EVENTYRET STARTET: Bak fra venstre: Ove Løvland (trener), Amund Revheim, Morten Beckmann, Jesper Mathisen, Ruben Kleiven(bror til Christer), Fredrik Berggren Birkeland, Stian Bruskeland, Mirza Sarancic, Henrik Johannessen. Foran fra venstre: Knut Øydna, Rune Løvland, Elmar Bjarnason, Kristoffer Sandvand, Karl-Henrik Reinertsen, Tommy Mjåland, Sveinung Fjellstad, Arvid Rønholt.

EVENTYRET STARTET: Bak fra venstre: Ove Løvland (trener), Amund Revheim, Morten Beckmann, Jesper Mathisen, Ruben Kleiven(bror til Christer), Fredrik Berggren Birkeland, Stian Bruskeland, Mirza Sarancic, Henrik Johannessen. Foran fra venstre: Knut Øydna, Rune Løvland, Elmar Bjarnason, Kristoffer Sandvand, Karl-Henrik Reinertsen, Tommy Mjåland, Sveinung Fjellstad, Arvid Rønholt. Foto: Privat

Her jubler Island-helten med kompis Mathisen i 2002

Bjarnason til VG om EM-gull: – Selvfølgelig er alt mulig

ST. DENIS/OSLO (VG) Elmar Bjarnason (29) kom inn og bidro til at Island sikret historisk EM-avansement. For 14 år siden herjet han på Starts guttelag med TV 2-profilen Jesper Mathisen (29).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Bildet, som Mathisen la ut på Twitter og som VG har fått tillatelse til å publisere, etter at Island-bragden var et faktum, viser Starts guttelag i Sandar Cup i 2002. «Dette var sist gang Elmar Bjarnason vant et skikkelig trofé! Sandar Cup i 2002! 10-0 i finalen! Blir det EM-gull nå?», meldte Mathisen på Twitter.

– Han var uten tvil den beste spilleren i den turneringen. Vi er gode venner. Han har alltid en god kommentar på lur, så jeg vil hilse til ham. Forhåpentligvis kan vi gå hele veien, sier Bjarnason til VG etter 2-1-seieren over Østerrike på Stade de France, der han spilte et drøyt kvarter og bidro til at Island fikk et sent vinnermål.

Bjarnason smiler når temaet tas opp, og tar seg god til med pressen. De islandske spillerne kom ikke i pressesonen før en og en halv time etter kampslutt. Feiringen med fansen tok sin tid.

14 ÅR SENERE: Islands Elmar Bjarnason i aksjon i 2-1-seieren over Østerrike på Stade de France. Foto: John Sibley Reuters

Bakgrunn: Island med historisk EM-triumf

– Kan du virkelig vinne et cuptrofé her?

– Jeg tror alt er mulig. Vi har spilt uavgjort mot Portugal, slått Nederland to ganger. Selvfølgelig er alt mulig, selv om vi ikke er det sterkeste laget i turneringen, sier Bjarnason til VG, og legger til at han hadde gode år i Kristiansand:
– Ja, jeg trivdes der og reiser årlig tilbake dit. Og min far bor der fortsatt.

VG+: Les alt om Islands fotballunder

– Min bestekamerat

Siden Sandar Cup-seieren har Mathisen spilt godt over 100 kamper for A-laget til Start og deretter jobbet som fotballekspert i TV 2. Bjarnason flyttet fra Sørlandet før A-lagsfotball ble aktuelt, og har vært innom Celtic, Lyn, IFK Göteborg, Randers og AGF før han trolig opplevde karrierens høydepunkt så langt da Island sikret EM-åttedelsfinale mot England.

Mathisen beundrer sin gamle lagkamerat.

– Vi spilte sammen på småguttelag og guttelag i Start. Han var fantastisk, det var ingen tvil om at han kom til å bli enormt god. Han var på landslaget i basket, håndball og fotball samtidig, men måtte si nei til basket og håndball. Et multitalent, en fantastisk fin fyr, og min bestekamerat da han bodde i Kristiansand, sier Mathisen, som mimrer tilbake til mange felles triumfer som guttespillere i sørlandsklubben:

TV 2-PROFIL: Tidligere Start-spiller Jesper Mathisen er nå fotballkommentator og ekspert i TV 2. Foto: Fredrik Solstad VG

– Vi vant mange turneringer også etter Sandar Cup, og vi vant mange turneringer mye på grunn av meg og ham. Faren hans, Bjarni, filmet alle kampene vi spilte. Så de har vi sett i opptak om og om igjen! Høydepunktet var da vi slo (Odd-spiller) Steffen Hagens Vigør 9-0 i seriefinalen samme sesongen vi vant Sandar Cup. Det var en hyggelig og fin turnering, vi møtte null motstand.

Les også: Ronaldo ble helten i vanvittig EM-drama: – Han er vår ledestjerne

– Føler seg litt som en del av det

Mathisen sier at den islandske EM-suksessen er spesiell å følge med på ettersom han kjenner noen av de som er med.

– Vi har hatt kontakt så godt som det lar seg gjøre, men han mister cirka en mobil i uken, jeg har 16 forskjellige numre på ham. Bare ett av dem fungerer. Jeg har sendt ham en melding og gratulert ham med seieren over Østerrike. Det er enormt. Det gøyeste som har skjedd til nå i EM. Man føler seg litt som en del av det fordi man kjenner noen av guttene, sier Mathisen.

Lest denne? Mathisen var spillegal – nå blir han TV 2s oddsekspert

VG I ST. DENIS: Øyvind Brenne dekker EM for VG.

Han prøver å leve seg inn i hvordan den gamle bestekompisen hans føler seg

– Det må være surrealistisk. Det er rett og slett en kameratgjeng som er med på noe de aldri hadde sett for seg, sier Mathisen.

Bjarnason beskriver øyeblikket etter den sene vinnerscoringen til lagkamerat Arnor Ingvi Traustason på følgende vis:

– Det var utrolig. Jeg «blacket» nesten ut og hadde gåsehud i 20 minutter etterpå. Å se opp på tribunen og se alle de islandske supporterne var ubeskrivelig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder