han:

– Hvis Mutko hadde vært på tribunen, så hadde han slåss sammen med supporterne mot engelskmennene, for det var de som provoserte.

Les også: Voldelige sammenstøt i flere franske byer

Lebedev mener derfor det er urettferdig at det er russiske fans som blir kritisert, og han noterer seg også at polske og nordirske fans har bidratt til volden på tribunene i EM.

– Våre fans er langtfra de verste. Det er uklart hvorfor mange media fremstiller våre fans som skammelige, sier Lebedev og mener altså at de russiske tilskuerne ikke hadde vært i slåsskamp om det ikke hadde vært provokasjonene fra engelskmennene.

UEFA har startet granskning av hva som skjedde etter sluttsignalet i kampen mot England. Bråket på tribunen i Marseille kom etter flere dagers bråk i byen, der engelsk fans var i bråk med fransk politi. UEFA har truet både Russland og England med at de kan bli kastet ut av EM-sluttspillet om volden fortsetter.

Russland arrangerer fotball-VM om to år. Sportsminister Mutko har, i motsetning til Lebedev, sterkt kritiserte de russiske supporterne som var involvert i slåssingen på tribunen i Marseille.

Russland og England møter henholdsvis Slovakia og Wales i sine neste kamper i EM.

Не вижу ничего страшного в драке фанатов. Наоборот, молодцы наши ребята. Так держать! https://t.co/g4ZKsFPDTt

Les også

Mer om

  1. Fotball-EM

Flere artikler

  1. Vil gjøre fotball-slåssing til sport

  2. UEFA med «siste advarsel» til Russland - diskes hvis det blir mer bråk

  3. Russland kan bli straffet etter fotballbråket i Marseille

  4. Pluss content

    Russiske fans om EM-bråket: – Det var en provokasjon, og vi måtte svare

  5. Russiske fotballpøbler herjer i Frankrike: – Harde, dedikerte folk som anser det å slåss som en sport

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder