Hovedinnhold

Søderlund mer «effektiv» enn Ronaldo

SCORER OFTE: Haugesunds spiss Alexander Søderlund har scoret på nesten hver fjerde avslutning så langt i år. Her jubler han med spissmakker Nikola Djurdjic. Foto: NTB Scanpix
SCORER OFTE: Haugesunds spiss Alexander Søderlund har scoret på nesten hver fjerde avslutning så langt i år. Her jubler han med spissmakker Nikola Djurdjic. Foto: NTB Scanpix
(VG Nett) Rosenborg bør se opp for én spiller når de møter Haugesund i kveldens hovedkamp: Alexander Søderlund (25). Han treffer mål nesten hver gang han skyter.

Denne saken handler om:

Av: Hans Andreas Fay

Analysebyrået Optaspesialisten.no har sammenlignet Opta-tallene for norsk eliteserie med tall fra de fem største ligaene i Europa: Premier League i England, La Liga i Spania, Bundesliga i Tyskland, Serie A i Italia og Ligue 1 i Frankrike.

Og de viser at Søderlund er i Europa-toppen når det gjelder treffsikkerhet. Av hans 33 forsøk har 21 truffet innenfor «rammen».

Av disse har åtte gått i mål.

I både treffprosent og avslutninger som gir scoring er Haugesund-spissen dessuten bedre enn både Cristiano Ronaldo (46 seriemål for Real Madrid sist sesong) og Wayne Rooney (27 mål for Manchester United i ligaen).

Skytes mer i Norge

Selv blir Søderlund overrasket når VG forteller at han er mer effektiv enn noen av verdens beste spillere. Han tror noe av forklaringen kan ligge i at toppspissene kommer til flere sjanser og dermed også bommer oftere.

- Det er jo ganske spesielle tall. Jeg har ikke peiling på hvorfor det er slik, men det er jo bra av meg, slår Søderlund fast.

- Har du trent ekstra på avslutninger?

- Vi trener jo på avslutninger på trening nesten hver dag, men jo, akkurat i det siste er det nok i klubben jeg har trent mest på det.

Drillo: Spennende tall

STATISTIKKENTUSIAST: Landslagssjef Egil Olsen synes tallene som omhandler hvor flesteparten av målene i Norge scores er spennende Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
STATISTIKKENTUSIAST: Landslagssjef Egil Olsen synes tallene som omhandler hvor flesteparten av målene i Norge scores er spennende Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Det fyres av flere skudd totalt i eliteserien enn i de fem andre toppligaene, og det er i Norge det scores oftest på skudd fra utenfor 16-meteren. Det stusser landslagssjef og statistikkentusiast Egil Olsen over.

- Tallene er veldig spennende, men det er ikke dermed sagt at det er enkelt å trekke konklusjoner ut fra dem. Jeg merker meg at vi skyter oftest i Norge og scorer oftest på langskudd. Det overrasker med litt, innrømmer Drillo.

- Det kan jo hende flere langskudd går inn fordi vi har dårligere keepere enn de gode europeiske ligaene, men jeg må understreke at det kun blir spekulasjoner fra min side, sier han til VG.

Landslagssjefen er litt mer skeptisk til å stole på tallene om effektiviteten til spissene.

- Det går på at tallmaterialet når det gjelder antall sjanser og mål er mindre. En eller to scoringer kan gi store utslag, forklarer han.

- Men tallene om Søderlund avslører jo at han er ganske bra. Det går på avslutningsferdigheter, altså evnen til å skyte presist og uventet. Vi har noen spillere som trenger færre muligheter til å score. Ole Gunnar Solskjær var en slik spiller. Moa har mange av de samme ferdighetene.

- Og Søderlund?

Ja, det er godt mulig Søderlund også er en slik type, sier Drillo.

Les også:  Arven etter Drillo?
Les også:  Er vi for snille?
Les også:  Drillo om Tippeliga-analysen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball