MØTTES: Yngve Hallén og Ivar Koteng snakker sammen etter Kotengs harde tale på fotballtinget. - Jeg er enig med alt du sier, sa Hallen. Foto: Ole Kristian Strøm ,

Fullt opprør på fotballtinget: – Et spill som er oss uverdig

«Har vi spist lunsj for fire og et halvt tusen, så må

vi enten vise regningen, eller så må vi slutte å spise de lunsjene»

ULLEVAAL (VG) Rosenborgs styreleder Ivar Koteng gikk søndag knallhardt ut mot maktspillet som foregår på toppen av Norges Fotballforbund – fra talerstolen på Ullevaal.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Koteng påpekte først at NFF hadde økonomi og mye på stell, og det er veldig bra – selv om det sportslige ikke var helt på topp. Så sa han fra om hva han mente om maktspillet på Ullevaal.

– Utover dagen i går, så foregikk det et spill. Det var ganske profesjonelt det som foregikk her oppe, begynte han og pekte mot forbundsstyret og generalsekretær Kjetil Siem.

– Utover det så foregikk det et spill som er oss uverdig. Da må man spørre seg. Hvorfor foregår et sånt maktspill? Det er vanskelig å svare på. Sånne organisasjoner har en tendens til å bygge seg opp en sånn kultur av en eller annen grunn.

– Kanskje er det all oppmerksomheten vi får? Det er lett å forveksle oppmerksomhet med kvalitet, men det trenger ikke å ha en sammenheng. Fotball er et eksempel på det, sier Koteng.

Les også: Lederlønninger møtt med frontalangrep

MÅ mene det

Rosenborg-lederen hadde på forhånd varslet at han ville forelså nøkternhet som en verdi på Forbundstinget.

– Og da kan man spørre seg: Om de verdiene vi har, som er trygghet, glede respekt og likeverd, gjelder på toppen av norsk fotball? Det er ingen vits å bruke så mye tid på bilder og flotte ting hvis vi ikke mener det HER!

– Og vi må mene det, la han til.

Fotballpresident Yngve Hallén og generalsekretær Kjetil Siem satt rolig og hørte på kritikken.

– Det er så enkelt at man må bygge den kulturen fra toppen.

– Vi må bygge kulturen. Jeg er trygg på at det er styret som skal styre. Hvis styret ikke har annammet noe av dette, så enten er de veldig snille eller så følger de ikke med i timen. Jeg vet ikke hva som er verst. Styret må ta ansvaret for dette. Hvis det er sånn at administrasjonen er for flink, så har vi et for svakt styre.

Koteng fortsatte angrepet:

– Vi må ikke tro noe i dag fordi at vi skifter to i styret. Vi får en ny president og nytt medlem, og de må ta dette alvorlig. Og vi som sitter her må ta dette alvorlig.

– Jeg har noen forslag til ting vi kan gjøre. En leveregel når det gjelder åpenhet: Har vi spist lunsj for fire og et halvt tusen, så må vi enten vise regningen, eller så må vi slutte å spise de lunsjene til fire og et halvt tusen. Så enkelt er det, sier Koteng.

Kommentar: – En utskjelling vi knapt har sett makan til

Han kom så med forslag med større avstand mellom styret og administrasjonen på Ullevaal.

– Vi må innføre nøkternhet. Med nøkternhet kommer det noe som heter folkelighet. Det kan ikke være sånn at forbundet er nærmere FIFA enn Rosenborg. Jeg tror man må innføre større avstand mellom styre og administrasjon.

– En valgkomite som er helt uavhengig, det mener vi selvfølgelig alle. En administrasjon skal selvfølgelig ikke komme med forslag til styre. Etisk komité skal være underlag denne salen, og ingen andre.

Hallén: – Jeg er enig

Sarpsborg 08-styreleder Cato Haug gikk så på talerstolen, og fortsatte opprøret.

– Jeg synes at vi har sett en utvikling der omdømmet til fotballforbundet svekkes. Jeg hadde håpet og trodd på at det skulle snu, men jeg ser ingen tegn på det. Jeg synes det eskalerte denne helgen, sier Haug.

– Vi snakket om verdier på etikkseminar i går. Og da må vi starte med oss selv. Da må vi starte med styret, generalsekretæren og nedover i organisasjonen.

Haug fortsatte enda hardere:

– Vi kan ikke oppføre oss som vi gjør. Vi ødelegger vår egen organisasjon fullstendig.

– Det holder ikke at vi har et seminar eller to om verdier. Det er det vi gjør hver enkelt av oss hver dag som bygger kulturen, og det er det som er verdier.

Cato Haug kom med forslag om et ekstraordinært ting om verdier.

Kronikk: Umusikalsk, på grensen til tonedøvt

Hallén: – Setter pris på deg

Det var naturligvis stor spenning i salen da fotballpresident Yngve Hallén kom for å uttrykke sin mening.

– Jeg er enig i alt du sier, Ivar, sa avgående fotballpresident Yngve Hallén fra talerstolen.

– Jeg er enig i at NFF-styret og administrasjonen på Ullevaal må gå foran, men vi må stå sammen om det, sa Hallén, som etterlyste at folk i «fotballfamilien» sto opp for hverandre.

– Hvis vi skal ha verdier som trygghet, respekt, glede og likeverd, så må vi gi disse verdiene til folk som står i stormen. Vi må stå opp for hverandre, sier Hallén.

Hallén mente det var befriende å ha fotball-leder som Ivar Koteng, som sier rett ut det han mener – til fotballpresidenten direkte. Han var ikke like fornøyd med andre angrep mot ham i sine seks år som president:

– Jeg har opplevd at mange har gått til frontalangrep mot meg i media, og jeg har mange ganger blitt oppfordret både fra fotballfamilien og media om at jeg skulle smelle tilbake. Men jeg det er ikke min natur, og jeg tror ikke det ville fremme fotballens interesse. Kanskje hadde det tjent mer personlig, men det er slik jeg er, og slik jeg har vært.

Om Koteng sa Hallén:

– Jeg setter pris på å ha deg i toppfotballen. Jeg tviler aldri på hva du mener.

– Jeg må si at balansen mellom det profesjonelle og frivilligheten er vanskelig å balansere. Dette må vi virkelig ta fatt i, sa Yngve Hallén.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder