La Provence: Engelsk supporter svever mellom liv og død

Le Monde: Minst fem skadet

Krigsscener før Englands EM-åpning: – Barn og kvinner gråter

MARSEILLE/OSLO (VG) Det er fullstendig kaos i Marseille etter at engelskmenn, russere og fransk politi barket sammen i forkant av kveldens EM-kamp.

 • Arilas Berg Ould-Saada
 • Sindre Øgar

Artikkelen er over tre år gammel

Ifølge lokalavisen La Provence svever en engelsk supporter mellom liv og død. Dette bekreftes av politisjefen Laurent Nunez overfor AFP. Supporteren er i 50-årene og skal ha fått hjertestans etter å ha blitt banket opp av russiske supportere, ifølge avisen. Han er fraktet til sykehus.

– Alvorlig trøbbel i Marseille, rapporterer Daily Mail-reporteren Andy Lines på Twitter.

– Barn og kvinner gråter, forferdelige scener her, skriver han.

Les også: Slik forklares Frankrike-heltens tårer

En brutal video på Twitter viser blant annet at en mann angriper en annen mann bakfra og slår ham i bakhodet med en stol i en trapp.

Winter: Trist og flaut

Henry Winter, forfatter av boken «Fifty Years of Hurt: The Story of England Football and Why We Never Stop Believing», beskriver supporternes oppførsel som trist.

VG snakket med The Times-reporteren en drøy time før England-Russland på Stade Vélodrome i Marseille.

– Det var ille i 2000, men så har de engelske supporterne roet seg. Her er det ikke bare engelske fans, det er også noen russiske og noen lokale, men det er klart at de engelske har det dårligste rykte.

Les også: Hyller Magnus Carlsens EM-stunt

– UEFA har godt minne, så jeg regner med at det blir en ny advarsel.

– Kan dette få konsekvenser?

– Ja, for hvis jeg går til noens fest og oppfører meg dårlig, så blir jeg kastet ut. Hvorfor skal jeg få bli hvis jeg ikke klarer å oppføre meg?

– Kan England bli kastet ut?

– Jeg vet ikke om UEFA vil gå så langt.

– Hvordan er det å være engelsk når du ser supporterne oppføre seg sånn?

– Jeg har gjort denne jobben i 30 år, så jeg har jobbet med tåregass i øyene før. Det er trist. Bare trist. Det er flaut for England og flaut for sporten. Vi har ikke opplevd dette på 16 år.

Saken fortsetter under bildeserien!

Fotballfans har skapt hodebry for Marseille-politiet i dagene før EM-kampen mot Russland, som sparkes i gang i kveld klokken 21.00. Fredag kveld måtte politiet bruke tåregass mot engelske fotballsupportere, som har fått beskjed fra det engelske fotballforbundet (FA) om å oppføre seg bra. Den beskjeden har noen av dem åpenbart ikke lyttet til.

Flere restauranter og barer i Marseille har stengt som følge av bråket. Det skal være rundt 70.000 engelskmenn og 20.000 russere på plass i den sørfranske byen.

UEFA fordømmer supportervolden

Det europeiske fotballforbundet UEFA fordømmer voldsbruken blant supportere i Marseille.

– Folk som deltar i slike voldelige handlinger, har ingenting i fotball å gjøre, sier en talsmann for UEFA ifølge NTB.

Flere titalls supportere fra både Storbrittania og Russland er pågrepet. Tre briter og en fransk kvinne måtte lørdag møte i en domstol i Marseille for å ha deltatt i fredagens sammenstøt, der de ifølge påtalemyndigheten kastet flasker og andre gjenstander mot politiet. En av de tre britene er mindreårig. Han vil få saken sin behandlet av en egen domstol for mindreårige.

– Russerne ser organiserte og brutale ut

Lørdag har russiske fans også blandet seg inn i bråket, og situasjonen har eskalert. Ifølge den franske avisen Le Monde, som har snakket med politisjefen Laurent Nunez, skal minst fem være skadet. Et menneske skal ifølge lokalavisen La Provence være hasteført til sykehuset med alvorlige skader. Politiet bruker ifølge Le Monde både hunder og tåregass i forsøk på å stoppe «sterkt berusede» supportere.

– Russerne ser organiserte og brutale ut. England-fansen flykter til alle sidegater. Fullstendig kaos, skriver Lines, som «har sett engelske fans med blod rennende ut av hodesår».

– Sirener overalt, men det virker å roe seg litt ned nå. To timer med blodbad. Ti minutter med totalt blodbad, melder han.

BBC skriver at seks personer har blitt arrestert i Marseille. Samtidig som blodbadet utspiller seg på havnen, begynner tribunene på Stade Vélodrome å fylles. Der spiller England og Russland EM-kamp klokken 21.00.

Ellevilt EM-drama: Keepertabbe, rødt kort og gigantisk miss

Bruker vannkanoner

The Guardian skriver at morgenen i Marseille var «relativt fredfull», men at volden begynte rundt klokken tre på ettermiddagen, da rundt 60 politimenn skal ha rykket inn på grunn av supporterbråk utenfor barer og hoteller på Le Vieux Port, den gamle havnen i Marseille.

Politiet skal ha tatt i bruk vannkanoner for å forsøke å stoppe de utagerende supporterne. En mann, som ifølge The Guardian skal være engelsk, skal ha vært bevisstløs etter å ha blitt sparket gjentatte ganger i hodet.

– Vi er bevisste over hendelsene i Marseille. Vi jobber for øyeblikket med fransk politi for å identifisere supportere som har vært involvert. Etterforskningen vil fortsette i Storbrittania for å forsikre oss at alle britiske fans som har vært involvert, vil bli identifisert og følgelig behandlet, sier Mark Robert, assisterende sjef i det britiske fotballpolitiet, til The Guardian.

«De er alle dyr»

Ifølge journalisten Andy Lines på Twitter roet gemyttene seg i 18.00-tiden, men så skal det ha brutt ut nytt bråk.

– Flere sporadiske kamper som virker å være mellom engelskmenn og franskmenn nå. Flasker kastes, skriver Lines, som beskriver bråket som «ikke like seriøst som tidligere, men stygt».

Han skriver at han fikk komme inn i en stengt bar etter å ha vist sitt pressekort, og at det kom en eldre fransk dame inn. Hun skal ha grått, og sagt at «de er alle dyr». Et helikopter flyr ifølge Lines over havnen i Marseille.

Det er ikke første gang engelske supportere er involvert i bråk i Marseille. Under fotball-VM i 1998 var det heftige voldsepisoder i forkant av kampen mellom England og Tunisia.

Les også

 1. Keepertabbe, rødt kort og gigantisk miss ødela for Albania i EM-debuten

  (Albania - Sveits 0-1) Lille Albania håpet på en drømmestart mot «storebror» Sveits i sin aller første EM-kamp, men fikk…
 2. Norsk dommertabbe kan bli «gullgruve»

  Dommer Svein Oddvar Moen og hans team er det norske bidraget i EM, og han vet godt at det skiller svært lite mellom…
 3. Hyller Carlsens EM-stunt

  Magnus Carlsen (25) sang til ære for matchvinner Dimitri…
 4. Kaller Hodgson «byens største gambler»

  MARSEILLE (VG) Britiske eksperter regner med at Roy Hodgson spiller høyt i EM-åpningen mot Russland i Marseille i kveld.
 5. Slik forklares Frankrike-heltens tårer

  Dimitri Payet (29) var lenge ute i kulden på det franske landslaget. Derfor var det ekstra spesielt å avgjøre…
 6. Evra får gjennomgå: – Helt utilgivelig

  Frankrike vant åpningskampen på hjemmebane i EM, men ikke alle får godkjent likevel. I hvert fall ikke Patrice Evra (35).

Mer om

 1. Fotball-EM

Flere artikler

 1. Politiet bruker tåregass mot engelske fotballfans

 2. Russland kan bli straffet etter fotballbråket i Marseille

 3. 20 russiske EM-bråkmakere sendes hjem fra Frankrike

 4. Topp-politiker hyller bråkmakerne: – De forsvarte Russlands ære

 5. Engelske medier: Slåsskamp mellom engelskmenn og lokale fans i Marseille

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder