Svensk ekspert: – Tidenes landslagsspiller - ingen tvil, ingen konkurranse

Zlatan gir seg på landslaget etter EM

NICE (VG) Zlatan Ibrahimovic (34) gir seg på landslaget etter EM, bekrefter superstjernen på tirsdagens pressekonferanse.

 • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over tre år gammel

Som ett av de siste spørsmålene før skjebnekampen mot Belgia i Nice tok Ibrahimovic – kaptein og tidenes toppscorer på det svenske A-landslaget – ordet og sa det ikke så overraskende, men kanskje litt uventet timede budskapet:

– Min siste kamp i EM blir min siste kamp for Sverige. Så derfor håper jeg vi kommer så langt som mulig, melder 34-åringen fra Malmö, som sier at han alltid vil bære det svenske flagget med seg.

Det har også vært diskutert om Sveriges desidert største ballnavn skulle spille OL i Rio senere på sommeren, men den ballen la han samtidig død.

– Å slutte skuffet kommer jeg ikke til å gjøre. Jeg er veldig stolt over å være kaptein for Sverige, sier 34-åringen, som har hælsparket, langbrasset og dundret seg inn i den svenske fotballhistorien til evig tid.

Så du denne?

Ibrahimovic: – Det vil bli født en Zlatan i Norge

Usikker fremtid

– Vi trenger en egen pressekonferanse for å si hva Zlatan har betydd for svensk fotball, supplerer landslagssjef Erik Hamrén og hevder han først fikk vite om Ibrahimovic' avgjørelse i dag.

Både klubb- og landslagsfremtiden til 34-åringen har vært stemplet usikker på vei inn i mesterskapet i Frankrike. De aller fleste regner med en reunion med José Mourinho i Manchester United, men Ibrahimovic har ikke ønsket å dele det med media foreløpig.

Men landslagsnyheten avslørte han selv tirsdag ettermiddag i Nice. Sveriges vei til et eventuelt VM i Russland i 2018 går om Nederland og Frankrike – og Zlatan Ibrahimovic vil være i sitt 37. år når mesterskapet arrangeres.

Artikkelen fortsetter under bildet!

SPRUDLET ETTERPÅ: Zlatan Ibrahimovic så ut til å kose seg etter å ha gitt media beskjeden om at landslagskarrieren straks er over - kanskje allerede i morgen. Til venstre Sveriges reservekeeper Patrik Carlgren (AIK). Foto: Jonathan Nackstrand Afp

Derfor er det ikke overraskende at den tidligere Ajax-, Juventus-, Inter-, Barcelona-, Milan- og PSG-proffen stopper opp. Han har pulverisert Sven Rydells gamle scoringsrekord på landslaget (49).

34-åringen passerte 1920-tallshelten i september for to år siden og er før Belgia-kampen oppe i 62 mål på sine 115 kamper. Matchantallet blir iallfall 116. Og målrekorden vil stå i minst en generasjon.

– Tidenes svenske landslagsspiller. Ingen tvil. Ingen konkurranse, fastslår Aftonbladet-kommentator Simon Bank overfor VG, der han kommer rett fra direktesending på web-tv og nevner Gunnar Nordahl, OL-gullvinner i 1948, som sin nummer to.

Gir seg med Hamrén

– Det blir et stort tap. Han er unik. Den målgjører han har vært, men enda mer som personen, frontfiguren han har vært for svensk fotball. Det er ikke sikkert det dukker opp flere Zlatan'er i svensk fotball, selv om jeg ser positivt på fremtiden for svensk fotball, sier Erik Hamrén, som overfor mediene i Nice plasserer sin kaptein på samme hylle som Lionel Messi og Cristiano Ronaldo.

Den tidligere Rosenborg-treneren er også ferdig i «Blågult» idet EM er over.

– Jeg håper jeg skal få slite litt med disse spillerne en stund til, sier Hamrén, som uansett vil huskes som landslagssjefen som fikk Zlatan Ibrahimovic til å bli like dominant for Sverige som i klubblagene.

Men foreløpig har ikke Hamrén fått ledestjernen til å prestere i årets EM.

Derfor er utgangspunktet for Sverige enkelt – og motstanderen vanskelig før onsdagens siste gruppekamp. Stjernespekkede Belgia, nevnt som gullkandidat før mesterskapet, må beseires for at det skal bli 8-delsfinale.

Det vil for øvrig sende svenskene forbi Belgia til annenplass i gruppen bak et imponerende Italia. For belgierne holder det med uavgjort for å sikre 8-delsfinale – og de kommer fra en imponerende kontringsseier mot Irland (3-0).

Null avslutninger

Mens Sverige har null avslutninger på mål (scoringen mot Irland et selvmål) på 180 EM-minutter. Det preget spørsmålene til både Hamrén og Ibrahimovic tirsdag ettermiddag.

– Null skudd på mål og vi har scoret ett. Tenk om vi får skudd på mål, da blir det scoring umiddelbart... Vi vet hva vi skal gjøre. Vi skal finne løsningen for å få et skudd på mål, sier Zlatan Ibrahimovic og gliser.

Mer om

 1. Fotball-EM
 2. Sveriges herrelandslag fotball
 3. Belgias herrelandslag fotball
 4. Internasjonal fotball
 5. Svensk fotball
 6. Zlatan Ibrahimovic

Flere artikler

 1. Sverige: Media må skrive mer positivt

 2. Hamréns største bragd

 3. Zlatans avskjedstale i natt: – Kom fra lille Rosengård og gjorde Sverige til mitt land

 4. Svensk skuffelse til tross for Zlatan-magi: – Det blir tøft nå

 5. Slik gikk Zlatan fra «ego» til Sveriges samlende sjef

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder