Tar med alle debutantene til Oslo igjen – minus lillebror Yttergård

Har 23 mål på 28 kamper – klart dårligere enn Drillo, Semb og Hareide

PÅ HJEMVEI: Per-Mathias Høgmo møtte norsk presse på flyplassen i Porto i dag, et halvt døgn etter nederlaget mot Portugal. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Høgmo kan gi Samuelsen ny sjanse mot Island

PORTO (VG) Per-Mathias Høgmo (56) slapp til fem debutanter i søndagens kamp mot Portugal, men ikke West Ham-kometen Martin Samuelsen (19). Nå kan det istedet bli hjemmedebut mot Island.

 • Øyvind Herrebrøden
 • Jostein Magnussen
 • Bjørn S. Delebekk

Artikkelen er over fire år gammel

Med forfall fra både Jo Inge Berget (Malmö) og Fredrik Midtsjø (Rosenborg) er det nemlig romslig om kantplassene i laget som spiller mot Island på Ullevaal onsdag kveld.

Derfor blir flere av Høgmos landslagsspillere i U21-alder med hjem til Oslo, deriblant Samuelsen. Planen var at de aller fleste av disse (minus Veton Berisha og Ole Selnæs) skulle reise til videre til U21-landslagets treningsleir i Østerrike etter Portugal-kampen.

– Vi tar en endelig oppsummering i kveld. Iver (Fossum) er definitivt med oss videre. Men også flere andre. Det eneste som er sikkert, er at Ulrik (Yttergård Jenssen) drar til Østerrike, opplyser Per-Mathias Høgmo til VG og øvrige norske medier på flyplassen i Porto – umiddelbart før charteravgangen til Gardermoen.

Han utelukker ikke at han også henter inn en helt ny kantspiller i troppen, men Samuelsens debutaksjer kan dermed være styrket før møtet med EM-klare Island.

Les også:

Johansen: – Dette er stygt

– Muligheten kommer senere

Både søndag kveld og mandag formiddag måtte Høgmo svare på hvorfor ikke den driblesterke West Ham-proffen – god på trening i Portugal – aldri slapp inn på i 0-3-tapet mot Portugal.

– Vi fant ut at det ikke var kampen i går Martin Samuelsen skulle slippe til i. Den muligheten kommer senere, sier Høgmo.

Artikkelen fortsetter under bildet!

TIDEN INNE? 19-åringen Martin Samuelsen på flyplassen i Porto mandag formiddag. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Mandag fikk han nye spørsmål om antall seirer (8 triumfer, 7 uavgjorte, 13 tap), antall scoringer og «poengsnitt» på sine drøye to og et halvt år og 28 kamper som landslagssjef.

– Vi har vært veldig tydelige fra dag 1 at hvis vi skal utvikle oss som lag, skal vi spille mot god motstand. Hadde vi vært opptatt av det, hadde vi spilt mot helt annen type motstand. Men da hadde vi stått på stedet hvil, fastslår landslagssjefen.

Spesielt på scoringer kommer han dårlig ut – sammenlignet med forgjengerne Egil Olsen (to perioder), Nils Johan Semb og Åge Hareide.

Drillo best på scoringer

Drillos første periode (fra høsten 1990) er klart best: Fra den flyvende starten med 6-1 over Kameruns VM-helter dette året og 28 kamper ut i hans sjefperiode, scoret Norge 57 landslagsmål – over to i snitt per kamp.

Drillo-arvtager Nils Johan Semb (fra høsten 1998) og Åge Hareides landslag (fra vinteren 2004) satte 46 kasser på de 28 første matchene. Mens Drillos gjeninntreden som sjef fra vinteren 2009 ikke var like målrik som første gang, var han likevel godt foran Høgmos tall: 37 mål på de 28 første kampene.

Høgmos fattige 23 mål på 28 kamper betyr 0,82 mål per kamp. Da vinner man sjelden fotballkamper. Iallfall ikke mot Portugal.

– Igjen må det være sett litt opp mot hvilken type motstand vi møter, men vi har litt igjen på å være effektive mot de beste. Der har vi en vei å gå, vedgår Per-Mathias Høgmo.

– Det blir mye snakk om antall seirer, scoringer, resultater Hvor mye går det inn på deg?

– Jeg har vært så lenge i dette gamet og vært tydelig på denne strategien. Vi må gjerne snakke statistikk i treningslandskamper, men skal vi komme på et høyere nivå, er denne typen kamper helt avgjørende for oss, fastholder Norges trener.

Joshua King og Veton Berisha hadde hver sin store sjanse på stillingen 0-1. Men Bournemouth-spissen traff keeper Anthony Lopes. Berisha fant kun tverrliggeren.

Mens Raphael Guerreiro og Éder brukte fem minutter på å bryte ned den norske optimismen skapt etter pause. Den portugisiske effektiviteten var flere klasser over den norske: De scoret på annenhver målsjanse.

VG-kommentar: Må hjem og øve i begge bokser

Høgmo trakk frem Joshua King – som fikk 6 og ble beste nordmann på VG-børsen – foran pressekorpset på flyplassen i Porto.

– Kunne spilt mot dårlige lag

– Du ser han spiller på et høyere nivå. Han har utviklet seg, og det er det viktigste for oss nå: Få enda flere spillere som spiller på det nivået daglig. Da tar vi bort enkeltfeil, balltap og posisjon, for der blir de trigget på det hver eneste dag, sier 56-åringen.

– Men handler ikke utvikling også om å vinne fotballkmper?

– Da er det litt sånn dere holdt på med Nils Arne (Eggen) på 90-tallet. De tapte bortekamper i Europa i starten, møtte god motstand, men vendte seg til det og kom seg opp på et høyere nivå. På 90-tallet hadde vi 30 stykker i Premier League. Da vinner du også fotballkamper, dette henger sammen.

– Men vi kan gjerne spille mot dårlig motstand og vinne hver gang, så kan jeg stå her og snakke om hvor flott det var i går og hei og hå. Men da er jeg ikke sikker på at vi heller ikke i fremtiden vil nå mesterskap, utbroderer Høgmo.

Rune Almenning Jarstein blir ikke med landslaget videre. Førstekeeperen sliter med en belastning i skulderen. Ifølge keepertrener Frode Grodås influerte det ikke prestasjonen hans søndag, der det ble tre baklengs.

– Det tror jeg ikke. Det har sett bra ut på oppvarming, og når du går utpå der, har du så mye adrenalin uansett. Det er sjelden en keeper er helt skadefri, sier Grodås til VG.

Les også

 1. VGs landslagskommentator mener: Vi fikk se at King duger - ellers må vi hjem og øve i «begge boksene»

  (Portugal – Norge 3-0) Joshua King fikk vist hvorfor han er Norges klart beste angriper.
 2. VG-børsen: Slik spilte Norge

  Portugal ble for sterke. Slik vurderer VGs journalister innsatsen til de norske spillerne.
 3. To magiske Portugal-treff ble Høgmos ulykke: – Vi ble hardt straffet

  PORTO (VG) (Portugal - Norge 3-0) Først var Ricardo Quaresma (32) fiks, deretter skrudde Raphael Guerreiro (22) inn 2-0…
 4. VGs landslagskommentator mener: Overhengende fare nå, Høgmo

  Per-Mathias Høgmos standing blant folk er ikke den aller…
 5. Høgmo satser på «pappa-midtbane» mot Portugal

  PORTO (VG) Denne trioen har to ting til felles: De blir Per-Mathias Høgmos sentrale midtbane mot Portugal i dag – og de…
 6. Her har du flyttelandslaget

  BRAGA (VG) «Halve» landslaget er på klubbjakt denne…

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Per-Mathias Høgmo

Flere artikler

 1. VGs landslagskommentator mener: Vi fikk se at King duger - ellers må vi hjem og øve i «begge boksene»

 2. VGs landslagskommentator mener: Norge burde ikke spilt mot Portugal

 3. To magiske Portugal-treff ble Høgmos ulykke: – Vi ble hardt straffet

 4. Høgmos studietur preget av vold: – Veldig lite hyggelig

 5. Høgmo med flere overraskelser i troppen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder