Hovedinnhold

Frykter for karrieren etter klubbenes sparetiltak

KAN VÆRE SLUTT: Finner ikke Espen Johnsen seg noen ny klubb før 15. august, er karrieren over. Foto: Scanpix
KAN VÆRE SLUTT: Finner ikke Espen Johnsen seg noen ny klubb før 15. august, er karrieren over. Foto: Scanpix
(VG Nett) Espen Johnsen (30) er blant spillerne som kan måtte legge opp på grunn av fotballklubbenes innsparinger.

Flere rutinerte eliteseriespillere sliter med å finne seg ny arbeidsgiver. Anstrengt økonomi og krav om innsparinger gjør at flere klubber er lunkne til å signere nye spillere.

I Trondheim sitter nevnte Espen Johnsen og skjønner lite av det som skjer. 30-åringen har flere sesonger bak seg i Start, RBK og Strømsgodset, står med 18 landskamper og flere titalls europacupkamper i RBK-buret.

Etter at kontrakten hans med RBK gikk ut i vinter, har han vært på treningsopphold i franske Rennes og fått et tilbud fra en eliteserieklubb. Ifølge Adresseavisen skal dette tilbudet ha vært å komme tilbake til Rosenborg som reservekeeper.

- Det var ikke det jeg ønsket, sier Johnsen om tilbudet han avslo.

Nå venter han på det riktige tilbudet.

- Jeg er bosmanspiller og sitter på gjerdet og venter. Det er min fordel, jeg kan vente på det riktige tilbudet. Kommer det ikke, så kommer det ikke.

Mot mulig slutt

For med bare et par måneder igjen av legestudiet, er Johnsen åpen for at han kan ha spilt sin siste kamp i toppfotballen.

- Jeg har fått turnustjeneste fra 15. august og dersom det ikke har kommet noe før det, er det slutt for min del. Det er rart og vemodig, men det er sånn det er. Jeg har drevet med to ting veldig lenge, nå får vi bare vente og se hva som skjer.

Men Johnsen håper han ikke må legge hanskene på hylla.

- Jeg vet at dersom noen hadde signert meg, så hadde jeg fått en opptur og spilt veldig bra. Jeg har veldig tro på mine egne ferdigheter, og holder meg i god, fysisk form.

Artikkelen fortsetter under bildet!

VISER SEG FREM: Lars Ivar Moldskred er på treningsleir med Kongsvinger. Foto: Scanpix
VISER SEG FREM: Lars Ivar Moldskred er på treningsleir med Kongsvinger. Foto: Scanpix


Keepere uten bur

Johnsen er ikke den eneste målvakten som står uten klubb.

- Det er ikke sånn det skal være. En fotballspiller skal få velge selv når man skal legge opp. Nå blir man tvunget til det, sier Lars Ivar Moldskred.

I fjor var han leid ut fra Lillestrøm til Strømsgodset og var Drammen-lagets førstekeeper i store deler av sesongen. Da sesongen var over gikk kontrakten med Lillestrøm ut og nå er Moldskred på La Manga i håp om å få kontrakt med nyopprykkede Kongsvinger. Hedmarkingene har allerede en tynn stall, og Moldskred ble kontaktet i all hast da førstekeeper Conny Månsson ødela kneet rett forkant av treningsoppholdet.

NYHET:Prøv VG Manager!

- Jeg håper det skal ordne seg her, men jeg vet ikke hva de tenker, jeg har ikke fått noen voldsomme signaler. De vil nok først se hvordan det går med Conny. Blir det ikke noe her, må jeg ut på det vanlige jobbmarkedet, sier Moldskred.

Gått på NAV

Som 31 år gammel keeper har han i utgangspunktet flere år igjen i fotballen. Men de tøffe økonomiske tidene gjør at klubbene er restriktive med tanke på å signere nye spillere.

- Det har ikke vært noen ideell situasjon i vinter. Jeg var heldig og fikk trene med Odd i en måneds tid, bortsett fra det har jeg trent for meg selv, gått på NAV og prøvd å gjøre det beste ut av situasjonen.

Moldskred er smertelig klar over at han bare kan ha uker igjen av sin keeperkarriere.

- Jeg er ikke forberedt på å legge opp, men jeg ser varsellampene blinke. Jeg har fått tilbud fra 1.divisjon, men jeg vil helst spille på så høyt nivå som mulig, og jeg føler jeg hører hjemme i eliteserien. Den dagen jeg er nødt til å trappe ned en divisjon, er det bedre å overlate plassen til yngre keepere.

Keepere uten jobb

Den dagen kan altså komme i løpet av en uke eller to.
Moldskred er langt fra den eneste spilleren som har slitt med å finne en arbeidsgiver. VG Nett skrev tidligere denne uken at Thomas Myhre, som nylig avsluttet sitt samarbeid med Viking, skal være på Kongsvingers ønskeliste.

TIL DANMARK: Det tok tid, men Christer George fant seg til slutt en ny klubb på nivå to i Danmark. Foto: Scanpix
TIL DANMARK: Det tok tid, men Christer George fant seg til slutt en ny klubb på nivå to i Danmark. Foto: Scanpix

Christer George var lagkamerat med Moldskred i Strømsgodset, men en skade satte ham ute av spill nesten hele fjorårssesongen. Nå ser det ut til at han får kontrakt med den danske 1.divisjon (nivå 2)-klubben Fredericia i fire måneder.

Selv synes han det er greit å ta en korttidskontrakt nå, så han får vist seg frem etter snart et år på sidelinjen. Likevel innrømmer han at den økonomiske situasjonen blant klubbene spiller inn.

- Jeg ville sannsynligvis ikke gått med på en fire måneders kontrakt i en annen situasjon, sier George, som har prøvd seg hos Kongsvinger, Odd og den greske klubben Panetolikos

- Det var skuffende at det ikke ble noe der, det var nære på hos alle. Men situasjonen er vanskelig. Det er rart å se at så mange kvalitetsspillere, som Espen Johnsen, ikke har funnet seg klubb. Og ikke alle er gamle heller, se på Arnar Førsund (23), som nå vurderer å spille i 2.divisjon, sier George.

- Ikke bekymret

STRESSER IKKE: Jon Midttun Lie. Foto: Scanpix
STRESSER IKKE: Jon Midttun Lie. Foto: Scanpix

Jon Midttun Lie er nok en spiller uten kontrakt. Tom Nordlie-favoritten, som ble med trenernomaden fra Sandefjord, via Start til Lillestrøm, ble enig med Romerike-klubben om å avslutte kontrakten etter fjorårssesongen - ett år før tiden.

- Jeg er ikke så veldig bekymret, men jeg har skjønt hvilken situasjon jeg er i. Det er artig hvis det dukker opp noe, hvis ikke får jeg ikke gjort noe med det. Jeg skal studere uansett om jeg spiller eller ikke, sier Midttun Lie.

Han trente med Odd i desember, men etter det har han trent på egen hånd. Denne uken har han imidlertid fått sjansen til å prøve seg i Lyn.

- Det er et lite treningsopphold og så skal vi snakke sammen i løpet av uken. Jeg spilte i 1.divisjon i fjor også (utlånt til Sogndal) og siden jeg bor i Oslo, passet dette fint. Så får vi se hva det blir til. Jeg føler uansett jeg har noen år igjen som spiller, sier 29-åringen.

- Fotball-Norge trenger dette

Selv om situasjonen er vanskelig for spillerne, er flere av de vi snakket med klare på at dette er noe som må til for å rydde opp i fotballøkonomien. Nå håper de klubbene har lært.

- Det er forferdelig å si det, siden jeg er midt oppe i det selv, men fotball-Norge trenger det som skjer nå. Jeg håper lederne tar ansvar og lærdom av denne situasjonen og er litt edruelige i forhold til budsjettene sine. Jeg mener fotballspillere i Norge tjener for mye, sier Lars Ivar Moldskred.

Øyvind Bolthof, som la opp etter at han ikke var ønsket med videre i Vålerenga og prøvespillet i Hønefoss endte uten noen avtale, er enig.

- Det er hele tiden et kostnadsspørsmål, og her i Vålerenga er det nå slik at en må ut før man henter inn noe nytt. For halvannet år siden hadde de bare hentet en ny og satset på at det ville ordne seg, sier eks-keeperen.

Han får ett års etterlønn fra Vålerenga. Bolthof er utdannet siviløkonom og eier to butikker sammen med sin kone. Selv håper han å jobbe innen en av sportsutstyrskjedene.

- Jeg har ikke følt noe kjempesug etter å spille igjen. Kanskje det kommer når serien starter opp. Men jeg reiser til Karibien og fisker i april, det blir ganske godt det også!

FERDIG: Øyvind Bolthof synes det er helt ok å slippe vintertreningene med Vålerenga. Foto: Scanpix
FERDIG: Øyvind Bolthof synes det er helt ok å slippe vintertreningene med Vålerenga. Foto: Scanpix

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball