FRA TIPPELIGAEN TIL EM: Islands Birkir Bjarnason har spilt Tippeliga for Viking og Bodø/Glimt. I går var han sterkt delaktig da Iseland slo Wayne Rooney og England. Foto: Valery Hache AFP

Island-profil om norsk treningskultur: – Det var et stort sjokk

NICE (VG) Birkir Bjarnason (28) snakker like godt norsk som islandsk, men han snakker ikke like varmt om den
norske fotballutdannelsen som den islandske.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mannen med de flagrende lokkene på venstrekanten flyttet til Norge og Figgjo som 11-åring. Han var i Viking fra 2006 til 2011, avbrutt av et suksessrikt leieopphold i Bodø/Glimt i 2008. Han kunne spilt for Norge, men har vært helt klar på at det aldri var aktuelt.

I en NRK-sendt dokumentar om Islands vei gjennom EM-kvaliken uttalte Bjarnason at «jeg var elleve da vi flyttet til Norge. Det sjokkerte meg hvor lite de trente. Og hvordan de trente. Et par treninger i uken med foreldre som trenere».

Stilte på jobb etter tidenens EM-fest: – Sov i bilen utenfor byggeplassen

Etter England-bragden rakk han å utdype litt overfor VG.

– Å komme fra fem treninger i uka på Island og til Norge der det var én til to ganger i uka, det var et stort sjokk. Vi er en mindre nasjon og det kan kanskje være litt lettere å organisere idretten på Island, men skal du bli god må du trene mye, sier Bjarnason, og snakker ikke så høyt, men han er tydelig på det han mener.

– Hva gjorde du den gangen?

– Jeg trente med eldre spillere, og var konstant i trening selv om det ikke var med laget mitt. Det var veldig nødvendig, svarer mannen som utlignet mot Portugal i den første kampen (1-1).

Les også: Islands keeperhelt takker Bodø/Glimt

– Hvorfor får Island det til og ikke det norske landslaget?

«ET SJOKK»: Birkir Bjarnason ble overrasket over treningsmengden i Norge kontra den på Island da han flyttet til landet som ung. Foto: Tobias Schwarz AFP

– Vanskelig å si. Vi har en gruppe som har vært sammen veldig lenge, og spillere som har holdt sammen siden de var 16 år. Vi har det helt fantastisk, og man ser det ute på banen, at vi jobber utrolig bra for hverandre. Men jeg tror Norge har noe på gang, det er ungt lag og mange spennende spillere.

– Har du noen mening om hva Norge bør gjøre annerledes?

– Jeg tror ikke jeg er mannen som skal fortelle dem det. Men jeg tror de kan lære mye av oss. Vi har et fantastisk ungdomsarbeid på Island, jeg tror veldig mange små nasjoner kan lære veldig mye, sier Bjarnason, som først ble intervjuet på islandsk, så på engelsk, så italiensk. Han var tre år i Italia, Pescara og Sampdoria, før han gikk til den sveitsiske toppklubben Basel i fjor sommer.

Drillo om EM-mirakelet: - Like stor for Island som da vi slo Brasil

Til slutt slo han over til perfekt Rogaland-dialekt da han rakk noen ord med VG:

– Det var ikke «mængen» som hadde trodd det her, sier han med et smil, og det er som å snakke med en nordmann.

– Men vi vet vi kan slå hvem som helst, og det er veldig vanskelig å bryte seg gjennom forsvaret vårt.

– Frankrike i kvartfinalen, hva tenker du?

– At alt er mulig. Men når vi slår England så fortjent, så tror jeg ikke de kommer til å undervurdere oss.

I FRANKRIKE: VG-sportens Trond Johannessen.

– Når du sier at alt er mulig, betyr det at du tror Island kan bli europamestere?

– Tja, hvorfor ikke? Det er selvfølgelig en vanskelig ting å si som en islending, men vi trenger bare å ta en kamp av gangen, vi tjener ikke noe på å se veldig langt frem. Det er en tøff vei, først Frankrike, så eventuelt Tyskland eller Italia...

– Men vi slipper England til veldig få sjanser, og med de spillerne..., de er ikke noe dårligere enn de Frankrike har.

EM-spesial fra VG: Få med deg alt av statistikk her!

Angriperen Jon Dadi Bödvarsson, også han med en fortid i Viking (2013-15), er ikke like flytende i norsk, men god nok, og på spørsmål om hva hans venner i Stavanger nå tenker, sier han:

– Jeg håper de er stolte.

Og om hvorfor Island får til det Norge ikke gjør:

– Mye handler om at vi er et lag. Vi jobber knallhardt sammen. Det er helt avgjørende. Men jeg synes Norge er på vei mot noe, svarer Bödvarsson.

Island er på vei til Saint-Denis utenfor Paris for å møte Frankrike i kvartfinalen i EM.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder