TESTET I 45 MINUTTER: Martin Ødegaard var en av 21 norske spillere som fikk sjansen av Per-Mathias Høgmo mot Finland og Estland. 17-åringen fra Real Madrid spilte den elendige 1. omgangen mot finnene. Til venstre Finland Paulus Arajuuri. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Landslaget brukte 21 spillere på to kamper: Bengt Eriksen mener Høgmo sløser med tiden

Hele 21 spillere fikk tid på banen mot Finland og Estland. Nå får Per-Mathias Høgmo ny kritikk for disponeringen av landslagstroppen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Sløsing med tiden. Vi har ikke så mye av den. 40 prosent av treningskampene er allerede brukt, sier Bengt Eriksen.

MAX-EKSPERT: Bengt Eriksen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Max-eksperten mener at Høgmo har brukt altfor mange spillere i to landskamper som ikke ga tap, men hvor Norge ikke skapte mer enn fire målsjanser.

Er du enig? – Meningsløst å bruke Ødegaard

– Som spiller har du sjansen til å vise deg frem om du er en av en eller to nye blant 11. Det er ikke lett å «danse» med folk du ikke har sett trynet på før. Det er viktig at grunnspillet sitter uansett, beskriver Eriksen som også er kritisk til at Norge spilte 4-3-3 i 2. omgangen mot Estland.

Landslagssjefen har totalt brukt 62 spillere siden han tok over høsten 2013. Hele 21 av dem fikk sjansen mot Finland og Estland. Bare Jonas Svensson dro hjem fra samlingen uten å ha vært på banen.

– Skulle vi teste ut spillere så måtte vi gjøre det i disse to kampene. Det har vært planen hele veien, svarer Per-Mathias Høgmo på VGs spørsmål.

Stefan Johansen om Ullevaal: – Et trist syn

– Gjennom disse to kampene og fjoråret har jeg et ganske godt bilde på hvordan vi skal angripe de tre kampene som gjenstår får vi møter Tyskland 4. september, svarer Per-Mathias Høgmo foran oppgjørene mot Portugal (29. mai), Island (1. juni) og Belgia (5. juni).

Han bekrefter at disponeringen blir langt strammere på forsommeren. Tom Nordlie skjønner Eriksens argumenter, men forstår at Høgmo gjør skifter etter kvalikkatastrofen mot Ungarn.

– Jeg tror han er misfornøyd og derfor ønsker å teste ut både nye spillere og måten å spille på, sier NRK-eksperten og mener at disse to kampene uansett har vært en «vanskelig øvelse for landslagssjefen».

Bengt Eriksen mener uansett at Høgmo «gaper over for mye».

Høgmo etter seieren – Meget svakt

– Han har i snitt gjort 3,5 bytter mellom hver kamp. Det er for mye, sier Bengt Eriksen og argumenter med at Høgmo i de tre strake EM-seierne over Bulgaria, Kroatia og Malta i fjor høst bare brukte 13 spillere totalt fra start. Han byttet altså bare én spiller i startoppstillingen fra kamp til kamp.

– Norges beste periode i hans tid, mener Eriksen.

Bare midtstopper Even Hovland, venstreback Haitam Aleesami og – og overraskende nok – midtbanespiller Valon Bersiha har spilt samtlige 180 minutter i de to siste kampene.

– For meg er det overraskende at Berisha blir brukt som «innoverkant» i to hele kamper. Jeg har sett Berisha som en gjennombruddssterk spiss eller kant, sier Tom Nordlie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder